RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er mye useriøsitet og sosial dumping

Foto: Aas, Erlend (Scanpix)
Sist oppdatert:
Ap og LO går aktivt til verks mot useriøsitet, utstøting og ufrivillig deltid.

Den fagligpolitiske valgkampstarten for LO og Arbeiderpartiet gikk av stabelen i Oslo fredag, og hovedingrediensen var framleggelsen av en ny stortingsmelding om arbeidsliv.

Partileder og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) slo i sin innledning fast at et godt arbeidsliv for alle hører naturlig hjemme også i en lokalvalgkamp.

- Kommunen er en stor arbeidsgiver, minnet Stoltenberg om.

Sosial dumping
I den nye stortingsmeldingen maner regjeringen til kamp mot de tre Uene; useriøst arbeidsliv, utstøting fra arbeidslivet og ufrivillig deltidsarbeid.

- Det er mye bra i norsk arbeidsliv. Men vi peker på tre hovedutfordringer. Det er mye useriøsitet og sosial dumping i noen bransjer, som hotell, restaurant og renhold. I noen yrker er det høyt sykefravær og høy grad av utstøting. Og så er det et problem at vi også har ufrivillig deltid i noen sektorer, sa Stoltenberg.

Han slår fast at det ikke er noen selvfølge at det går bra med norsk økonomi og arbeidsliv. Ifølge Stoltenberg avhenger kommuneøkonomien og nivået på de kommunale tjenestene av at Norge har høy sysselsetting, lav ledighet og orden i økonomien.

- Det er ingen selvfølge at det er slik. Vi har hatt jappetid og bankkrise selv med oljepenger. Men det må forvaltes, sa han.

Ektefødte barn
På den fagligpolitiske samlingen var det selvsagt mye selvskryt rundt det store felles oppdraget som LO og Ap alltid har hatt; et godt arbeidsliv for alle.

Pensjonsreformen, uførereformen og avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA) ble alle framhevet som ektefødte barn av det fagligpolitiske samarbeidet. Endringene i arbeidsmiljøloven fra Bondevik-regjeringen har de rødgrønne stort sett reversert.

- I dag tar vi ett skritt til med den aller første stortingsmeldingen om arbeidslivet, sa en tydelig fornøyd partileder.

Vikarbyråene
LO-leder Roar Flåthen slo kort og godt fast; denne regjeringen har levert, både når det gjelder et arbeidsliv for alle, og et anstendig arbeidsliv.

- Dere er med oss, ikke mot oss, roste LO-lederen, som imidlertid også hadde noen formanende ord til både riks- og lokalpolitikere om brudd på arbeidsmiljøloven og arbeidstidsbestemmelser.

- Bruken av vikarbyråer, også i offentlige virksomheter, er ikke akseptabel, verken faglig eller politisk, ifølge Flåthen. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere