RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er godt å være hjemme igjen


NY LEIR: AUF-leder Mani Hussaini åpnet fredag formiddag AUFs sommerleir på UItøya.
NY LEIR: AUF-leder Mani Hussaini åpnet fredag formiddag AUFs sommerleir på UItøya. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)
Sist oppdatert:
AUF-lederen åpnet den første sommerleiren på Utøya siden terrorangrepet.

UTØYA (Nettavisen): Fredag klokken 10 åpnet AUF-leder Mani Hussaini AUFs sommerleir på Utøya.

- Denne dagen er historisk, fastslo Hussaini da han ønsket velkommen til den første sommerleiren på Utøya siden 69 mennesker ble drept der for fire år siden.

Foran en stappfull gressbakke og under et grått skydekke i ferd med å sprekke, ønsket AUF-lederen de rekordmange over tusen deltakerne velkommen.

- I to år har vi vært på Gulsrud, hytta vår. Det er godt å være hjemme igjen på Utøya, sa Hussaini.

- 22. juli vil for alltid være en del av Utøyas historie. Alt vi måtte gå gjennom. Alle de tunge dagene. Men denne dagen vil også være en del av Utøyas historie. Dagen hvor AUFs sommerleir igjen samler seg på Utøya, sa han.

Les også: Over 1000 AUFere tar Utøya tilbake
Les også: Stoltenberg på Utøya: - Både fint og trist

Takket for hjelp til gjenreising
Hussaini sa at veien tilbake til Utøya har vært lang.

I åpningstalen takket han alle som har gjort det mulig for ungdomspartiet å arrangere sommerleir på øya igjen etter terroren i 2011.

- Og sist men ikke minst: Takk til folk rundt omkring i Norge som har støttet oss, samlet inn penger og som har forstått hvor viktig dette er for oss, sa han til applaus fra de over tusen leirdeltakerne som hadde samlet seg i gressbakken foran scenen, sa han.

I talen kom han også med en utfordring til utenriksminister Børge Brende (H):

– Sveriges utenriksminister Margot Wallström har lansert en feministisk utenrikspolitikk. Spørsmålet er om Brende er like modig, sa Hussaini, som pekte på at kvinner rammes hardest i krig og katastrofer.

– Vi krever mer enn twitterkampanjer og fine taler. Likestilling må være en del av all vår internasjonale politikk, sa AUF-lederen.

- Et veldig høyt tall
På en pressekonferanse onsdag, sa Hussaini at det er rekordmange som er påmeldt til leiren.

- Vi venter i overkant av 1000 AUFere på årets sommerleir. Det er et veldig høyt tall, og sannsynligvis det høyeste antallet AUF noen gang har hatt på en sommerleir, sa han.

- Dette vil alltid være et sted som er preget av terrorangrepet i 2011, men å ta stedet i bruk handler om å ikke la mørket vinne. Vi har bygd Utøya opp igjen bit for bit, og derfor er det et stort steg å ha sommerleir på Utøya igjen, sa Hussaini.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

REKORDMANGE: Over 1000 AUFere var samlet under åpningen av den første AUF-lerien siden terrorangrepet på Utøya.


Eskil Pedersen rørt til tårer

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen ble rørt til tårer da han hørte åpningstalen til Mani Hussaini på AUFs sommerleir på Utøya.

I talen takket Hussaini blant andre Eskil Pedersen for innsatsen for å gjenreise Utøya etter terrorangrepet for fire år siden.

– Det er veldig sterkt å være her og de ordene ... Når AUF-lederen sier det han gjør, da blir jeg berørt, sa Pedersen til NRK etter talen.

Den tidligere AUF-lederen som fulgte talen fra bakken foran scenen, sier det har vært mange tøffe tak de siste årene.

– Det har vært øyeblikk hvor vi har vært usikre på om vi skulle klare det, nå er det utrolig å være tilbake, la han til.

Gro besøker Utøya
AUFs har fra første stund etter terrorangrepene hatt som mål å «ta Utøya tilbake», men har i samråd med Nasjonal støttegruppe etter 22. juli valgt å vente i fire år. Flere blant de mange berørte er imidlertid imot at øya igjen skal brukes til sommerleir allerede.

Senere fredag skal tidligere Ap-leder Gro Harlem Brundtland og Aps nestleder Hadia Tajik møtes til samtale under vignetten «veien mot et mer rettferdig samfunn – en generasjonsdialog».

Her er programmet for AUFs sommerleir:

Leiren varer fra 7.-9. august. Temaet for årets leir er «Internasjonal solidaritet».

Torsdag:

Deltakerne ankommer Utøya.

Jens Stoltenberg besøker leiren.

Fredag:

10: AUF-leder Mani Hussaini åpner sommerleiren. Sted: Bakken.

13-14.30: «Veien mot et mer rettferdig samfunn – en generasjonsdialog» med Gro Harlem Brundtland og Hadia Tajik. Sted: Bakken. Samtalen ledes av en AUFer.

Les også: Minnested reist på Utøya

Lørdag:

10-12: Partileder Jonas Gahr Støre. Sted: Bakken.

Søndag:

10: «Hva står på spill?» – kommunevalget og veien til 2015. Sted: Bakken. Byrådslederkandidat i Oslo, Raymond Johansen, deltar.

13-13.15: Marit Breivik om lagspill.

14.30-17: Pakking og avreise.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere