*Nettavisen* Nyheter.

- Det er helt riktig at kvinner har lavere lønn enn menn

Blomster er et viktig symbol for Tatiana Thomassen på kvinnedagen. Foto: Lars Antonsen, Avisa Nordland

Tatiana (50) mener kvinnen sin naturlige plass er ved kjøkkenbenken.

06.03.14 07:48

For Tatiana Thomassen (50) er ikke 8. mars politikk i det hele tatt. Mer et tegn på at du bryr deg.

Født i Ukraina og oppvokst i Russland. For Tatiana Thomassen er kvinnedagen 8. mars veldig viktig.

- Det bør den være for alle kvinner. For menn som glemmer denne dagen kan bli veldig vanskelig, sier 50-åringen med et lurt smil til Avisen Nordland.

Kampdag

- Jeg er født i Sovjetunionen. Da lærte vi at kvinner skulle være kvinner. Være feminine og ta vare på mannen. Få han til å føle seg elsket. På 8. mars gjelder dette kvinnen. Da skal hun vartes opp og føle seg æret og satt pris på, sier Tatiana.

Tatiana kan denne dagens historie. Først etablert som en kampdag for kvinners rettigheter i USA i 1908. I 1910 ble dagen markert i Europa for første gang under et møte i København. I Russland ble Kvinnedagen en politisk dag først i 1917. Under og etter revolusjonen.

- Etter 1965 forsvant dagen som en politisk markering. I dag handler det ikke om politikk i det hele tatt. Kvinner har riktig nok lavere lønn enn mannen i gjennomsnitt, men det er etter min mening helt riktig. En gruvearbeider skal ha bedre lønn enn en renholder, sier Tatiana Thomassen.

Roller

Tatiana Thomassen mener det er helt naturlig at kvinnen har sin plass ved kjøkkenbenken.

- Hun skal stelle for mannen, vaske klær og hus og holde ting på stell i hjemmet. Så kan mannen ta sine oppdrag med snekring, bæring og ting som faller naturlig for den sterkeste i familien, sier Tatiana.

- Det er ting kvinner ikke er skapt for. Jeg har selv bodd alene og både snekret og skrudd. Men i et forhold er ikke det min jobb.

Bry deg

Den ukrainsk/russiske kvinnen oppfordrer alle menn til å gjøre noe spesielt for sin kvinne på lørdag. Ikke i feminismens ånd, men for å vise at han bryr seg.

- I min oppvekst var det slik. Kona fikk oppmerksomhet, mannen ryddet og laget middag og kjøpte blomster, bestemor fikk et fint kort fra barnebarna. I det hele tatt bør alle kvinner i verden få en blomst på lørdag. Om ikke annet bare én eneste blomst, smiler Tatiana.

Vitalitet

På Spire i Amfi-senteret finner Tatiana sine favorittblomster.

Tulipaner, hvite blomster i forskjellige varianter og roser.

- Blomster er et tegn fra naturen. De vokser, bærer bud om vår og syder av vitalitet. Akkurat som kvinnen som får dem, sier Tatiana Thomassen.

Les flere saker hos AN.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.