- Det er jo ikke slik at vi har ferie i tre måneder

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (NTB scanpix)

Ap-topp synes tre og en halv måned stortingsferie er for lenge. - Lett for henne å si, sier Mette Hanekamhaug (Frp).

03.10.12 21:28

Tirsdag åpnet Stortinget igjen etter en lang sommerferie - som har vart siden midten av juni.

Nå tar Stortingets visepresident og Oslo-representant Marit Nybakk (Ap), til orde for at Stortinget må tre sammen en måned tidligere, meldte P4 onsdag morgen.

- Dette mener jeg er overmodent. Jeg mener det er helt umulig at Stortinget ikke skal tre sammen før første virkedag i oktober, utdyper Nybakk overfor Nettavisen.

- Mer jevn arbeidsfordeling
Nybakk har sammen med blant annet SV-politiker Hallgeir Langeland, nå lagt inn et forslag om en grunnlovsendring der de foreslår at Stortinget trer sammen første virkedag i september i alle år unntatt stortingsvalgsår.

- Dette er for det første for å jevne ut arbeidsfordelingen i plenum gjennom året, og også for å ta hensyn til det som er dagens situasjon, sier hun, og legger til:

Foto: Schrøder, Tor Erik (SCANPIX)

- For vi har ikke ferie i september. Enten er representantene på Stortinget eller på en komitéreise, sier Nybakk.

Hun mener grunnloven rett og slett er gammeldags, og ikke tilpasset vår tid på dette punktet.

- Bestemmelsene er fra en tid da stortingsrepresentant ikke var en heltidsjobb, sier hun. Selv hadde hun knapt tre uker ferie i sommer.

Les Gunnar Stavrums leder: Kutt Stortingets ferie en måned

- Hun har misforstått
Stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug (Frp) fra Møre og Romsdal er imidlertid ikke like glad for forslaget.

- Det er veldig lett for henne å si dette, for hun er Oslo-representant og tilbringer tiden sin her. Men de aller fleste er valgt inn fra andre fylker, og da er det utrolig viktig for oss å være mye hjemme og snakke med velgerne våre der, sier Hanekamhaug til Nettavisen.

Hun mener Nybakk har misforstått.

- Dette viser at hun har misforstått, og at hun ser på dette som ferie. For de fleste av oss ser ikke på det som ferie, sier hun.

Hanekamhaug påpeker at de fleste folkevalgte bruker sommeren på veldig mye annet enn ferie.

- Det er jo ikke slik at vi har ferie i tre måneder, sier hun bestemt.

Hun sier at det dessuten har blitt vanskeligere å reise hjem til hjemfylket ellers i året.

- Man har gradvis begynt å fjerne møtefrie dager på mandager og fredager, så da blir det veldig vanskelig å reise hjem. Det er jo heller ikke noen vits å reise hjem i helgene, for da får du ikke besøkt skoler og sånt, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Jørgen Berge

- De har nok tid ellers
Nybakk avviser på det sterkeste at hun har misforstått.

- Jeg har aldri brukt ordet ferie, og det er veldig viktig for meg. Jeg har ikke misforstått, sier hun.

- Hanekamhaug mener det er «lett for deg å si» dette som representerer Oslo. Hva tenker du om det?

- Det må hun gjerne mene, sier Nybakk, før hun fortsetter:

- Jeg har har alltid sagt at jeg har stor respekt for distriktsrepresentantene som er ukependlere, og det er veldig mange som ikke forstår hvilken belastning de har, sier hun.

Nettopp derfor har Stortingets presidentskapet lagt rett for de som representerer andre fylker, sier hun.

- Vi har tilrettelagt for at det alltid er møtefrie uker og dager ellers i året, i gjennomsnitt en uke i måneden, slik at representantene kan jobbe i sine fylker, sier Nybakk, som selv er med på å legge opp arbeidet for hver eneste uke i Stortinget som medlem av presidentskapet.

Hun avviser at det har vært noen regel om at mandager skal være en møtefri dag, slik Hanekamhaug påpeker.

- Det er ikke fridag hver mandag, men det hender man prøver å tilrettelegge slik at representanter kan ha møter i fylkene sine på mandager, sier hun, og konstaterer:

- Jeg mener seriøst at det er såpass mange dager og uker i året hvor du kan være i fylket, at det i seg selv forsvarer ikke at Stortinget trer sammen først i oktober.

- I juli tok jeg ferie
Hanehamhaug utelukker likevel ikke forslaget fra Nybakk helt.

- Jeg er usikker på det, men jeg vil se forslaget først. Det er jo en del ting som taler imot, sier hun til Nettavisen.

Hanekamhaug mener man heller burde ha lengre møtedager når de først er på Stortinget.

- Vi har noen dager vi er ferdig klokken 12 på fellesmøter. Vi har for eksempel tre timers møter mandag, torsdag og fredag. Ha sju timers møter i stedet for å slutte så tidlig, da, for det hjelper oss ikke med kortere dager, sier hun.

- Hva har du selv brukt sommeren til?

- I juli tok jeg meg ferie jeg og, og ellers så har jeg holdt kurs og foredrag for FpU og Frp, hatt møter med lokallag, besøkt skoler og barnehager og vært en del i Oslo. Du har aldri helt ferie heller. Det første du gjør når du står opp og det siste du gjør før du legger deg, er dessuten å svare på e-poster og henvendelser fra velgere og mediene, sier Frp-politikeren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Sigurdsøn, Bjørn

Høyre: - Forutsetter nok saker
Høyre-politiker Torbjørn Røe Isaksen, som representerer Telemark på Stortinget, sier at han ikke har noe imot at Stortinget trer sammen tidligere.

- Jeg har ikke noe imot at Stortinget møtes tidligere, så lenge det ikke går på bekostning av tid med velgerne og vi har nok saker å behandle, sier Røe Isaksen til Nettavisen.

Den store saken på høsten er Statsbudsjettet, og han mener en framskynding av Stortingets åpning sannsynligvis forutsetter at man da også flytter budsjettet fram i tid.

- Den store saken som tar tid på høsten, er budsjettet. Akkurat nå for eksempel, i min komté, er det ingen store saker fra regjeringen som er varslet. Så det er budsjettet i høst som er viktig, sier han, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Selv hadde han ferie i hele juli, og beskriver det som et «privilegium» i et mellomvalgår.

- Men det betyr ikke at det blir en bedre politikk hvor lenger Stortinget møtes. Jeg tror ingen heller ønsker politikere som bare sitter på kontoret i Oslo, sier han, og påpeker:

- Det å være stortingsrepresentant er ikke bare å sitte i møter på Stortinget, som i dag da det ikke er møter og jeg er i Telemark, sier han.

- Kan ta det lugnt
Nettavisen skrev om den lange stortingsferien også i juni.

Stortingsrepresentant og Rødt-politiker Erling Folkvord, sa da at stortingsferien med fordel kan kortes ned.

- Det at Stortinget skal slutte litt tidligere enn elevene på skolen, og starte opp igjen en og en halv måned etter skolen, er jo ingen naturlov. De som vil ta det lugnt og rolig, de har jo en urimelig lang sommerferie, sa Folkvord.

Folkvord foreslo å forlenge stortingsperioden før sommeren, i motsetning til Nybakk som foreslår å starte tidligere på høsten.

NB! Et grunnlovsforslag som legges fram i denne stortingsperioden, kan ifølge grunnloven ikke behandles før i neste periode.

Hva mener du? Bør Stortingets sommerferie forkortes? Si din mening i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.