Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er legitimt å drepe Gaddafi

Foto: REUTERS TV (Reuters)
Sist oppdatert:
Britisk minister og militærtopp sier mandag at de ikke utelukker direkte angrep på Muammar al-Gaddafi.

Den britiske forsvarsministeren Liam Fox sa i et intervju søndag at den libyske lederen Muammar al-Gaddafi kan bli et direkte mål for koalisjonens kamphandlinger i Libya.

Og mandag opplyste den britiske utenriksministeren at det kan bli en realitet å likvidere Gaddafi i et angrep.

- Det kommer helt an på omstendighetene. Vi må ta hensyn til de sivile i området. Dette avhenger av mange faktorer. Vi kommer ikke til å gå inn i detaljer på hva som er direkte mål, men hva enn vi gjør, så vil det være i overensstemmelse med resolusjonen, sier den britiske utenriksministeren William Hague til BBC.

- Kan stride mot mandatet
FNs resolusjon 1973 tillater alle nødvendige midler for å beskytte sivilbefolkningen, men tillater ikke okkupasjon. Det står heller ingenting om at mandatets mål er å innføre et regimeskifte.

En britisk høytstående militærkilde opplyser også til Sky News mandag at Gaddafi er «et legitimt mål i kraft av at han er lederen for de libyske væpnede styrker».

USAs forsvarsminister Robert Gates sa imidlertid søndag at det ikke foreligger noen konkrete planer om å likvidere Gaddafi. Dette har også blitt avvist fra norske hold.

Dette kan gi et inntrykk av at de allierte styrkene ennå ikke har klart å etablere noen konkrete engasjementsregler, som er regler for når og hvor det er lov å bruke militærmakt.

Misnøye hos Den arabiske liga
Generalsekretær i Den arabiske liga, Amr Moussa, uttrykte i helgen misnøye over utførelsen av den FN-sanksjonerte operasjonen, og hevdet at Vesten har gjort mer enn det mandatet tillater.

Moussa endret imidlertid ordlyden noe under en pressekonferanse mandag.

- Den arabiske liga tok en fast beslutning om Libya og stanset fra første stund Libyas medlemskap. Deretter ba vi FN om å implementere en flyforbudssone, og vi respekterer FNs resolusjon, og det er ingen strid om den, sa Moussa på en pressekonferanse i Kairo, hvor også FNs generalsekretær Ban Ki-moon deltok.

Norge har ennå ikke gitt noe klart uttrykk for hva de seks norske jagerflyene skal bidra med når de er framme i Middelhavet mandag ettermiddag.

Gaddafis kommandosentral ble bombet natt til mandag, men det blir avvist at Gaddafi selv var mål for koalisjonens bombetokt.

Den libyske regjeringen har i helgen hevdet at 64 sivile er så langt blitt drept i kamphandlinger som er utført av koalisjonen. Men de allierte avviser dette, og sier det ikke foreligger noen meldinger om tap av sivile menneskeliv.

- Ingen meldinger om sivile tap
Morten Rostrup i Leger Uten Grenser befinner seg i Tunisia på grensen til Libya. Han har regelmessig kontakt med legekolleger i Libya, men har imidlertid ikke fått noe informasjon om at sivile skal ha blitt skadd i angrep gjennomført av de allierte styrkene.

- Det har vi ikke fått. De vi har kontakt med befinner seg utenfor disse områdene, sier Rostrup til Nettavisen.

- Det meste som skjer nå, skjer i forbindelse med kamphandlingene til koalisjonen, så det er vesentlig militære mål i nord i Libya langs kysten. Vi har ikke fått noen spesifikk informasjon om hva som foregår inne i disse områdene. Sør i Libya vet vi at det stadig vekk er trefninger, sier han.

Ifølge Rostrup er det flere hjelpeorganisasjoner som står klare på grensen for å rykke inn i Libya og bistå med hjelp til de trengende.

- Foreløpig er grensen stengt. Vi håper at Gaddafi vil åpne grensene inn til landet, slik at vi får gjort vurderinger av behov og gitt assistanse, sier Rostrup.

- Vi er i en kritisk fase
- Vi vet egentlig ikke hva vi skal forberede oss til, men vil mobilisere straks muligheten åpner seg for å komme inn i landet. Nå er vi i en kritisk fase hvor vi tror det er store behov og hvor vi ikke har adgang, sier han.

- Det er også viktig med sekundærkirurgi hvor vi gjør operative inngrep etter primært å ha stabilisert pasientene. Og i tillegg så er det problemer med forsyninger av medikamenter til kroniske pasienter som lider av for eksempel diabetes, sier han.

Kilder: The Times, CNN, BBC, Al Jazeera, The New York Times, Sky News.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!