RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er ingen grunn til å ikke fly

Foto: Michael Probst (AP)
Sist oppdatert:
Flybransjen vil ha Europa på vingene igjen så fort som mulig.

Asken fra vulkanen Eyjafjallajökull har skapt store problemer for flytrafikken i Norge og ellers rundt om i Europa. Totalt skal vulkanen ha spydd ut rundt 140.000.000 kubikkmeter aske i løpet av de tre første dagene, skriver Islands geologiske institutt på sine hjemmesider om det voldsomme utbruddet på sagaøya.

Søndag kunne imidlertid Avinor melde at de åpner opp for flytrafikk igjen i store deler av Norge - blant annet på Oslo lufthavn Gardermoen - og ifølge rapporter fra andre europeiske land tyder mye på at flyene også der snart er i luften igjen.

- Ikke uventet
ACI Europe og AEA, som organiserer de fleste europeiske flyselskap og flyplasser, har nemlig satt spørsmålstegn ved nødvendigheten av alle sikkerhetsprosedyrene i forbindelse med vulkanutbruddet. Tiltak som har rammet flere millioner.

- Vulkanutbruddet på Island er ikke en uventet hendelse. Prosedyrene i forbindelse med vulkanutbrudd andre steder i verden har ikke krevd samme type restriksjoner som dem vi nå ser i Europa, opplyser de to organisasjonene ifølge BBC.

Flere tester har allerede blitt utført, og blant andre kunne det nederlandske flyselskapet KLM søndag konkludere med at det ikke var noen fare å fly gjennom aksen oppe i luftrommet.

LES OGSÅ: Vellykket testflygning

- Burde gå som normalt
Visepresident Steven Verhagen i den nederlandske pilotforeningen mener det ikke er noen grunn til å ikke fly.

- Etter min mening er det absolutt ingen grunn til at flytrafikken ikke skal gå som normalt igjen, sier Verhagen til AP.

Også KLM-direktør Peter Hartman, som var om bord på ett av testflyene, bekreftet at de ikke opplevde noe unormalt..

- Om den tekniske avdelingen kan bekrefte dette, så regner jeg med at vi får tillatelse til å være på vingene igjen i morgen.

Også i Storbritannia, Tyskland og Frankrike har det blitt utført tester oppe i asken søndag, og også der er konklusjonen at flygingene kan gjennomføres uten skader på flyene.

- Vi ønsker å være tilbake i luften så fort som mulig, men for oss så kommer sikkerhet fortsatt først, sier Storbritannias transportminister Lord Andrew Adonis.

Håper på 50 prosent
Kommisær for samferdsel i Europakommisjonen, Siim Kallas, sier ifølge BBC at han håper rundt 50 prosent av luftrommet i Europa åpnes igjen allerede mandag. Han sier videre at situasjonen nå er helt uholdbar og at europeiske myndigheter jobber med å finne en trygg løsning.

Rundt 20 europeiske land har stengt luftrommet og pålagt flyselskapene forbud mot å ta av på grunn av vulkanutbruddet.

Påbudet bunner i at man er redd for at asken - en blanding av glass, sand og steinpartikler - skal skade motoren på flyet.

Det er anslått at flyselskapene taper rundt 1,2 milliarder kroner ($200 millioner) per dag på grunn av askekaoset fra Island.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere