RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er ikke nordmenn som er ofre for denne krisen


Audun Lysbakken (SV) sier det er svært mange barnefamilier i Lesbos.
FOTO: Hans Vold Husum
Audun Lysbakken (SV) sier det er svært mange barnefamilier i Lesbos. FOTO: Hans Vold Husum
Sist oppdatert:
SV-leder Audun Lysbakken er sterkt preget etter å ha møtt traumatiserte flyktninger på den greske øya Lesbos.

Europa står overfor den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig. SV-leder Audun Lysbakken har reist ned til Lesbos i Hellas for å oppleve flyktningkrisen på nært hold.

- Grunnen til at jeg har reiser ned hit, er for å få en debatt. Perspektivet er her. Det er ikke nordmenn og norske kommuner som er ofrene for flyktningkrisen. Ofrene er her! Vi må bort fra den debatten om at dette handler om oss. Vi må heller ikke late som at det ikke blir utfordrende å ta imot disse flyktningene. Men det er ikke et alternativ å vende dem ryggen – fordi her kan de ikke bli, sier Lysbakken til Nettavisen.

- En livsfarlig tur
Fredag formiddag befinner han seg i havneområdet Mytilíni på den greske øya Lesbos. I løpet av natten har ytterligere 1500 flyktninger ankommet Lesbos via sjøveien.

- Jeg har vært her i noen timer nå, og allerede sett ting som gjør sterkt inntrykk på meg. Man må nesten se situasjonen her nede selv for å forstå omfanget. Det kommer inn mennesker hele tiden, sier Lysbakken.

- Da vi sto på havnen, kom det inn flyktninger som Kystvakten hadde plukket opp fra sjøen. De kommer over fra Tyrkia i små gummibåter overfylt med folk – en livsfarlig tur, sier Lysbakken.

Les også: - Må stanse det før vårt eget samfunn ødelegges

Hittil i år har 2300 flyktninger omkommet i forsøket på å krysse Middelhavet, ifølge tall fra UNHCR. Over 300.000 mennesker har så langt i år risikert livet ved å krysse Middelhavet over til Europa.

- Kona nektet å gå om bord
Lysbakken har allerede rukket å snakke med flere flyktninger som har vært tvunget til å utsette sin egen familie for livsfare.

- Jeg snakket med en mann som reiser med to barn. Kona nektet først å gå om bord i båten fordi det var for farlig. Men de har ikke noe valg, fordi da blir de sittende igjen i Tyrkia hvor ingen kan hjelpe dem, sier han.

(Saken fortsetter under bildet).

SV-leder Audun Lysbakken avbildet i havneområdet Mytilíni på den greske øya Lesbos, hvor det finnes tusenvis av flyktninger.

FOTO: Hans Vold Husum

I løpet av årets syv første måneder var det 340.000 flyktninger som ankom EU. Foreløpig er det Tyskland og Sverige som tar den største byrden i flyktningkrisen.

Tyskland alene forventer 800.000 flyktninger i 2015. Verken EU eller andre europeiske land har et felles system som kan håndtere og fordele flyktninger som velter inn fra konfliktherjede land som Syria, Eritrea og Somalia.

- Hvert land handler nærmest i panikk, sier Lysbakken.

- Europa må få i havn en avtale om å fordele flyktninger mellom seg, og da må Norge gå foran og vise at vi vil ta imot flyktninger selv, sier han.

(Saken fortsetter under bildet).

En overfylt gummibåt utenfor kysten av den greske øya Lesbos.

- Må handle om flyktninger
I Norge har mye av debatten dreid seg om hvorvidt kommunene skal si ja eller nei til å ta imot syriske flyktninger. Lysbakken er krystallklar på hva han mener kommunene bør gjøre.

- Jeg mener valgkampen må handle om flyktninger. Vi må få inn folk i kommunestyret som sier ja til å bosette flyktninger, og som er villig til å gjøre en innsats. Det er villigheten hos kommunene som er avgjørende for hva vi som nasjon kan gjøre i det dramaet som utspiller seg her, sier han.

- På strendene på denne lille øya, kommer det mellom 1000 og 2000 flyktninger hver dag. Det betyr at det kommer flere mennesker hit på én uke enn det vi krangler om å ta imot på tre år, sier Lysbakken og henviser til de 8000 syriske kvoteflyktningene som Norge har sagt seg villig til å ta imot.

- Én av grunnene til at jeg har reiset ned hit, er for å få flere innspill og inntrykk til en mer konkret og konstruktiv diskusjon. Det slagordet om «å hjelpe dem der de er» er utilstrekkelig fordi det faktisk er her de er. De er i Europa, understreker Lysbakken.

(Saken fortsetter under bildet).

En mor og hennes to barn avbildet i en tyrkisk havneby rett før de går om bord i en gummijolle, som har Lesbos i Hellas som destinasjon.

- Du er selv småbarnsfar. Hva slags inntrykk sitter du igjen med?

- Det gjør enormt inntrykk på meg. Jeg traff tvillinger på to år som kom over fra Tyrkia i gummibåt. Flyktninger bor i telt rundt i byen med elendige sanitære forhold. Det de ulike menneskene har opplevd på turen, kan vi bare tenke oss. Grekerne gjør så godt de kan, men har ikke mulighet til å gi dem noe varig, sier han.

Hundretusener av flyktninger tar seg gjennom de typiske transittlandene som Italia, Spania, Ungarn og Makedonia for å komme seg videre til de grensefrie Schengen-landene.

Mottaksapparat utenfor Schengen?
Senest torsdag denne uken gjorde østerrikske myndigheter grufulle funn i en lastebil. Minst 70 flykninger var funnet omkommet i lastebilen. Samme uke er over 200 flyktninger fryktet omkommet i et forlis utenfor Libya.

Et av spørsmålene er hvordan en kan unngå at flyktninger presses ut på farlige reiser, enten i lastebiler eller i overfylte båter over Middelhavet, som arrangeres av kyniske og griske menneskesmuglere.

Noen røster mener det burde opprettes egne leirer utenfor Schengen-området som kan sile ut flyktninger som ikke har beskyttelsesbehov. Lysbakken sier at greske lokale myndigheter i Lesbos etterlyser mottaksapparat på tyrkisk side, som kan sluse gjennom syriske flyktninger med beskyttelsesbehov, slik at de kan trygt reise videre i sjødyktige ferjer.

- Vi må åpenbart diskutere denne typen ting, sier Lysbakken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere