- Det er nok en smertefull død

Foto: Wikimedia Commons

Advarer mot kjemiske angrep, som kan få katastrofale konsekvenser for sivile.

22.08.12 15:31

USAs president Barack Obama kom med en kraftig advarsel mot Syria mandag kveld. Obama advarte om at landet krysser en «rød linje» om regimet tar i bruk kjemiske våpen i krigføringen mot opprørerne.

Obama la ikke skjul på at president Bashar al-Assad kan vente seg at USA griper inn i konflikten om det tas i bruk kjemiske våpen.

- Det vil være enorme konsekvenser hvis vi ser forflytninger av kjemiske våpen eller bruken av kjemiske våpen, sa Obama under en pressebriefing i Det hvite hus mandag.

- Flyttet på kjemiske våpen
Syria skal anslagsvis ha verdens fjerde største beholdninger av kjemiske våpen. Den syriske utenriksministeren sa i forrige måned at kjemiske våpen aldri vil bli brukt i Syria. Men USA skal nylig ha fått ubekreftede meldinger om at syriske myndigheter har begynt å flytte på sine kjemiske våpen, ifølge BBC.

CIA mener Syria har kjemiske stridsmidler som kan leveres med fly, missiler og artilleri.

- Når det gjelder leveringsvåpen så finnes det flere typer. Det mest vanlige er å bruke granater med kjemiske substanser i prosjektilet som blir avfyrt med artilleri, som utløses når granaten sprenges eller åpnes. Det er den mest sannsynlige måten. Men det kan også leveres fra bomber som droppes fra fly, sier jurist ved Forsvarets høyskole, major Lars Morten Bjørkholt, til Nettavisen.

Foto: Forsvaret.no

- En umiddelbar død
Det finnes en rekke ulike varianter av kjemiske våpen - alt fra nervegasser, sennepsgasser, kvelegasser til blodgasser.

Nervegass, som rammer nervesystemet, er den mest kjente gruppen av kjemiske stridsmidler. Symptomer er pusteproblemer, kramper og brekninger.

Syria skal angivelig ha både sennepsgass, som angriper huden, og sarin som er en svært giftig nervegass.

- Det er snakk om en umiddelbar død så fort man får nervegass i kroppen. Det er sikkert veldig smertefullt, men også en veldig rask død, sier Bjørkholt.

- Kan ikke beskytte seg
Han sier at en eventuell kjemisk krigføring i Syria kan få katastrofale konsekvenser for sivilbefolkningen.

- Det som er en stor ulempe med kjemiske stridsmidler, er at det er vanskelig å skille mellom stridene og sivile. Hvis man for eksempel skal ta opprørere i en by, så vil det også ramme sivile og gå ut over alle. Det er veldig vanskelig å beskytte seg mot kjemiske våpen. Jeg vil anta at sivile og opprørere har liten mulighet til å beskytte seg mot slike våpen, sier Bjørkholt.

Kjemiske våpen har blitt klassifisert av FN som masseødeleggelsesvåpen. Både produksjon og lagring av kjemiske våpen er forbudt i henhold til Kjemivåpenkonvensjonen av 1993. Syria har ikke signert avtalen.

Foto: Khaled Desouki

- Despotisk handling
Kjemiske stridsmidler har blitt brukt under blant annet første og andre verdenskrig. Det mest brutale eksempelet på kjemisk krigføring de siste tiårene, er da Saddam Hussein angrep kurdere i den såkalte Anfal-kampanjen. Anslagsvis 5000 sivile ble drept i gassangrepet mot den kurdiske byen Halabja i 1988. Ofrene skal i hovedsak ha vært kvinner og barn.

- Det er ganske lenge siden man har sett det bli brukt i åpen konflikt. Da skal det være en ganske despotisk handling og tegn på en meget presset aktør, nettopp på grunn av den enorme internasjonale fordømmelsen det vil få. Det vil bli enda større press fra dem som allerede har fordømt Syria og fra dem som nå sitter på gjerdet, sier Bjørkholt.

- Men er ikke Assad en ganske desperat aktør?

- Han er jo det, men i hvert fall det jeg har lest om ham, så er han en velutdannet og kalkulert person, så jeg vil nok tro at han gjør en del overveininger før han går til det skrittet ved å ta i bruk kjemiske våpen, og at han aner de konsekvensene det vil få, sier han.

Foto: Pool

Alvorlig trussel
Bjørkholt tolker uttalelsen til Obama som svært alvorlig.

- Det indikerer at amerikanerne har ganske sikker informasjon om at det faktisk er kjemiske stridsmidler som kan brukes i Syria. Og det innebærer en alvorlig trussel mot Assad.

- Kjemiske våpen er så omtalt og omdiskutert at det ikke bare vil ha en betydning for Syria, men vil også ha en mye større innvirkning på det internasjonale samfunn og verdensopinionen generelt.

Ifølge FN har mer enn 18.000 mennesker blitt drept i konflikten i Syria, 170.000 har flyktet landet mens 2,5 millioner mennesker i landet trenger nødhjelp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.