- Det er grunn til å håpe på frifinnelse

Foto: John Bompengo

En frifinnelse gjør det enklere å fortsette arbeidet med benådning eller soningsoverføring, mener advokat Graasvold.

(Nettavisen): Rettssaken mot Joshua French er i ferd med å nærme seg slutten. Tirsdag holdt French’ kongolesiske forsvarer Marie André Mwila sin sluttprosedyre, og mye tyder på at en domsavsigelse kan ventes tirsdag om én uke.

- Retten har nevnt tirsdag, og det høres sannsynlig ut. Jeg tviler på at de har noe klart fram til fredag (neste rettsdag red.anm.), sier French’ norske advokat Hans Marius Graasvold til Nettavisen.

- Hva tror du blir utfallet på tirsdag, Graasvold?

- Jeg tror ikke så mye i denne saken, men jeg håper. Jeg håper på et positivt utfall, og det har man grunn til å håpe på også. Vi har lagt fram våre bevis som er sterke. Det er en entydig rapport fra Kripos, ledsaget av forklaringen fra en norsk rettsmedisiner, som ganske enkelt motbeviser at det har skjedd noe kriminelt, sier Graasvold.

En fellende dom kommer til å bli anket.

Utelukker ikke frifinnelse
Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), Morten Bøås, tør ikke å spå noe utfall av rettssaken.

- Det er usikkert hvilken vei dette vil vippe. Jeg har registrert at andre som har fulgt saken, har en oppfatning av at avgjørelsen allerede er skrevet i stein, mens andre igjen har en mer åpen oppfatning. Jeg vet ikke hvilken vei dette vipper til slutt, sier Bøås til Nettavisen.

- Det er i hvert fall ikke riktig slik noen har påstått, at disse domstolene bare avsier fellende dommer. Det er empirisk feil, understreker Kongo-eksperten.

- Utfallet vil også avhenge av hvordan disse dommerne tolker argumentasjonen som er lagt fram, og i hvilken grad de har latt seg påvirke av denne støyen som har vært rundt denne saken, sier Bøås.

Soningsoverføring
French står tiltalt i en militærdomstol for å ha drept kameraten Tjostolv Moland på cellen i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Han risikerer livstid i fengsel om han blir funnet skyldig i drapet på kameraten.

Fra før av er nordmannen dømt til døden for medvirkning til drap på en sjåfør i 2009. Norske myndigheter har lenge arbeidet med å få French enten benådet eller overført til soning i Norge.

Det er uklart hvordan utfallet i rettssaken vil kunne påvirke det videre arbeidet med soningsoverføring eller benådning.

- Om en negativ dom vil kunne gi en risiko og gjøre arbeidet vanskeligere, vet vi ikke. Men ting blir enklere med en frifinnelse fordi da har vi kommet oss bort fra dette sidesporet, sier Graasvold.

Tyngre diplomatisk nærvær
Bøås utelukker ikke at den pågående rettssaken har skapt et uoffisielt forum for å drøfte en eventuell soningsoverføring eller benådning på et lavt diplomatisk nivå.

- Noe av dette arbeidet er satt på vent i forbindelse med denne rettssaken. Men samtidig er det ikke vanskelig å registrere at Norge har siden siste del av dette startet hatt et tyngre diplomatisk nærvær i Kinshasa enn de tidligere har hatt, sier Nupi-forskeren.

- Jeg vil da anta at selv om det ikke har vært så mange offisielle drøftinger, så har det nok vært noen uoffisielle drøftinger mellom de norske diplomatene som har vært til stede og deres kongolesiske motparter, sier Bøås.

- Så får man se om man finner en løsning som er akseptabel for Kongo, Norge, French og kanskje familien til det første offeret, sier Bøås.

Reist hjem til Norge
French’ norske advokat og de norske Kripos-etterforskerne fra Kripos har reist hjem til Norge. Utenriksdepartementets spesialutsending, Kai Eide, og de fleste andre norske diplomatene som har vært til stede tidligere, var heller ikke i retten tirsdag.

Graasvold mener dette er uproblematisk.

- Det at jeg har reist hjem, skyldes rent praktiske årsaker. Jeg har vært der nede i nesten hele januar og har andre oppgaver som venter her. Jeg har gjort vurderinger i samråd med min kongolesiske kollega og kommet fram til at det ikke er nødvendig at jeg er fysisk til stede. Det har vært tilstrekkelig å samarbeide på telefon og e-post for å forberede prosedyren han holder i dag, sier Graasvold.

Ambassaderåd Gunvår Alida Endresen var imidlertid til stede under tirsdagens rettsforhandlinger, og Utenriksdepartementet skal ifølge Graasvold styrke tilstedeværelsen under selve domsavsigelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Sliten og medtatt
French var tydelig sliten og medtatt under rettsforhandlingene tirsdag. Graasvold er fortsatt bekymret for nordmannens helsetilstand.

- Han er ikke noe bedre enn tidligere. Han er som vi ser, i stand til å være til stede. Men han har et sterkt behov for medisinsk hjelp. Det behovet blir bare større om han ikke får den hjelpen han trenger, og det er kongolesiske myndigheter som har ansvar for å skaffe ham det, og det har de ikke gjort, understreker Graasvold.

Fakta om Joshua French og Kongo-saken

* Joshua French, født 7. april 1982, er norsk og britisk statsborger. Han ble kjent med Tjostolv Moland da de begge tjenestegjorde i Telemark Bataljon. De to startet et sikkerhetsselskap i Uganda etter at de forlot Forsvaret.
* French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. French ble pågrepet 9. mai mistenkt for drapet. To dager senere ble også Moland pågrepet. Begge nektet straffskyld.
* 8. september 2009 ble de to funnet skyldig og dømt til døden for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Begge anket dommen.
* Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte dem begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, men bare Moland ble dømt for selve drapet.
* De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.
* Før jul i 2011 ble de to overført til det militære fengselet Ndolo i Kinshasa.
* Norske myndigheter har flere ganger vært i samtaler med kongolesiske myndigheter, med mål om å få overført nordmennene til Norge.
* 18. august ble Tjostolv Moland (32) funnet død i fengselscellen han delte med French. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord.
* 9. desember ble Joshua French tiltalt for å ha drept kameraten.
* Fredag 31. januar holdt aktor, oberst Katende Nkulu, sin prosedyre. Han la ned påstand om livsvarig fengsel for Joshua French.
** Tirsdag 4. februar hold forsvarer Marie André Mwila sin prosedyre, der han ba om at French må frifinnes. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag