RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er noe galt med ham

Foto: Erlend Aas, Scanpix
Setningen satt seg fast i hodet på Sadie Jones og gjorde henne til årets litterære komet.

(SIDE2): Det er ikke ofte at en utenlandsk forfatter blir hovedbok i en norsk bokklubb, men det har skjedd britiske Sadie Jones.

Hennes debutroman «The Outcast» eller «Utskudd» ble også nominert til flere priser, og vips ble hun sammenliknet med Ian McEwan.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Maler med bred pensel
Det er ikke så vanskelig å forstå. «Utskudd» maler like bredt som McEwans «Om forlatelse”. Og den er omtrent like mangeslungen.

Den handler om gutten og etter hvert den unge mannen Lewis, som etter krigen får hjem en far som ikke klarer å forholde seg til ham lenger. Drømmen om at nå skal alt bli bra og de skal bli en familie igjen, går ikke i oppfyllelse.

Les om en annen av vårens spennende bøker her:

Skammen over motstandsfaren

Moren Elizabeth reagerer med å knytte sønnen enda mer til seg. Hun er samtidig limet mellom far og sønn, og da hun tragisk dør – med Lewis som eneste vitne, er det begynnelsen på en nedadgående spiral for både far og sønn.

Imens forsøker innbyggerne i den lille landsbyen å skape seg et liv som om krigen aldri har skjedd, og hva er vel mer naturlig enn å plassere alle deres synder på det ødelagte barnet. For hva skjedde egentlig den dagen Lewis’ mor døde.

Sadie Jones sier livet hennes har forandret seg enormt og samtidig ikke i det hele tatt med det store gjennombruddet.
Sadie Jones sier livet hennes har forandret seg enormt og samtidig ikke i det hele tatt med det store gjennombruddet.
Blir storfilm
- Romanen min er blitt kalt en fortelling som rører opp mørket, men selv så jeg aldri den slik. Forlaget advarte meg om at den kunne bli vanskelig å selge. «Men om folk først plukker den opp, så er du reddet», forteller Sadie Jones til Side2.

Og det er nettopp det som har skjedd, i tusenvis. Leserne diskuterer de ulike romanfigurene, ødipus-historien, krigserfaringene, tidsepoken.

Og nå skal «Shakespeare In Love»-regissør John Madden skape den om til film. Det er forståelig, ”Utskudd” er svært visuelt skrevet. Men så er da også Sadie Jones filmmanusforfatter.

- Ikke glamorøst
Det har ikke vært noen spesiell ærefull, glamorøs eller innbringende ferd, sier forfatteren selv.

Da Sadie Jones var i 20-årene ble hun plukket opp av det store William Morris Agency som manusforfatter. Men hun har vært en av de mange anonyme bidragsyterne.

Som et jordskjelv
- Det som har skjedd meg nå er litt jordskjelvaktig. Spesielt når du har valgt et yrke der du sitter alene i et rom dag etter dag. Jeg vil si at suksessen har forandret mye, og samtidig ingenting. Jeg lever fremdeles et familieliv i London med to barn.

Jones sier at forandringen først og fremst ligger i at hun plutselig føler at det hun skriver blir verdsatt. Etter 20 år med avslag, er hun plutselig innenfor.

Romanen er satt på 1950-tallet, tiåret før sex, drugs & rock’n roll overtok. Et tiår der Europa tumlet ut av en krig, og før USA fikk så voldsom stor påvirkning. For Jones er det en fascinerende tid.

Overraskende temaer
Hovedpersonen Lewis setter ut på en destruktiv ferd etter morens død. Han både drikker, er seksuelt aggressiv og kutter seg selv. Det siste er blitt et større tema enn Jones hadde trodd rett og slett fordi hun nesten ubevisst berørte et tabu.

- Det er veldig mye omtalt at jenter skader seg selv, men lite omtalt at gutter gjør det. Jeg tenkte faktisk at jeg burde ha valgt en jente som hovedperson. Samtidig så er det ikke spesielt truende at en jente knuser rommet sitt. Folk er mye reddere for menn og gutter, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere