RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er ingen som er i live der inne

Redningsmannskaper bærer en skadd gruvearbeider ut av gruva i Soma onsdag morgen.
Redningsmannskaper bærer en skadd gruvearbeider ut av gruva i Soma onsdag morgen. Foto: Osman Orsal (Reuters)
Sist oppdatert:
Frykter at nærmere 500 mennesker kan ha omkommet i gruveulykken.

Over halvparten av arbeiderne i gruva i Tyrkia er fortsatt ikke gjort rede for. Håpet om å finne dem i live blir mindre for hver time som går.

Det var 787 arbeidere i kullgruva i Soma vest i Tyrkia da en eksplosjon oppsto tirsdag kveld. Onsdag formiddag var 363 av dem gjort rede for, inkludert de 232 som er bekreftet omkommet, skriver nyhetsbyrået DPA.

- Vi er redd for at dødstallet vil stige. Håpet i redningsaksjonen svinner, sier energiminister Taner Yildiz.

Ifølge ubekreftede meldinger frykter man at 500 mennesker har omkommet i gruveulykken, skriver The Times.

- Ingen er i live der inne
De som er igjen i gruva, sitter trolig 2 kilometer under bakken og 4 kilometer fra nærmeste utgang. Onsdag formiddag brant det fortsatt etter eksplosjonen.

400 redningsarbeidere forsøker nå å hente ut gruvearbeiderne som er innesperret.

- Situasjonen er forferdelig. Det er ingen som er i live der inne, sier en utmattet redningsarbeider til tyrkisk TV.

Brannen skjedde rundt vaktskiftet, hvilket innebærer at det var langt flere gruvearbeidere i gruven enn ved et normalt skift.

Skrøt av kostnadskutt
Gruveselskapet Soma Mining har allerede fått massiv kritikk for mangelfull sikkerhet. Gruveeieren Ali Gürkan skrøt i et intervju i 2012 at de hadde klart å redusere kostnadene betraktelig fra 130 til 24 dollar per tonn med kull, etter at de begynte å produsere elektriske transformatorer selv, framfor å importere dem.

En feil ved det elektriske anlegget antas å ha vært årsaken til eksplosjonen i gruva. Den startet i sin tur en brann som fylte gruvegangene med røyk.

Heisene i gruva sluttet å fungere som følge av strømbrudd, noe som gjorde det vanskelig å hente opp arbeiderne.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Pårørende venter utenfor kullgruva mens redningsaksjonen pågår.


Etterlyste inspeksjon
Kullgruva ble inspisert i slutten av mars uten at det ble funnet brudd på sikkerhetsforskriftene, ifølge det tyrkiske arbeidsdepartementet. I april ba imidlertid opposisjonspartiet Det republikanske folkepartiet om en ny inspeksjon. Dette sa regjeringspartiet Rettferdighets- og utviklingspartiet nei til, ifølge lokale medier.

- Det er ingen sikkerhet i denne gruva, sier arbeideren Oktay Berrin til AFP.

Han betegner de lokale fagforeningene som nikkedukker og hevder at ledelsen i gruveselskapet Soma Komur bare bryr seg om penger.

Redningsarbeidet pågikk for fullt natt til onsdag og onsdag formiddag. Det er blitt pumpet oksygen ned i gruva for at arbeiderne ikke skal bli kvalt. Tiltaket ser ut til å ha hatt begrenset effekt. De fleste av de omkomne har dødd av kullosforgiftning, ifølge Yildiz. 

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Redningsmannskaper bærer en skadd gruvearbeider ut av gruva i Soma onsdag morgen.


Ville redde broren
En 30 år gammel gruvearbeider var på utsiden av gruven da eksplosjonen rammet. Han tok seg imidlertid inn i gruven i et forsøk på å hente ut sin bror, som også jobbet i gruven.

Men etter å ha kommet seg 150 meter inn i gruven, ble han tvunget tilbake som følge av de giftige gassene.

- Alt håp er ute, sa han til lokale medier.

Mange av de overlevende arbeiderne hostet og hadde problemer med å puste da de ble hentet opp av gruva. Noen gikk selv, mens andre ble båret. Minst 80 arbeidere er skadd, og tilstanden er alvorlig for fire av dem.

Alle arbeiderne i gruva hadde trolig gassmasker, men det er begrenset hvor lenge maskene kan beskytte mot røyk og kullos.

Gutt (15) blant de døde
Avisen Hurriyet skriver at en 15 år gammel gutt er blant de døde. Han var altfor ung til å jobbe lovlig i gruven.

Utenfor gruven venter pårørende på nyheter om sine kjære som er innesperret i gruven.

- Sønnen min er borte, min kjære Mehmet, sier Emine Gulsen..

Erdogan avlyste
Det er ikke uvanlig med ulykker i Tyrkias gruver. Den så langt verste skjedde i 1992, da 263 arbeidere mistet livet i en eksplosjon i en gruve i byen Zongulak.

Tyrkia er det landet i Europa med høyest andel arbeidsrelaterte dødsfall, ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). På verdensbasis ligger Tyrkia på tredjeplass. Ifølge organisasjonen mistet over 1.000 arbeidere livet i tyrkiske gruver fra 2002 til 2012, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan har valgt å avlyse et besøk til Albania for å besøke gruva hvor redningsarbeidet nå pågår. Den ligger 12 mil nordøst for feriebyen Izmir ved Egeerhavet.

Området her er et av de viktigste for utvinning av brunkull i Tyrkia. Mye av næringsvirksomheten i provinsen Manisa er baset på gruvedrift og strømproduksjon ved kullkraftverk.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere