RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
STREIKER: Totalt 66 lærere på Kaja E. Sandness skole - Lillestrøm videregående skole - er tatt ut i streik fra torsdag morgen. Blir streiken langvarig er hun bekymret for at hun må ta igjen mye av det hun går glipp av. Foto: Scanpix/Privat
STREIKER: Totalt 66 lærere på Kaja E. Sandness skole - Lillestrøm videregående skole - er tatt ut i streik fra torsdag morgen. Blir streiken langvarig er hun bekymret for at hun må ta igjen mye av det hun går glipp av. Foto: Scanpix/Privat

- Det er lite undervisning og mye dødtid

Sist oppdatert:
Andreklasseelev Kaja (17) vil egentlig bare komme i gang i alle fag.

- Det er lite undervisning og mye dødtid, forteller Kaja E. Sandness, som nettopp har begynt på andreåret på studiespesialisert linje ved Lillestrøm videregående skole.

Fra mandag ble 59 lærere ved skolen hennes tatt ut i streik. Det utgjør omlag halvparten av lærerstaben. Torsdag blir ytterligere sju lærere tatt ut.

- Vi må møte opp likevel. Og så har vi timer med de lærerne som er der, i mellomtiden har vi fritimer, forteller hun.

Les også: Professor: - Løs dette til neste år!

Les også: Sonderinger mellom KS og lærerne

- Litt bekymret
17-åringen synes det var helt ok med en rolig start på skoleåret, men synes ikke spesielt mye om streiken.

- Jeg har ikke satt meg veldig inn i det, men litt har jeg fått med meg. Jeg forstår lærerne, men synes ikke noe særlig om det streiken gjør med skolestarten.

Fakta: Fakta om lærerkonflikten

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Et stort flertall av Utdanningsforbundets medlemmer sa i en uravstemning før sommeren nei til arbeidstidsavtalen for lærerne som KS og Utdanningsforbundet var blitt enige om 26. mai.

* Utdanningsforbundet tok 1. juni ut 36 lærere ved Rothaugen skole i Bergen i streik.

* Fra og med mandag 11. august ble 5.500 lærere i ungdomsskoler og videregående skoler tatt ut i streik.

* Fra og med 21. august blir 2.200 nye lærere tatt ut i streik.

* Landets førsteklassinger skånes fra streiken den første tiden.

* Det er ingen lærerstreik i hovedstaden ettersom Oslo er et eget tariffområde, og hovedstadens lærere har stemt ja til sin forhandlede avtale.

* De tre mindre lærerforbundene Norsk Lektorlag (NL), Skolenes landsforbund (SL) og Musikernes Fellesorganisasjon (MF) sa nei til skissen til avtale allerede i mai, og alle har tatt ut noen av sine medlemmer i streik.

* Det kritiske punktet i tariffavtalen som Utdanningsforbundets medlemmer sa nei til, er at lærerne skal kunne pålegges å være til stede på skolen inntil 7,5 timer daglig, istedenfor å kunne jobbe hjemmefra deler av arbeidstiden, slik de kan i dag. KS avviser imidlertid at dette timetallet har vært et krav fra deres side.

Blir streiken langvarig er hun nødt til å lese seg opp i fagene sine på egenhånd.

- Jeg er litt bekymret for at vi kan få mye å ta igjen. Jeg hører fra venner på andre skoler at de allerede er godt i gang med undervisningen, og at de har fått oppgaver.

Med en alternativ timeplan uten undervisning på grunn av at hun skal delta i en fadderordning for førsteklassingene, kan det muligens se ut til at Sandness ikke blir for hardt rammet av streiken.

- Ikke over i morgen
Når KS og lærerforeningene møtes til videre forhandlinger torsdag, ser det ut ifølge kilder i Utdanningsforbundet ikke ut til at en løsning er på trappene. 

- Streiken er ikke over i morgen, sier en kilde i forbundet til Nettavisen onsdag kveld.

Da KS hold et internmøte tirsdag ble de enige om å gå tilbake på kravet om antall timer lærerne må være på skolen hver dag. Dette har vært den største tvisten mellom partene.

- Hvis det er sånn at KS trekker krevet om økt tilstedeværelse på skolen, så har vi et godt grunnlag å forhandle på. Da skal vi gå inn i forhandlinger og gjøre vårt for å finne en løsning. Har vi en løsning da, så vil vi få slutt på streiken og elevene kan komme tilbake på skolen, sa Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet etter å ha fått høre om utfallet av KS møte.

Utdanningsforbundet har lenge vært klare på at partene er milevis fra hverandre i forhandlingene.

KS ville onsdag ikke si noe om hvilke forventninger de har til sonderingene torsdag.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere