RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er ikke bare å forlate en voldelig samboer

(Privat/Nettavisen/Politiet)
Sist oppdatert:
Jeanette bodde flere år med avdøde Hans Rickard Strømner. Hun forstår godt at den drapstiltalte 22-åringen handlet som hun gjorde.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Tirsdag denne uken la aktor Bjørn Kristensen ned påstand om 18 års fengsel for May Lene Christiansen (22) og hennes bestevenninne (23).

Sammen er de tiltalt for drap og medvirkning til drap på Hans Rickard Strømner. Han ble brutalt hogget til døde med en øks mens han lå og sov. Bakgrunnen for drapet skal ifølge de tiltalte være psykisk og fysisk mishandling, samt seksualisert vold mot May Lene Christiansen.

Hun har innrømmet at hun tok livet av kjæresten med øks 10. juli i fjor, men nekter straffskyld og mener hun handlet i nødverge. Bestevenninnen (23) er tiltalt for medvirkning til drapet.

- Et voldshelvete
I løpet av den åtte dager lange rettssaken forklarte flere av avdødes tidligere kjærester seg. En av de viktigste vitneforklaringene kom fra Jeanette Wendla Johansen.

Hun var samboer med avdøde i perioden fra januar 2007 til august 2008. Forholdet endte til slutt i en rettssak, der avdøde innrømmet grov voldsutøvelse og trusler.

Til Nettavisen forteller Jeanette at hun i utgangspunktet hadde lagt den tunge tiden bak seg. Likevel; etter at den voldelige ekssamboeren ble funnet død og kjæresten tilsto drapet har naturlig nok minnene fra det vonde samboerforholdet blusset opp.

Den sterke kvinnen forteller om et samboerskap som i løpet av kort tid utviklet seg til en voldshelvete.

- Jeg fryktet for mitt eget liv flere ganger og kan faktisk forstå at May Lene handlet som hun gjorde. Jeg klarer å sette meg inn i situasjonen hennes, forteller hun og legger til:

- Jeg tror ingen som ikke har vært i en situasjon der du blir krenket og psyket ned vet hva slags reaksjon man får.

Jeanette forteller at hun nesten daglig håpet at ekssamboeren skulle dø.

- Etter få måneder i forholdet begynte jeg å håpe på at han skulle dø i en trafikkulykke eller lignende. På daværende tidspunkt virket det som eneste måte jeg kunne unnslippe han på. Jeg tror han var i stand til å drepe. Kanskje ikke bevisst, men hadde ingen kontroll over sinnet og volden han utrettet mot meg, sier hun.

Forlot voldsmannnen
Jeanette understreker at hun og drapstiltalte May Lene Christiansen er to ulike individer som langt på vei har opplevd det samme, men har taklet situasjonen forskjellig.

- Jeg kom meg ut av forholdet, heldigvis. Det som er viktig for meg å få fram er at ingen vet hvordan det er å leve i et voldelig forhold før man har opplevd det. Mange tenker at «hvorfor går du ikke bare fra han», men så enkelt er det ikke. Selv måtte jeg på nytt begynne å gå i terapi etter det ble kjent at han var drept og jeg måtte inn i avhør og rippe opp i episoder med vold og trusler, sier hun.

- Du var jo til stede i rettssaken i flere dager, i tillegg til at du vitnet. Hvordan opplevde du disse dagene?

- Det verste under rettssaken var at vitneforklaringen min ble bagatellisert og satt i tvil av aktor. Spesielt når det foreligger en dom som dokumenterer all volden og truslene som ble rettet mot meg. Jeg syns også det er tragisk at to personer som handlet i nødverge risikerer fengsel i 18 år, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere