*Nettavisen* Nyheter.

- Det er modig av Märtha

Foto: (FEM)

TV-medium Colin Fry støtter prinsesse Märtha Louise.

06.10.10 08:34

(SIDE2): Det kjente mediet og synske healer Colin Fry (48) har gjort stor suksess i Norge med sin turné og program på FEM. Han har fått med seg debatten rundt prinsesse Märtha Louise (39) da hun i forrige måned fortalte at hun hadde evnen til å snakke med de døde i tillegg til engler og dyr.

Fry synes det er tøft og modig gjort av prinsessen som her til lands blir møtt med både kritikk og støtte.

- Det er et vanskelig tema og en vanskelig evne å snakke om, særlig når man er en profilert person som prinsessen er. Med ulike TV-programmer rundt temaet som er blitt populært i både Storbritannia, USA og Norge, så snakkes det allikevel mer om det enn tidligere. Likevel er det modig gjort å stå fram slik hun har gjort, sier Colin Fry til Side2, på telefon fra sitt hjem i East Sussex.

Møtte svigermoren
Fry møtte Märthas svigermor, Marianne Behn, i fjor på FEM og da hadde han en beskjed til henne fra hennes nylig avdøde far.

- Det var et hyggelig møte, sier han.

Det er ikke unikt i norske kongelige kretser at det spirituelle og evnen til å snakke med dyr og avdøde vekker interesse. Colin Fry forteller til Side2 at det er flere kongelige familier der en eller flere familiemedlemmer enten innehar den angivelige evnene eller er opptatt av det.

- Prinsesse Diana var veldig interessert i det, det samme er flere andre som jeg ikke kan navngi. Mange, både av kongelige, kjente politikere og andre profilerte, føler at de ikke kan gå ut med det, sier han.

Fry mener det er naturlig at man kvier seg for å fortelle om evnene sine. Side2s avstemning viste at 53 prosent ikke tror at man kan kontakte de døde. Snåsamannen, Joralf Gjerstad (84), mener det samme.

- Det er selvsagt stor skepsis rundt dette, og derfor er det vanskelig å stå fram og fortelle. Men det prinsessen har gjort er veldig bra, fordi hun gir det et ansikt og sier; det er ikke et idiotisk eller dumt tema. Hun gir temaet et slags tillitserklæring og er med på å ta bort det vanskelige og flaue ved det å tro, mener han.

Snakker med døde
Colin Fry hevder han kan snakke med de døde. Han har innehatt den evnen siden han var barn, og kan ikke huske at han noen gang ikke har kunnet det. Han ble ikke redd, og synes ikke det var rart. For ham var det like naturlig som å snakke med levende. Colin forteller om en episode da han første gang forsto at det han kanskje var litt annerledes enn andre.

- I huset der jeg vokste opp hadde vi en hage, og hver gang jeg var nede i gangen snakket jeg med en hyggelig mann ved navn herr Potter. Han fortalte hvordan vi skulle plante blomster og ga tips om de beste stedene å dyrke dem. Jeg fortalte det videre til pappa, men han forsto ikke helt hvem denne Potter var. Men han godtok vel litt overbærende svaret; at han bodde nederst i hagen, forteller Colin.

- Men vi flyttet da jeg var rundt ti år, og en hyggelig nabo syntes det var så trist at vi skulle flytte. Det hadde bare bodd to andre i huset før oss fortalte han til faren min, og sist gang en hyggelig mann. Da pappa spurte hvem det var, fikk han til svar at det var herr Potter. Hårene reiste seg på ryggen hans. Da forsto pappa hvem jeg hadde snakket med, sier Colin og ler.

Da Colin kort tid etter begynte å kommunisere med sin avdøde bestefar, forsto han evnene sine og at han kunne bruke de til noe. Hvorfor han har fått dem, forstår han ikke og Colin har spurt seg selv det spørsmålet mange ganger.

- Jeg synes selv jeg er utrolig heldig, og priser meg lykkelig over at jeg har fått denne gaven og kan bruke den, sier han. Fry startet for alvor sin karrieren som healer og medium da han var 17 år.

Livet etter døden
48-åringen er ikke redd for å dø. Han tror sjelen fortsetter inn i evigheten, eller livet etter døden som han beskriver det.

- Husker du hvordan det var å være ett år? spør han undertegnende. Det kan raskt avkreftes.

- Nei, det er ikke så vanlig, men en vokser opp og tar med seg alt av minner og opplevelser. Og slik er det også etter at man dør, en entrer en ny dimensjon og man utvikler seg videre. Vi fortsetter inn i evigheten, selv om det kan være tungt å forstå. Vi frykter gjerne ting vi ikke vet hva er, som et barn som ikke liker tanken på å voksen, derfor er dette en uvant tanke, sier han.

Det er nettopp dette folk ønsker å få svar på når de kommer til ham. De norske søstrene han møtte i programmet som ble vist forrige uke, ønsket svar på hva som hadde skjedd med moren og stefaren da de døde. Og om de hadde det bra.

- Uavhengig av kulturelle forskjeller, så er det det folk ønsker verden over. Jeg var i Japan for ikke lenge siden, og der er kulturen totalt forskjellig fra oss i vesten, men de ville vite det samme - søken om livet etter døden, forteller Fry.

Han trekker søstrene fram som et av de sterkeste minnene fra turneen han har hatt i Norge i vår og sommer.

- Jeg husker dem godt, de gjorde inntrykk. Det var mange fantastiske folk i publikum. En annen som rørte meg var også en ung mann med et trøblete liv og barndom. Han fikk kontakt med faren sin, som sa at han var stolt av sønnen og fulgte ham. Det var rørende, sier Fry.

Les også:Han snakker med de døde

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Bevis?
Men Fry vokter seg vel for å påstå at han har bevis på et liv etter døden.

- Flere medium vil hevde de har bevis, det ønsker ikke jeg å gjøre. Jeg sier bare at jeg er en mottaker for livet etter døden.

Fry tror ikke på alt i den spirituelle verden. Han beskriver seg selv som den største troende skeptikeren.

- Jeg tror absolutt ikke på alt. Orber for eksempel, altså lysfenomener på bilder tatt med digitalkamera, det er bare tull og japanske forskere kan fortelle hvorfor, hevder han.

Han får ofte spørsmål om han møter slemme eller onde mennesker, og om han noen gang blir redd.

- Jeg har møtt gode, dårlige og likegyldige mennesker i mitt liv. Det er det samme en møter på den spirituelle siden av livet. Jeg takler det som det kommer, men har aldri blitt redd og jeg setter aldri merkelapp på folk. De noen kaller onde mennesker er gjerne sinte, misbrukte eller sårede mennesker med en vanskelig fortid. Redd blir jeg ikke, men jeg må innrømme at jeg til tider kan bli forskrekket, men det tar jeg som det kommer.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Vet ingenting
Her i Norge er Colin aktuell med «Den andre siden med Colin Fry». Før publikum kommer på showene vet ikke Colin noe om dem på forhånd, noe han mer enn gjerne gjør et poeng ut av og han har ofte latt skeptikere innen media følge ham i flere dager for å se hvordan han arbeider.

Han har et viktig tips i forkant av møte med et medium;

- Ikke la mediet vite noe som helst på forhånd. Det er hele poenget med en slik seanse. Ikke fortell noen ting, oppfordrer han.

Premiereprogrammet hadde 75.000 seere under premieren forrige uke. Selv er han begeistret over seertallene og synes det er veldig hyggelig med tilbakemeldingene og interessen fra det norske publikum.

- Jeg er blitt veldig glad i Norge, og fått mange venner der. Interessen og varmen er stor i landet deres, sier han.

Fry har planer om å komme tilbake, mest sannsynlig neste vår. Imens er han i gang med utvikling av et nytt turnékonsept og han skriver boken om livet som medium.

- Boken kommer ut om to år, når jeg er 50 og har jobbetittel «My spirited life». Så jeg har mye å gjøre, sier han.

Sjekk også ut Colin Frys offisielle hjemmeside.

«Den andre siden med Colin Fry» ser du torsdager klokken 22.00 på FEM.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.