*Nettavisen* Nyheter.

- Det er nesten bedre å være død

GRUER SEG: Terje Schultz vil ikke bo alene. Han er livredd. 88-åringen mener at han ikke klarer å ta vare på seg selv.

GRUER SEG: Terje Schultz vil ikke bo alene. Han er livredd. 88-åringen mener at han ikke klarer å ta vare på seg selv. Foto: (Avisa Nordland)

Den kreftsyke diabetikeren Terje (88) gruer seg til å være alene, men kommunen mener han kan ta vare på seg selv.

24.04.14 10:08

BODØ (an.no): Den kreftsyke diabetikeren Terje Schultz (88) er livredd for å bo hjemme alene. Likevel mener kommunen at det er høyst forsvarlig.

I over to år har Terje Schultz kjempet for å få plass på sykehjem.

88-åringen har både diabetes, lungekreft og varige mén fra hans deltakelse i 2. verdenskrig.

I tillegg klarer han ikke å stå oppreist og er totalavhengig av rullestol.

Bodø kommune mener det fortsatt er forsvarlig at Schultz bor alene, og onsdag ble han sendt hjem fra et korttidsopphold på Sølvsuper helse- og velferdssenter.

– Jeg gruer meg til å være alene igjen. Jeg er ikke i stand til å ta vare på meg selv, og vet hvordan dette vil gå. Jeg kommer til å falle og skade meg. Gud fader – jeg gruer meg, sier 88-åringen til Avisa Nordland.

– Kynisk

Sønnen Kyrre Schultz (55) er oppnevnt som farens verge. I likhet med resten av søskenflokken på sju, er han bosatt et annet sted i landet.

– Far må ha hjelp til absolutt alt. Jeg fatter ikke at kommunen kan gjøre dette mot en så hjelpeløs person. Det er uverdig og kynisk, sier Kyrre Schultz, som bor i Sør-Trøndelag.

Trass i avstanden prøver han å hjelpe, og har mobilen tilgjengelig hver natt i tilfelle faren skal falle.

– Det er jeg som pleier å ta videre kontakt med legevakt eller hjemmehjelp når far er hjelpeløs.

Isolert

Ifølge sønnen har Bodø kommune sagt at faren ikke har noe på et sykehjem å gjøre så lenge han klarer å ringe etter hjelp. Dessverre har det flere ganger hendt at 88-åringen ikke når tak i mobilen.


Klikk på bildet for å forstørre.

HER BOR HAN: I denne blokka bor 88 år gamle Terje Schultz. I går ettermiddag ble han sendt hjem fra sykehjemmet. Han bor i femte etasje, hvor han blir nærmest isolert fra omverdenen. Foto: (Avisa Nordland)


– Det er håpløst for meg å bo så langt unna, men det kan virkelig ikke være slik i Norge at jeg må flytte hjem for å forsørge far. Vi betaler skatt for å få hjelp til dette, sier Kyrre.

Farens leilighet ligger i femte etasje i en blokk. Der blir han nærmest isolert fra omverdenen.

– Jeg klarer ikke å åpne døra dersom noen ringer på en gang. Dessuten må jeg ha hjelp hver gang jeg skal gå på do. Hjemmehjelpen kommer to ganger om dagen, men det er på natta jeg trenger mest hjelp, sier 88-åringen.

Konstant bekymret

De siste årene har Terje Schultz vært innlagt på Nordlandssykehuset flere ganger, både etter fallulykker og på grunn av infeksjoner som kommer av dårlig hygiene. Det er altså den fysiske helsen det skorter for i hans tilfelle.

– Må far bli en grønnsak» før han får den hjelpen han trenger? spør sønnen.

Sammen med søsknene har han klaget til Bodø kommune flere ganger uten nytte.

– Vi er konstant bekymret, og er rimelig sikre på at far ikke tåler stort mer.

Gruer seg

Nå er Terje Schultz svært oppgitt over at korttidsoppholdet hans på Sølvsuper ikke førte til fast plass.

– Det eneste jeg ber om er å få stell og trygghet. Jeg bryr meg ikke om hvor jeg havner. I natt skal jeg være alene igjen, og jeg gruer meg til å legge meg. Da er redselen for at jeg skal skade meg som verst. Det er nesten bedre å være død, sier Terje Schultz.

Bodø kommune har bestemt seg for å gi Schultz økt hjelp fra hjemmetjenesten og trygghetsalarm, men selv er han sikker på at det ikke er nok. Kyrre og søsknene er sjokkerte over hele situasjonen.

– Jeg hadde aldri trodd at de ville sende ham hjem, sier sønnen.

Trodde det var i orden

– De holder gamle og syke for narr når de opererer på denne måten, sier 88-åringens sønn.

Familien Schultz sendte inn formell søknad om sykehjemsplass for Terje Schultz for omtrent ett år siden. Men den første henvendelsen om at faren trengte plass kom til tildelingskontoret allerede i 2012.

– Vi trodde alt var i orden, før vi fikk beskjed om at vi måtte sende inn en formell søknad med et spesifikt skjema ett år etter første henvendelse, sier Kyrre Schultz.

Ifølge Pasientombudet i Nordland hadde ikke sønnen misforstått.

Pasientombud Inger Marie Sommerset sier følgende:

– Dersom familien har snakket med rette vedkommende hos tildelingskontoret i utgangspunktet, skal søknaden gjelde fra første henvendelse – selv om den kom via telefon, sier Sommerset til Avisa Nordland.

Lurt

Den formelle søknaden ble forkastet i februar i år. Bakgrunnen var at tildelingskontoret skal ha anbefalt familien å søke om plass i bokollektiv for Terje Schultz.

– Med én gang de foreslo det tenkte jeg: Nå blir vi lurt, slik at søknaden om sykehjemsplass forkastes. Vi søkte derfor ikke. Jeg vurderte det i starten, men fant fort ut at far var for dårlig til å bo slik, sier Schultz.

Likevel ble søknaden om sykehjemsplass forkastet. Det bekrefter leder i tildelingskontoret i Bodø kommune, Marit Larsen:

– Det er ikke mulig å søke på to ulike nivåer i eldreomsorgen samtidig. Jeg meldte inn til inntakskontoret at familien var interessert i plass i bokollektiv for faren. Etter samtale med sønnen forsto jeg det slik at vi var enige om at det var riktig, sier Larsen.

Holdes for narr

Dette får Kyrre Schultz til å rase.

– De holder gamle og syke for narr når de opererer på denne måten. Ønsker Bodø å bli kjent som den kommunen det er verst å bli gammel i? spør han.

Larsen synes situasjonen er beklagelig, og har følgende svar til kommentaren:

– Kostrarapporten sier det motsatte. Dessverre er det slik at vi opplever uenigheter i hva som er forsvarlig.

Videre sier hun at familien ideelt sett bør sende inn en ny søknad om langtidsopphold.

– De må egentlig sende inn en ny søknad, men det er mulig å aktivere en tidligere innsendt søknad på bakgrunn av ønsket som er framsatt, sier Larsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.