RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er hverdagshelter som får fredsprisen


Den Tunisiske "Kvartetten for nasjonal dialog» representert ved Houcine Abassi, Ouided Bouchamaoui, Abdessattar Ben Moussa og Mohamed Fadhel Mahfoudh mottar Nobels Fredspris i Oslo Rådhus torsdag.
Den Tunisiske "Kvartetten for nasjonal dialog» representert ved Houcine Abassi, Ouided Bouchamaoui, Abdessattar Ben Moussa og Mohamed Fadhel Mahfoudh mottar Nobels Fredspris i Oslo Rådhus torsdag. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nordmenn bør følge litt ekstra med på årets nobelprisvinnere, som har utrettet noe som vi ser på som en selvfølge her hjemme, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– På tunisisk vis har de praktisert noe som vi ser på som en selvfølge i Norge – nemlig at organisasjonene i sivilsamfunnet snakker med hverandre, sier Støre til NRK.

– De har vist at de er en kraft i Tunisia. Når den arabiske våren kom og alt ble kastet opp, så ble de en kraft som kunne styre dette bort fra ekstremisme og over mot demokrati, sier Ap-lederen.

Les også: Strenge sikkerhetstiltak rundt Nobel-seremonien

Han påpeker at dialog kan være vanskelig, og at det i Tunisia har krevd mot å stå i den.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kronprinsesse Mette Marit, prins Sverre Magnus og ordfører i Oslo Marianne Borgen sammen med fredsprisvinnerne generalsekretær Houcine Abassi i fagbevegelsen UGTT (t.v) og president Mohamed Fadhel Mahfoudh i den nasjonale advokatforeningen deltar på Redd Barnas fredsprisfest på Nobels Fredssenter onsdag.

– De sa på nyhetene i dag at det er ikke så mye oppstyr rundt denne prisen fordi det er ikke kjendiser som får den. Men jammen er det hverdagshelter som får den, sier Støre utenfor Rådhuset før nobelseremonien.

Her kan du se fredsprisseremonien direkte (ekstern lenke).

Det er hverdagshelter som får ferdsprisen, sier  Jonas Gahr Støre (Ap).

Solberg håper fredsprisen mobiliserer tause krefter

Statsminister Erna Solberg (H) sier Norge kan hjelpe Tunisia i framtida gjennom handel.

– Vi kan bidra med gode handelsforbindelser til Tunisia. Den arabiske våren kom ut av demokratikrav, men også ut av økonomisk fortvilelse fra unge som hadde tatt utdanning, men ikke så ut til å få jobb, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Artikkelen fortsetter under videoen.


Les også: Fredsprisvinnerne tatt imot på Oslo lufthavn

Solberg tror Nobels fredspris i år kan gi et signal om at det er mulig å velge dialog framfor konflikt i land som har utfordringer.

Fakta: Fredsprisen 2015

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* For fagbevegelsen Union Générale Tunisienne du Travail (UGTT): Houcine Abassi, generalsekretær

* For den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie (ONAT): Mohamed Fadhel Mahfoudh, president

* For menneskerettsorganisasjonen La Ligue Tunisienne pour La Défense des Droits de l'Homme (LTDH): Abdessattar Ben Moussa, president

* For arbeidsgiverorganisasjonen Union Tunisienne de l'Industrie, du Commerce et de l'Artisanat (UTICA): Ouided Bouchamaoui, president.

– Kanskje det mobiliserer en del av de tause kreftene som i dag ikke orker å

engasjere seg fordi konfliktene er så skarpe, sier Solberg til NRK på vei inn til i Oslo rådhus, hvor Den tunisiske dialogkvartetten får utdelt

prisen.

Hun håper alle landene som støtter menneskerettighetene og som er opptatt av å skape utvikling i et samfunn, mener årets pris har en verdig mottaker.

– Først og fremst tror jeg dette er et signal om at det er mulig å tenke annerledes, i stedet for å tenke konflikt hver gang man har vanskelig utfordringer i et land, så kan man gå sammen i dialog, sier Solberg.

Tunisisk protestsanger løftet taket i Oslo rådhus

Med protestbevegelsens egen hymne la den tunisiske artisten Emel Mathlouthi an tonen for fredsprisseremonien i Oslo rådhus torsdag.

– Jeg er veldig stolt av å være her og representere Tunisias unge, sa den 33 år gamle låtskriveren og artisten etter å ha framført sangen som mer enn noen annen satte sitt preg på revolusjonen i 2011: «Kelmti Horra» eller på norsk, «Ordet mitt er fritt».

Kongefamilien og en rekke andre prominente gjester fra inn- og utland var som vanlig til stede under den tradisjonsrike seremonien som hvert år finner sted på Alfred Nobels dødsdag 10. desember og som siden 1990 har blitt holdt i Oslo rådhus.

Kaci Kullmann Five holdt sin første tale som Nobelkomiteens leder, før de fire fredsprisvinnerne fikk hver sin medalje og hvert sitt diplom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere