*Nettavisen* Nyheter.

- Det er latterlig at det tok så lang tid

TENGER HJELP: President i Nigerian Community i Norge, Tajudeen Akinyemi (i rød T-skjorte), sier Nigeria trenger all den hjelpen de kan få av Norge. Foto: Paul Weaver

Flere hundre mennesker deltok i en demonstrasjon i Oslo til støtte for de bortførte jentene.

13.05.14 14:53

YOUNGSTORGET (Nettavisen): I flere uker har nigerianere marsjert i gatene for å vise solidaritet til de om lag 300 skolejentene, som er bortført av islamistbevegelsen Boko Haram. Nå har turen kommet til Oslo, hvor et knippe organisasjoner arrangerte en solidaritetsmarkering for jentene tirsdag ettermiddag.

Plan, Fokus, Mellomkirkelig Råd, Amnesty International Norge, Fellesrådet for Afrika og Nigerian Community i Norge er blant organisasjonene som deltar på markeringen på Youngstorget.

- Vi ønsker å snakke med den norske regjeringen og si at Nigeria trenger all den hjelpen de kan få, sier president i Nigerian Community i Norge, Tajudeen Akinyemi, til Nettavisen.

- Det er helt latterlig
Det har gått fem uker siden jentene ble bortført fra en skole i Chibok i det nordlige Nigeria. Akinyemi, som har bodd i Norge i flere tiår, er ikke spesielt imponert over responsen til myndighetene i hjemlandet.

- Det er helt latterlig. Det tok dem to uker før de reagerte, sier han.

Nå håper han verdenssamfunnet kan bistå Nigeria med å spore opp og befri jentene. - Nigeria trenger all den hjelpen de kan få, gjentar han.

Tidligere Venstre-politiker Olaf Thommessen var en av de mange hundre menneskene som hadde møtt opp til markeringen på Youngstorget.

- Vi er her for å markere viktigheten og alvoret i situasjonen, og for å understreke det overfor opinionen og ikke minst den norske regjeringen. Vi har alle kommet litt sent på banen. Hadde dette vært i USA eller i Vest-Europa, så hadde dette vært en helt annen sak. Men alle reagerer nå med styrke og avsky, sier generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen, til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

IKKE AKSEPTABELT: - Dette er dessverre ikke en enkeltstående hendelse. Hver dag blir det kidnappet jenter, og hver dag er det jenter som holdes borte fra skolen. Det er 65 millioner tomme pulter som skulle vært befolket av jenter. Det er viktig å vise til dem som går med lignende tanker, at dette ikke er akseptabelt, sier generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen, til Nettavisen. Foto: Paul Weaver


- Utelukkende positivt
Kritikere mener kampanjen #BringBackOurGirls er med på å legitimere en amerikansk, militær ekspansjonistisk agenda i Afrika, og at kampanjen i verste fall kan bidra til flere bortføringer. Thommessen er blant dem som engasjerte seg relativt tidlig i kidnappingssaken. Han mener kampanjen er utelukkende positiv.

- Jeg opplever at alt fra statsminister og utenriksminister til mannen i gaten står bak dette. Jeg opplever ikke at de «motargumentene» er spesielt vektige. Ethvert engasjement er bedre enn ikke noe engasjement, og det tror jeg det norske folk er enig, sier Thommessen.

Bidra med rettsforfølgelse
Han synes ikke at den norske regjeringen skal bidra med militært personell for å bistå nigerianske myndigheter, slik USA og Storbritannia har gjort. Men han oppfordrer regjeringen til å bistå på andre måter.

- Det er viktig at den norske regjeringen fortsetter den dialogen de har med nigerianske myndigheter, som jeg oppfatter at de har tatt på seg. Dernest tror jeg den norske regjeringen kan bidra med etterforsking og rettsforfølgelse av denne organisasjonen (Boko Haram red.anm.) og menneskene bak denne uhyrligheten. Jeg tror det er viktig at verdenssamfunnet og Norge viser at vi ikke lar dette gå upåaktet hen, sier Thommessen.

- Hvordan tror du disse jentene har det nå, Thommessen?

- Det tør jeg ikke tenke på.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

En markering til støtte for kampanjen for de nigerianske skolejentene som er bortført av Boko Haram. Foto: Paul Weaver


Overrakk brev til Brende
Gina Ihasse er initiativtaker bak markeringen for de nigerianske jentene. Hun synes det har tatt altfor lang tid før verdenssamfunnet reagerte på kidnappingsaksjonen i Nigeria.

- Det er veldig trist at det har tatt så lang tid, men nå må vi se framover og se hva vi kan gjøre fra nå av, sier Gina Ihasse til Nettavisen.

Markeringen startet på Youngstorget ved tolvtiden tirsdag ettermiddag og ble avsluttet foran Utenriksdepartementet, hvor utenriksminister Børge Brende fikk overrukket et brev fra demonstrantene.

- I brevet er det en oppfordring til at Norge skal bistå Nigeria med nødvendig hjelp. Det står ikke konkret hva vi ønsker, men det vi har tenkt å foreslå, er oppbygging av skolen som ble brent ned og hvor disse jentene ble kidnappet, eller bistand til utdanning, sier hun.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag