RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: CHIP SOMODEVILLA (AFP)

- Det er kongeløven som faller fra

Sist oppdatert:
Ted Kennedy var den som fikk utrettet mest av de tre brødrene, mener USA-ekspert.

Den amerikanske senatoren Edward «Ted» Kennedy er død. Kennedy døde av hjernekreft 77 år gammel, melder CNN.

- Edward M. Kennedy, ektemannen, faren, bestefaren, broren og onkelen vi elsket så høyt, døde sent tirsdag kveld i sitt hjem i Hyannis Port, opplyste Kennedy-familien i en uttalelse.

- Vi har mistet et uerstattelig midtpunkt i familien og et gledesbringende lys i våre liv. Inspirasjonen i hans tro, optimisme og iherdighet vil alltid leve videre i våre hjerter, opplyser familien.

Kennedy har representert Massachusetts siden 1962, og var med det den senatoren med tredje lengst tjenestetid i amerikansk historie. Han er broren til tidligere president John F. Kennedy og senator Robert F. Kennedy, som begge ble skutt og drept på 60-tallet.

Kennedys helse har lenge skrantet. Han fikk påvist ondartet svulst i den venstre delen av hjernen i fjor.

- Det var ikke den store overraskelsen. Han har slitt lenge med kreft og har ikke møtt opp på avgjørende avstemminger i Kongressen. Det er en vegg som faller ut av Kongressen i Det demokratiske partiet, særlig nå som Obama forsøker å få gjennom helsereformen. Han sliter jo veldig nå, sier USA-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, til Nettavisen.

Fikk slag
Under lunsjen i forbindelse med innsettelsen av president Barack Obama i januar fikk Kennedy et slag, men ble utskrevet fra sykehuset få dager senere.

- Det var et uheldig tidspunkt når det gjelder å få gjennom helsereformen, og selv om Kennedy var mye i bakgrunnen, så var han en pådriver. Han var en tyngde i partiet på den sosiale samvittigheten, som ikke har stått så sterkt i Kongressen de siste ti årene, sier Moen.

- Han har vært en talsmann for de underprivilegerte. Han var den som hadde mest sosial samvittighet av de tre (John, Robert og Edward Kennedy red.anm.). Bob fikk det etter hvert, også John.

Kennedys liv har vært preget av flere dramatiske og noen pinlige episoder. Da han studerte på Harvard ble han kastet ut etter å ha jukset på en eksamen, men ble senere gjenopptatt.

Kennedy ledet valgkampen da broren John F. Kennedy ble valgt til president i 1960.

I 1964 ble han alvorlig skadet i en flyulykke, og har siden den gang slitt med ryggsmerter.

Krasjet
I 1969, i den såkalte «Chappaquiddick incident», kjørte han bilen sin ut fra en bro og havnet i vannet. Mary Jo Kopechne i passasjersetet omkom. Kennedy sa seg senere skyldig i å ha stukket av fra åstedet, og fikk en betinget dom. At det ble reist betydelig tvil om hans versjon av hendelsesforløpet, skadet trolig Kennedys sjanse til noen gang å bli amerikansk president.

Les mer om episoden hos Wikipedia.

- Han ble aldri president, men hadde det ikke vært for Chappaquiddick-saken, så hadde han vært president. Han tapte jo også mot Carter i 1980. Kennedy-klanen er det nærmeste man kommer kongelig i Amerika. Det er nærmest mytisk. Han ødela sine sjanser til å bli president i 1969, likevel har han gjenskapt sin pondus gjennom sin innsats i Kongressen. Det er han som har gjort mest kan du si, av de tre, fordi han har levd lengst, sier Moen.

- Det blir vel en offentlig begravelse. Han var jo en såpass viktig politiker med en fartstid på 46–47 år. Det er kongeløven som faller fra, sir Moen.

Moen mener også at Kennedys død markerer et skille i den amerikanske politikken hvor nye generasjoner tar over roret.

- Det er litt symbolsk at kapteinen forlater skipet nå som det har kommet i havn, sier Moen og henviser til demokratenes inntreden, med Barack Obama i spissen, i Det hvite hus.

Presidentembetet prøvde han seg på én gang, men tapte demokratenes primærvalg mot Jimmy Carter før valget i 1980.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere