*Nettavisen* Nyheter.

- Det er legitimt å drepe Gaddafi

Foto: REUTERS TV (Reuters)

Britisk minister og militærtopp sier mandag at de ikke utelukker direkte angrep på Muammar al-Gaddafi.

22.03.11 04:33

Den britiske forsvarsministeren Liam Fox sa i et intervju søndag at den libyske lederen Muammar al-Gaddafi kan bli et direkte mål for koalisjonens kamphandlinger i Libya.

Og mandag opplyste den britiske utenriksministeren at det kan bli en realitet å likvidere Gaddafi i et angrep.

- Det kommer helt an på omstendighetene. Vi må ta hensyn til de sivile i området. Dette avhenger av mange faktorer. Vi kommer ikke til å gå inn i detaljer på hva som er direkte mål, men hva enn vi gjør, så vil det være i overensstemmelse med resolusjonen, sier den britiske utenriksministeren William Hague til BBC.

- Kan stride mot mandatet
FNs resolusjon 1973 tillater alle nødvendige midler for å beskytte sivilbefolkningen, men tillater ikke okkupasjon. Det står heller ingenting om at mandatets mål er å innføre et regimeskifte.

En britisk høytstående militærkilde opplyser også til Sky News mandag at Gaddafi er «et legitimt mål i kraft av at han er lederen for de libyske væpnede styrker».

USAs forsvarsminister Robert Gates sa imidlertid søndag at det ikke foreligger noen konkrete planer om å likvidere Gaddafi. Dette har også blitt avvist fra norske hold.

Dette kan gi et inntrykk av at de allierte styrkene ennå ikke har klart å etablere noen konkrete engasjementsregler, som er regler for når og hvor det er lov å bruke militærmakt.

Misnøye hos Den arabiske liga
Generalsekretær i Den arabiske liga, Amr Moussa, uttrykte i helgen misnøye over utførelsen av den FN-sanksjonerte operasjonen, og hevdet at Vesten har gjort mer enn det mandatet tillater.

Moussa endret imidlertid ordlyden noe under en pressekonferanse mandag.

- Den arabiske liga tok en fast beslutning om Libya og stanset fra første stund Libyas medlemskap. Deretter ba vi FN om å implementere en flyforbudssone, og vi respekterer FNs resolusjon, og det er ingen strid om den, sa Moussa på en pressekonferanse i Kairo, hvor også FNs generalsekretær Ban Ki-moon deltok.

Norge har ennå ikke gitt noe klart uttrykk for hva de seks norske jagerflyene skal bidra med når de er framme i Middelhavet mandag ettermiddag.

Gaddafis kommandosentral ble bombet natt til mandag, men det blir avvist at Gaddafi selv var mål for koalisjonens bombetokt.

Den libyske regjeringen har i helgen hevdet at 64 sivile er så langt blitt drept i kamphandlinger som er utført av koalisjonen. Men de allierte avviser dette, og sier det ikke foreligger noen meldinger om tap av sivile menneskeliv.

- Ingen meldinger om sivile tap
Morten Rostrup i Leger Uten Grenser befinner seg i Tunisia på grensen til Libya. Han har regelmessig kontakt med legekolleger i Libya, men har imidlertid ikke fått noe informasjon om at sivile skal ha blitt skadd i angrep gjennomført av de allierte styrkene.

- Det har vi ikke fått. De vi har kontakt med befinner seg utenfor disse områdene, sier Rostrup til Nettavisen.

- Det meste som skjer nå, skjer i forbindelse med kamphandlingene til koalisjonen, så det er vesentlig militære mål i nord i Libya langs kysten. Vi har ikke fått noen spesifikk informasjon om hva som foregår inne i disse områdene. Sør i Libya vet vi at det stadig vekk er trefninger, sier han.

Ifølge Rostrup er det flere hjelpeorganisasjoner som står klare på grensen for å rykke inn i Libya og bistå med hjelp til de trengende.

- Foreløpig er grensen stengt. Vi håper at Gaddafi vil åpne grensene inn til landet, slik at vi får gjort vurderinger av behov og gitt assistanse, sier Rostrup.

- Vi er i en kritisk fase
- Vi vet egentlig ikke hva vi skal forberede oss til, men vil mobilisere straks muligheten åpner seg for å komme inn i landet. Nå er vi i en kritisk fase hvor vi tror det er store behov og hvor vi ikke har adgang, sier han.

- Det er også viktig med sekundærkirurgi hvor vi gjør operative inngrep etter primært å ha stabilisert pasientene. Og i tillegg så er det problemer med forsyninger av medikamenter til kroniske pasienter som lider av for eksempel diabetes, sier han.

Kilder: The Times, CNN, BBC, Al Jazeera, The New York Times, Sky News.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag