RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er noe som ikke fungerer i markedet

NOK KJØTT: Statssekretær Hanne Blåfjelldal i Landbruks- og matdepartementet mener det er viktig nå å sette ned tollen slik at forbrukerne får nok kjøtt.
NOK KJØTT: Statssekretær Hanne Blåfjelldal i Landbruks- og matdepartementet mener det er viktig nå å sette ned tollen slik at forbrukerne får nok kjøtt. Foto: Regjeringen
Sist oppdatert:
Kjøttmangel skaper hodebry for regjeringen.

Nettavisen har gjennom flere artikler satt fokus på kjøttmangelen i Norge.

Nå settes tollen ned for import av storfekjøtt, slik at vi skal få nok biffer og fileter på det norske markedet.

- Saken viser at systemet fungerer ved at vi kan sette ned tollen når det er manko på enkelte kjøttprodukter, slik at forbrukerne får nok kjøtt, sier statssekretær Hanne Bjåfjelldal i Landsbruks- og matdepartementet til Nettavisen.

Les også: Nå får du mer biff fra Uruguay

- Underskudd av storfekjøtt
Statens landbruksforvaltning setter ned tollsatsen på bakparter av storfe, fra kroner 66,40 til 24,50 per kilo fra 28. april til 25. mai.

- For oss er det veldig viktig at forbrukerne har mulighet til å få tak i de produktene de etterspør, og at det er nok i butikken, sier Bjåfjelldal.

Det er imidlertid store mengder kjøtt som mangler. Innmeldingen av norsk storfekjøtt varierer med et underskudd på mellom 1500 og 2700 dyr per uke i forhold til etterspørselen i markedet (420.000 - 750.000 kilo per uke), ifølge et internt Kiwi-skriv som Nettavisen skrev om før påske.

Les saken: Dette skulle ikke kommet ut til kundene

- Vil det holde å sette ned tollen i bare en måned?

- Det får vi se etter denne måneden. Men klart det er et underskudd av storfekjøtt i Norge, så vi er fullstendig klar over at det er viktig å øke produksjonen av storfekjøtt også i Norge, sier statssekretæren.

Biff er noe mange vil ha nå som grillsesongen er her. Men for tiden er biffen mangelvare i Norge.


- Et eller annet som ikke fungerer

De siste ti årene har antall storfe i Norge gått kraftig ned, fra 942.000 til 832.000 dyr. Samtidig øker altså etterspørselen av storfekjøtt.

- Det er ikke samsvar mellom tilbud og etterspørsel for en del produkter i Norge. Vi har derfor satt ned en arbeidsgruppe som skal se på markedsreguleringsordningene i landbruket, sier Blåfjelldahl.

Hun er langt fra fornøyd med mankosituasjonen.

- Det har vært flere produkter tidligere der det har vært manko, så det er et eller annet som ikke fungerer tilfredsstillende i markedet, sier hun.

- Er dere bekymret for at det kan bli kjøttmangel?

ADVARTE: Her er skrivet som Kiwi Torshov ved en feiltakelse hengte opp ved kjøtthyllene, der de advarte mot en prekær situasjon når det gjelder storfekjøtt.

- Det er jo viktig for oss politikere å sørge for at det er samsvar mellom tilbud og etterspørsel, og akkurat denne saken viser at systemet fungerer ved at man kan sette ned tollen når det blir manko i Norge, gjentar Blåfjelldahl.

- Må supplere med import
- Bør vi ikke klare å produsere nok kjøtt selv i Norge?

- Det er et veldig stort spørsmål som blant annet arbeidsgruppen skal se på. Hvorfor vi ikke klarer å ha produkter nok av enkelte varer, og har overskudd på andre varer, sier hun.

Hun mener det er viktig at man nå supplerer markedet med import av kjøtt.

- Er det godt nok å tilby forbrukerne kjøtt fra for eksempel Uruguay?

- Det er viktig at forbrukerne har et mangfold. Da må vi supplere med import, sier Blåfjelldahl.

Landbruks- og matminister Syvli Listhaug (Frp) hadde ikke anledning til å kommentere denne saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere