*Nettavisen* Nyheter.

- Det er helt absurd at jeg skal betale fordi noen ikke kan oppføre seg

Lørdag var det ryddig på fortauet utenfor adressen i Lille Øvregate, men mengder med boss har ført til bøter og pålegg om større spann. Foto: Andreas Slettevold (Bergensavisen)

Fikk bot fordi ukjent dumpet søppelsekker utenfor huset.

Vevatne bor på Stord, men leide ut et hus hun eide i Lille Øvregate inntil hun fredag solgte det, og er sint etter fått bot på 1000 kroner fra Trafikketaten, skriver Bergensavisen.

Denne skal hun ha fått etter at det ble satt bossekker omkring bosspannet utenfor huset, men hun forteller at leietakerne ikke har satt bosset der, og er lite begeistret over at hun likevel stilles til ansvar for det.

- Jeg fikk beskjed fra BIR om at spannet var overfylt, før det kom et pålegg m at jeg måtte skaffe et større et. Men jeg har bodd der selv, og trengte ikke større da. Dermed skaffet jeg et spann med lås for å sjekke om de som bor der bruker så mye selv, eller om det er andre som fyller det, forteller hun til BA.

Like etter skal en bossekk ha blitt plassert ved siden av spannet, inntil en av leietakerne etter to dager ble lei av den, og la den i bosspannet deres.

- Men da fikk jeg altså bot fordi den allerede hadde stått der i to dager. Jeg synes det er urimelig, siden det ikke er noen av de som bor der som har gjort det. Jeg mener en ikke kan stå til ansvar for hva andre kaster der - for at andre ikke kan oppføre seg, sier hun indignert.

Hun forteller videre at hun forklarte seg for Trafikketaten, som skal ha sagt at det ikke endret saken, ettersom det i henhold til regelverket er huseiers ansvar å se til at det er ryddig og rent foran huset.

I forskrift om politivedtekt for Bergen kommune heter det:

«I tidligere Bergen kommune og Laksevåg sogn av Laksevåg kommune plikter eier av grunn eller bygning til offentlig sted å sørge for renhold av fortau og gate eller veg til dennes midtlinje eller av plass til 6 m fra eiendommen hvis ikke renholdet er overtatt av kommunen.»

- Helt absurd
Vevatne er krass i sin kritikk av at det er huseiers plikt å påse dette.

- Jeg synes dette er tullete. Hvordan mener de vi skal gjøre dette? Folk har jo andre ting å gjøre, og jeg kan ikke stå og passe på eller sette opp skjult kamera. En måtte eventuelt ansette en vaktmester, men en kan jo ikke gjøre det for å se at ikke andre setter boss foran huset. Det er helt absurd!

Vevatne påpeker at hun ikke vil få problemer med dette, nå som huset er solgt, og at det ikke handler om pengene.

- For meg er dette en prinsippsak. Regelverket er veldig firkantet. Vi må realitetsorientere oss litt, og se om det er rimelig. Jeg er for at man skal holde det rent, men en kan ikke stå til ansvar for hva andre i byen finner på å gjøre.

- Felles ansvar
Siw Lysen i BIR Privat er av en annen oppfatning.

- Det er noe med at en ikke kan overlate til alle andre hvordan det ser ut. En huseier kan ikke frasi seg ansvaret for forsøpling rundt dunken. Det har med hygieneperspektivet å gjøre, og hun viser til at både farlig avfall og matavfall kan tiltrekke seg skadedyr og føre til andre problemer.

- Vi må ta et felles ansvar - fellesskapet ønsker jo at det skal være rent og ryddig, og en ønsker ikke masse rotter og uhumskheter, sier hun til BA. Hun forteller at pålegg om større bosspann ikke kommer uten videre.

- Det skjer ikke etter én gang. Vi har strenge rutiner på at det skal komme varsel før et pålegg om større spann, og da skal vi allerede ha tre anmerkninger på stedet.

Hun har følgende anbefaling:

- Det eneste jeg kan råde henne til, er at hun trekker vekk bosspannet, så det ikke står noe der som noen kan sette ting rundt. Det står jo i forskriften at en ikke skal ha bosspann ute på gaten utenom på tømmedagen.

Les flere saker fra Bergensavisen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.