*Nettavisen* Nyheter.

- Det er noe som ikke fungerer i markedet

NOK KJØTT: Statssekretær Hanne Blåfjelldal i Landbruks- og matdepartementet mener det er viktig nå å sette ned tollen slik at forbrukerne får nok kjøtt.

NOK KJØTT: Statssekretær Hanne Blåfjelldal i Landbruks- og matdepartementet mener det er viktig nå å sette ned tollen slik at forbrukerne får nok kjøtt. Foto: Regjeringen

Kjøttmangel skaper hodebry for regjeringen.

25.04.14 08:02

Nettavisen har gjennom flere artikler satt fokus på kjøttmangelen i Norge.

Nå settes tollen ned for import av storfekjøtt, slik at vi skal få nok biffer og fileter på det norske markedet.

- Saken viser at systemet fungerer ved at vi kan sette ned tollen når det er manko på enkelte kjøttprodukter, slik at forbrukerne får nok kjøtt, sier statssekretær Hanne Bjåfjelldal i Landsbruks- og matdepartementet til Nettavisen.

Les også: Nå får du mer biff fra Uruguay

- Underskudd av storfekjøtt
Statens landbruksforvaltning setter ned tollsatsen på bakparter av storfe, fra kroner 66,40 til 24,50 per kilo fra 28. april til 25. mai.

- For oss er det veldig viktig at forbrukerne har mulighet til å få tak i de produktene de etterspør, og at det er nok i butikken, sier Bjåfjelldal.

Det er imidlertid store mengder kjøtt som mangler. Innmeldingen av norsk storfekjøtt varierer med et underskudd på mellom 1500 og 2700 dyr per uke i forhold til etterspørselen i markedet (420.000 - 750.000 kilo per uke), ifølge et internt Kiwi-skriv som Nettavisen skrev om før påske.

Les saken: Dette skulle ikke kommet ut til kundene

- Vil det holde å sette ned tollen i bare en måned?

- Det får vi se etter denne måneden. Men klart det er et underskudd av storfekjøtt i Norge, så vi er fullstendig klar over at det er viktig å øke produksjonen av storfekjøtt også i Norge, sier statssekretæren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Biff er noe mange vil ha nå som grillsesongen er her. Men for tiden er biffen mangelvare i Norge. Foto: (Shutterstock.com)


- Et eller annet som ikke fungerer

De siste ti årene har antall storfe i Norge gått kraftig ned, fra 942.000 til 832.000 dyr. Samtidig øker altså etterspørselen av storfekjøtt.

- Det er ikke samsvar mellom tilbud og etterspørsel for en del produkter i Norge. Vi har derfor satt ned en arbeidsgruppe som skal se på markedsreguleringsordningene i landbruket, sier Blåfjelldahl.

Hun er langt fra fornøyd med mankosituasjonen.

- Det har vært flere produkter tidligere der det har vært manko, så det er et eller annet som ikke fungerer tilfredsstillende i markedet, sier hun.

- Er dere bekymret for at det kan bli kjøttmangel?

Klikk på bildet for å forstørre.

ADVARTE: Her er skrivet som Kiwi Torshov ved en feiltakelse hengte opp ved kjøtthyllene, der de advarte mot en prekær situasjon når det gjelder storfekjøtt.

- Det er jo viktig for oss politikere å sørge for at det er samsvar mellom tilbud og etterspørsel, og akkurat denne saken viser at systemet fungerer ved at man kan sette ned tollen når det blir manko i Norge, gjentar Blåfjelldahl.

- Må supplere med import
- Bør vi ikke klare å produsere nok kjøtt selv i Norge?

- Det er et veldig stort spørsmål som blant annet arbeidsgruppen skal se på. Hvorfor vi ikke klarer å ha produkter nok av enkelte varer, og har overskudd på andre varer, sier hun.

Hun mener det er viktig at man nå supplerer markedet med import av kjøtt.

- Er det godt nok å tilby forbrukerne kjøtt fra for eksempel Uruguay?

- Det er viktig at forbrukerne har et mangfold. Da må vi supplere med import, sier Blåfjelldahl.

Landbruks- og matminister Syvli Listhaug (Frp) hadde ikke anledning til å kommentere denne saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.