*Nettavisen* Nyheter.

- Det er ingen som klager på at det ikke bor nok hvite på Grønland

Eva Holthe Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Ullern-kvinnen Eva Holthe mener utspillet til Ben McPherson er skammelig og at ikke alle skal trives eller smelte inn på Ullern.

07.06.12 18:57

ULLERN (Nettavisen): - Den kommentaren med eldre. Den er skammelig. Uansett hvilken bydel man snakker om, sier Eva Holthe mens hun leser Nettavisen artikkel om kommentaren til Ben McPherson i The Foreigner.

Nettavisen har tidligere skrevet om den britiske journalisten som lærte å hate Ullern-kulturen og som kastet eder og galle over bydelen da han flyttet. McPershon skriver blant annet at «På Ullern kan du gå i dagevis uten å se noen med mørk hud. Det er en monokultur i en by som blir stadig med mangfoldig. Det er et Norge som jeg ikke liker, og som ikke liker resten av Norge slik jeg forstår det. Du vil være unnskyldt hvis du tror at ingenting i dette samfunnet betyr noe, bortsett fra å lage penger, kjøpe biler og frakker, og å holde fasaden (...) Her er det en brautende følelse av berettigethet, og en uhøflighet som er slående».

Om de eldre skrev han at de lever i moderne blokker, er sykelig trente, og at noen er skammelig rike. Holthe er svært opptatt av at de eldre skal få det bedre i dagens Norge, og mener det er lite pent å kritisere denne gruppen.

Nettavisen møter Holthe på United Bakeries ved parkeringsplassen på baksiden av kjøpesenteret CC Vest. Et sted der Porsche Cayenne, Range Rovere og platinablondt hår er overrepresentert. Bakeriet er møteplassen for mange som bor på Ullern. Selv om bakeriet ligger så og si på parkeringsplassen er det hyggelig innenfor dørene og varene faller i smak. Her pratet Holthe med en venninne da Nettavisen presenterte henne for artikkelen om Ullern-folk.

Innesluttet og travle
- Jeg trenger ikke å lese hele artikkelen for å forstå at dette var en person som ikke passet inn, sier Holthe. Hun har selv bodd store deler av livet i utlandet og vet det kan være vanskelig å finne et miljø.

- Nordmenn generelt er litt innesluttet, og jeg tror det er enda vanskeligere å få kontakt med oss i byene. Vi er ikke uvennlige, men vi har ofte dårligere tid enn de som bor i mindre sentrale strøk. Vi stresser alltid av gårde for å rekke noe, sier hun og fortsetter. - På mindre steder tror jeg de åpner seg lettere for nye mennesker.

Selv er hun oppvokst på Røa, gikk på skole på Ullern, og har bodd store deler av livet i utlandet, blant annet New York.

- Folk grupperer seg med likesinnede. Det gjør de i Oslo og det gjør de alle andre steder i verden også. Jeg bodde i New York i mange år og der har asiatene kjøpt opp store deler av Queens.

Hvorfor ødelegge miljøer som allerede fungerer, og der folk har bodd i generasjoner?

- Hvorfor ødelegge noe som fungerer
I Oslo er Ullern bydelen med suverent laveste andel av personer som mottar sosiale stønader. Den har også lavest andel av barn med tiltak fra barnevernet. Her har 40-åringene en gjennomsnittsinntekt på 770.000 kroner i året. Det er den mest etnisk norske bydelene, med bare 4719 innvandrere (hvorav de fleste kommer fra vestlige land). 60,5 prosent av mennene, og 56,7 prosent av kvinnene har gått på universitet eller høyskole. Av Ullerns 15 representanter i bystyret kommer 9 fra Høyre. Ikke uventet kommer også flere av Høyre-toppene i Oslo fra UIlern.

I artikkelen « - Han er en grinebiter som brummer over de som er litt for rike» sier urbanist og samfunnsdebattant Erling Fossen at bydelen lider av for små levekårsforskjeller, og at man bør fortette med høyblokker langs t-banen for at folk med dårligere økonomi også skal kunne bo i bydelen.

Det er Holthe fullstendig uenig i.

- Hvorfor ødelegge miljøer som allerede fungerer, og der folk har bodd i generasjoner? Det er feil å rive ned gamle bygninger og fortette for å få plass til høyhus. Det ødelegger miljøene og det skaper uante konsekvenser, sier hun og fortsetter.

- Du kan ikke kaste folk inn i et miljø og si at «der skal dere bo».

Det er ingen som klager på at det ikke bor nok hvite på Grønland

Naturlig hvitt
Mangelen på mørkhudede innvandrere var en av de tingene briten McPherson reagerte på.

Holthe mener det er naturlig at ikke alle skal kunne bo på Ullern eller andre steder der boligprisene er høye. Hun mener likevel ikke at folk på Ullern av den grunn har noe imot innvandrere eller andre med trangere levekår.

- Det er en gammel myte at man ikke ønsker innvandrere her.

Kjøpesenteret CC Vest på Lilleaker er et samlingspunkt for mange på Ullern. Bildet er interaktivt og du kan gjennom dette ta en titt i området. Artikkelen fortsetter under.

HTML EMBED


- Det er ingen som klager på at det ikke bor nok hvite på Grønland. Hvorfor skal det være feil å finne en bydel som består hovedsakelig av nordmenn i Norge? Det er vel ganske naturlig. Innvandrere er selvfølgelig ikke uvelkomne her, men de velger å bo sammen med sine egne der de har råd og trives akkurat som vi gjør. Kulturer er forskjellige og det kommer de alltid til å være. Det er fullstendig urealistisk at alle skal være like og ha det samme, sier Holthe og legger til.

Det er fullstendig urealistisk at alle skal være like og ha det samme

Holthe foreslår at man heller bør ta noe av Marka til nybygging i Oslo, og at naturen også er en flott plass å møte nye mennesker i.

- Skal man møte nye mennesker så gå heller en tur i marka eller ved sjøen. Da kommer man ut i nye omgivelser der folk har mer tid. Oslo er unikt ved at vi har mange flotte turområder, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.