- Det er ikke hun, men de andre som er problemet

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) skåler med resten av delegasjonen på fest etter at en klimaavtale er vedtatt, lørdag kveld.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) skåler med resten av delegasjonen på fest etter at en klimaavtale er vedtatt, lørdag kveld. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Det spekuleres på at Tine Sundtoft (H) mister klimastatsrådposten, til tross for gode skussmål fra miljøvernbevegelsen.

15.12.15 13:01

Flere medier meldte tidlig tirsdag at statsminister Erna Solberg (H) skal skifte ut flere av regjeringsmedlemmene i et ekstraordinært statsråd på onsdag. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) er én av dem som ifølge spekulasjonene kan miste statsrådposten sin. Det skjer i så fall før blekket av Paris-avtalen har tørket.

Sundtoft får imidlertid gode skussmål fra ledende miljøvernere i Norge.

Naturvernforbundet sier de er fornøyde med Sundtofts innsats i Paris, mens Bellona vil sende henne blomster.

- Vi synes hun gjorde et par stygge feil den første uken, men i den siste uken og i det store og hele, har de (det norske forhandlingstemaet red.anm.) gjort en habil innsats, særlig arbeidet Sundtoft gjorde i forhold til å sette grensen for oppvarming ved 1,5 grader, noe som var veldig viktig, sier leder Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, til Nettavisen.

- Vi har sett at hun har prioritert dette det siste året. Det som gjenstår nå, er at Regjeringen som helhet sørger for at klima- og miljøministeren får mye mer gjennomslagskraft på hjemmebane, enten det er Sundtoft eller det blir en annen. Hvis Paris-avtalen skal bli vellykket, må klimaministrene, også i Norge, få en betydelig større innflytelse, sier Haltbrekken.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Får ros av Hauge
Bellona-leder Frederic Hauge var svært fornøyd med innsatsen til Sundtoft i Paris.

- Bellona vil sende blomster til Tine Sundtoft (H) og hennes forhandlingsleder Aslak Brun om dette tekstutkastet blir som det er nå, sa Hauge etter å ha lest utkastet lørdag ettermiddag, ifølge NTB.

Avtalen ble signert senere samme dag. Hauge mener den norske klimaministeren får en vanskeligere jobb på hjemmebane.

- Sundtoft vil trolig få en tøffere jobb med å overbevise statsråder i Norges regjering enn det hun har hatt med å overbevise klimakollegaer som nå er i Paris, sa Hauge.

- Jeg skjønner at noen vil skifte henne ut, hun er i ferd med å bli en farlig miljøminister, sier Hauge om spekulasjonene.

- Oljeministeren er blind
Heller ikke Haltbrekken legger skjul på at det er hos andre statsråder, og ikke hos Sundtoft, problemet ligger når det gjelder å få løst klimakrisen.

- Vi har sett at Sundtoft har gitt klimaråd til andre regjeringskolleger, men de andre kollegene har ikke lyttet. Hun har gitt klimaråd til olje- og energiminister Tord Lien (Frp) i forhold til olje- og gassutvinning, men han er blind i forhold til Paris-avtalen, sier Haltbrekken.

- Men også kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har hatt noen vedtak som går i stikk motsatt retning av hva Sundtoft har anbefalt, som for eksempel at boligbygging skal skje ved kollektive knutepunkt. Der har han tillatt en spredt bygging langt unna kollektiv trafikk, sier Haltbrekken.

Ifølge ryktene blir Vidar Helgesen (H) ny klimaminister, som nå er europaminister ved Statsministerens kontor.

Agenda Foto: Heidi Schei Lilleås

Astrup som klimaminister?
Det har også blitt spekulert på at Høyres Nikolai Astrup rykker inn som ny klima- og miljøminister.

Nettavisen konfronterte Astrup med spekulasjoene om at han blir ny klima- og miljøvernminister.

- Hyggelig at du spør, men det vil jeg ikke kommentere, sier Astrup til Nettavisen.

- Hvordan vil du beskrive klimaavtalen i Paris?

- Det beste er at alle land har bestemt seg for å kutte sine utslipp, det er første gang. Tidligere har det bare vært rike industriland som har sagt de skal kutte utslippene, men vi trenger å få med u-landene som står for 60 prosent av utslippene, sier Astrup.

- Avtalen er så god som den kunne bli, men den har sine svakheter. Det viktigste i fortsettelsen er at det ligger inne mekanismer der alle land skal melde inn forsterkede tiltak hvert femte år som skal begrense oppvarmingen til 1,5-2 grader.

- Sundtoft er utmerket miljøvernminister
-Hva blir det viktigste for Norge fremover?

- Norge har et samarbeid med EU om å kutte utslipp med 40 prosent innen 2030. Det er ambisiøst mål, og så må vi se på om vi i lys av Paris-avtalen må gå enda lenger. I så fall må vi gjøre det i samarbeid med EU.

-Hvis du skulle bli ny klima- og miljøvernminister, hva er det viktigste du vil ta tak i?

- Vi har en utmerket miljøvernminister, så det har jeg ingen kommentar til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.