*Nettavisen* Nyheter.

- Det er helt uforklarlig

Foto: Thomas Winje Øijord (NTB Scanpix)

Det var lyst og strekningen var rett og oversiktlig. Likevel kjørte bilen inn i de to jentene så de døde.

13.01.14 14:58

Sjåføren som kjørte på de to avdøde jentene i Bjørkelangen lørdag er ennå for dårlig til å la seg avhøre. Han har nå fått oppnevnt forsvarer.

- Han er hjemme og får hjelp av kriseteamet i kommunen. Han er svært preget av tragedien. Dette er en lokal mann som er godt kjent i området, sier lensmann Svein Engen i Aurskog-Høland til Nettavisen.

Mandag morgen er det minnestund for Tiril Alette Huser Bølge (11) og Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) på Bjørkelangen skole i Aurskog-Høland og på Framtun skole i Nes. De to kjørte hest og sulky langs riksvei 229 cirka fire kilometer sør for Bjørkelangen da de ble påkjørt bakfra av en bil som kom i samme kjøreretning. Hvorfor bilen kjørte inn i sulkyen på den rette veistrekningen er uklart.

Les også: - Sjåføren er et offer
Les også: Lysene tent for Tiril (11)

- Uforklarlig
- Det er helt uforklarlig. Dette er en helt åpen og rett veistrekning. Det var helt oversiktlig og lyst, sier lensmann Engen.

Det er så langt ingen informasjon om at bilen kjørte for fort, eller at det er snakk om promillekjøring. Ingen vitner har sett selve ulykken, men politiet har avhørt flere som kom til åstedet rett etter at den hadde skjedd. Disse er avhørt av politiet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vegvesenets trafikkulykkesgruppe har gjort undersøkelser og biltilsynet har undersøkt bilen, og det er tatt blodprøver av sjåføren. Gjennom uka vil politiet sammenholde informasjonen i håp om å finne årsaken til ulykken.

- Det er klart at avhøret av sjåføren vil bli veldig sentralt. Vi har ingen indikasjon på promillekjøring og det har ikke vært snakk om at han har kjørt for fort, sier Engen.

Her ser du et interaktivt kart og bilde fra ulykkesstedet. Du kan manøvrere i bilde og i kartet for å orientere deg. Bjørkelangen er avmerket med en rød markør.

HTML EMBED

Flere dødsulykker
De siste årene har det vært flere alvorlige ulykker langs riksvei 229 i Aurskog-Høland. 13-åringens familie skrev i en pressemelding mandag at «en veistrekning på 200–300 meter gjennom den lille bygda vår har nå krevd fire liv på de siste to årene, alle myke trafikanter».

Lensmann Engen bekrefter at det har vært flere dødsulykker langs strekningen de senere årene.

- Det kjøres hardt på denne veien. Det er en pendlervei til Sverige som går gjennom et lite trafikkert område. Det er oversiktlig og lange rette strekninger her. Det innbyr til å kjøre for fort. Vi har beslaglagt mange førerkort på strekningen, sier Engen.

Ordfører Jan A Mærli i Aurskog-Høland sier til Nettavisen at kommunen ikke har vært i dialog med fylkeskommunen tidligere om eventuelt å sikre veien tidligere, men at dette er noe man eventuelt vil komme tilbake til når Stagens vegvesen har levert sin ulykkesrapport.

- Sikkerheten langs denne veistrekningen er noe av det som blir undersøkt, og jeg ønsker ikke å spekulere før de som undersøker dette har gjort jobben sin, sier Mærli. Han påpeker at veien eies av fylkeskommunen, men at kommunen kan henstille om at eventuelle sikringstiltak blir gjennomført.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.