RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Thinkstock)

- Det er lov å si nei

Sist oppdatert:
Men det er mange andre måter å nå fram til barna.

(SIDE2): Mange foreldre føler at de ikke sier annet enn nei, nei og atter nei. Barn tester grenser i alle aldre og det å si nei er en del av foreldrerollen. Men det er viktig at ikke stemningen alltid blir negativ.

Meningene omkring barneoppdragelse er mange, men det er lenge siden den såkalte «frie barneoppdragelsen», som fikk fotfeste på 70-tallet, var populær blant terapeuter og menigmann.

De fleste er enige om at klare rammer, rutiner og forutsigbarhet er viktig for barn. Men noen ganger kan det allikevel føles som foreldres hverdag består av et eneste stort nei.

Så hva skjer egentlig når barna får det som de vil? En mor testet ut teorien i praksis, i en hel uke lot hun barna få gjøre (nesten) alt de ville.

Les saken på Daily Mail her

Hennes konklusjon var at det selvsagt er fordeler og ulemper med begge deler, men at barna ble ekstremt slitne av å få gjøre som de vil. Dessuten virket de nærmest lettet over å få tilbake rutinene i hverdagen.

Gode, klare beskjeder
Familieterapeut Lars Fengsrud mener det er viktig å forklare barna hvorfor de ikke får lov, uten å argumentere.

- Det er klart det er lov å si nei som foreldre. Men det hele handler om å få gitt gode og klare beskjeder til barna, uansett alder, sier familieterapeuten i Familiehjelp AS til Side2.

Han mener gode foreldreferdigheter er noe de fleste foreldre bør jobbe med. Selv om det fins mest flinke foreldre så er det lurt å tenke igjennom situasjoner og hvordan man skal håndtere disse i forkant.

- Det viktigste for å få gitt en god beskjed er å oppnå blikkontakt. Så gjelder det å ha kontroll over dine egne følelser som forelder, det er viktig å være blid og positiv når du skal gi en beskjed. Du må også bruke et enkelt språk. Dette gjelder også for ungdom, påpeker han.

Å gi en beskjed av gangen er også viktig og hvordan du gir beskjeden.

- Ikke avslutt en beskjed med et spørsmål. Da er det lett å spore av. For eksempel er det bedre å si: «Vær snill å henge opp jakka di» istedenfor «Vil du henge opp jakka di?»

Klarer man å gi beskjeder på denne måten er det mer sannsynlig at barna hører etter.

- Har du måttet gi en negativ beskjed er det fint å følge opp med en positiv forsterking. Gi ros der det er naturlig og ikke for noe selvfølgelig. Spesifikk ros når det er fortjent er viktig, som for eksempel: «Nå syns jeg du var flink» eller «Nå ble jeg glad».

Vær fornøyd
Fengsrud påpeker at det er viktig å være fornøyd med at barnet har klart akkurat den ene arbeidsoppgaven, som forelder.

- Det er viktig å sette delmål og vise barnet at du er fornøyd når noe er oppnådd. Ikke hele tiden hige etter at barnet skal gjøre det bedre eller klare mer. Si «Fint at du jobbet så bra med leksene» selv om barnet ikke fikk det perfekt til. Hvis du sier at noe er bra, men følger opp med et stort Men, er det barnet husker, sier han.

Det kan også være fint å belønne barnet dersom noe er oppnådd.

- Det trenger ikke å være de helt store greiene, men dersom man har jobbet med noe over lang tid eller det er noe som er vanskelig kan ulike belønninger være smart. For de minste barna kan klistremerker i en bok være fint, for de litt større kan det være ok å få velge seg en aktivitet dere kan gjøre sammen. Som å dra i svømmehallen for eksempel. Noe ekstra godt å spise kan også være en fin belønning, eller en leke. For de større barna eller ungdom er det ofte ekstra ukepenger som gjelder. Men også for disse kan en familieaktivitet være flott.

Her er Fengsruds tips til bedre foreldreferdigheter:

Vær tydelig på det som ikke er greit. Du trenger ikke være sint og sur, men ignorer gjerne den uakseptable atferden. Dersom dette ikke hjelper må du grensesette verbalt. For eksempel: «Nå gjør du noe som ikke er lov - Det må du slutte med»

Funker det ikke med verbal grensesetting kan du prøve et virkemiddel. En advarsel må kanskje til og noen ganger må man trekke inn en gode. Dersom noe skjer i bilen på vei til et gøy arrangement er det ingen vits å droppe selve arrangementet. Det blir for strengt. Men innskrenk noe annet slik at barnet vet at ugrei oppførsel får konsekvenser.

Ikke bruk TIME OUT! Som forelder må du vise barna at du klarer å romme deres sinne og frustrasjon. Du kan gjerne ignorere eller avvise dårlig oppførsel, men ikke sett barnet inne på et rom alene.

Barn trenger forutsigbarhet og rammer. Samtidig er det helt vanlig at barn tester ut disse. Det er derfor viktig å avklare barnas forventninger.

Eksempel: «I dag skal vi bare ha middag i butikken»

La måltidene være en hyggelig setting. Om barnet kliner, søler eller ikke vil spise så ikke lag noe stort nummer ut av det. Det handler om hygge og matglede mer enn noe annet. Det ligger mye kontroll i det med mat for barn og stresser man dette kan det gå gal vei.

Istedenfor å si NEI hele tiden kan man prøve å minne barnet på den avtalen man har gjort og at man bare følger denne.

Eksempel: «Husker du hva vi ble enige om?»

Dersom barnet ikke husker så er det viktig å forklare avtalen på nytt.

Forklar, ikke argumenter!
Dette gjelder særlig for eldre barn. Begynner dere å argumentere mot hverandre har du lett for å tape, som forelder.

Gi positiv feedback
For hver negative lekse du må gi, så gi fem positive. Den ene negative tingen huskes så mye bedre enn de positive.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere