- Det er grunn til å være bekymret

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Dobling i antall overfallsvoldtekter i Oslo.

Oslo-politiet har i løpet av årets seks første måneder mottatt rekordmange anmeldelser for overfallsvoldtekter, totalt 19 anmeldelser fra kvinner.

- Det er en voldsom økning, nesten en dobling fra i fjor, sier leder Hanne Kristin Rohde for vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt til Nettavisen.

I tillegg har politiet fått inn to anmeldelser som de mistenker er falske.

- Vi synes det er trist
Første halvår i fjor ble det anmeldt ti overfallsvoldtekter i Oslo, og Rohde er derfor lite glad for utviklingen.

- Det er jo ikke noe vi liker. Vi synes det er veldig trist, sier hun.

9 av de 19 anmeldte overfallsvoldtektene er voldtektsforsøk - 10 er fullbyrdede voldtekter eller seksuell omgang uten samtykke.

- På samme måte som de foregående år er det en overrepresentasjon av minoriteter blant gjerningspersonene, slik kvinnene har beskrevet det, forteller Rohde.

Tre av gjerningspersonene skal ha hatt nordisk utseende, en av kvinnene har ikke gitt noen beskrivelse, mens resten av gjerningspersonene er beskrevet som ikke-vestlig av utseende.

Les også: 29 overfallsvoldtekter anmeldt

- Grunn til bekymring
Ingen av overfallsvoldtektene er så langt oppklart.

- Ingen av sakene er oppklart 100 prosent. Vi har fire siktede, der en av dem er siktet for to forhold. Så gjenstår det å se gjennom avhør om disse kan stå bak flere av forholdene, men det er for tidlig å si noe om, sier Rohde.

En av sakene er henlagt på grunn av manglende bevis.

- Er det noen grunn for kvinner som går i Oslos gater til å være bekymret?

- Jeg vil jo si at det er grunn til å være bekymret når vi har 19 overfallsvoldtekter på et halvår. Det er 19 for mye. Det er en helt uakseptabel handling, og vi skal gjøre det vi kan for å hindre at det blir tilsvarende like mange neste halvår, sier Rohde.

Les også: - Det skjer over 100 voldtekter per uke

- Samme gjerningsperson
I vår opplevde hovedstaden en bølge av overfallsvoldtekter i løpet av en uke, med fem ulike overfallsvoldtekter. Politiet tror det er snakk om samme gjerningsperson i flere av sakene.

- I tre av sakene tror vi det kan være samme gjerningsperson. Vi leter heller ikke etter 19 personer for hele halvåret, men har vel grunn til å tro at det er flere serieovergripere, sier Rohde.

- Hva tror du er årsaken til den store økningen i antall overfallsvoldtekter i år?

- Jeg har ikke noen god forklaring på hvorfor det er en økning. Det gjenstår å se om dette er en trend eller om det er tilfeldig, sier hun.

Rohde påpeker at overfallsvoldtekter er vanskelige å oppklare.

- Det som er med overfallsvoldtekter er at kvinnene i utgangspunktet ikke vet hvem dette er. Vi kan heller ikke forvente at en kvinne som blir overfalt og voldtatt greier å gi et bra signalement. Og hvis vi ikke greier å finne biologiske spor på kvinnen, er det veldig vanskelig å sirkle inn gjerningspersonen, sier hun.

Les også: Fire overfallsvoldtekter i Oslo

- Voldtektene skjer overalt
Politilederen påpeker samtidig at politiet ikke kan forhindre voldtekter alene.

- Jeg må understreke at politiet ikke kan forebygge voldtekt alene. Man kan fort gjøre det til en ressursdebatt, og si at vi skal ha mer politi i gatene. Men disse overfallsvoldtektene skjer overalt. De skjer når kvinnene går av nattbussen, de skjer når de låser seg inn hjemme og det skjer i parken, sier hun.

- Frykter dere at det vil skje flere overfallsvoldtekter i sommer?

- Vi har aldri sett at overfallsvoldtekter er avhengig av årstid. Det ser ut til å være avhengig av serieovergripere som er syke som slår til enten det er januar, februar eller juli, sier Rohde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.