RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er over for dem

Pårørende utenfor den ulykkesrammede gruva i Tyrkia.
Pårørende utenfor den ulykkesrammede gruva i Tyrkia. Foto: Osman Orsal (Reuters)
Sist oppdatert:
Minst 282 er bekreftet omkommet i gruveulykken i Tyrkia. Flere hundre er fortsatt ikke gjort rede for.

Pårørende og redningsarbeidere ved den ulykkesrammede gruva i Tyrkia er i ferd med å miste håpet om at flere arbeidere vil bli reddet ut i live.

- Vi vil prøve å redde dem som fortsatt sitter fast én etter én, men det er ikke mer håp. Det er over for dem, sa en gruvearbeider som onsdag deltok i redningsarbeidet.

Også mange av de pårørende som er samlet utenfor kullgruva ved byen Soma, har gradvis mistet håpet.

282 mennesker er så langt bekreftet omkommet, men dødstallet kan komme til å stige betraktelig. 787 mennesker skal ha vært under bakken da ulykken skjedde, og ifølge selskapet som driver gruva, er nærmere 450 hentet ut.

Ifølge BBC er ingen blitt reddet ut av gruva i live siden onsdag morgen.

- Vi må tilbake når gruva åpner
Mange av de overlevende gruvearbeiderne har ikke annet valg enn å gå tilbake til gruva i Soma når den åpner igjen etter ulykken.

Mehmet Asher er en av gruvearbeiderne som overlevde eksplosjonen tirsdag kveld. Han ble reddet ut ti timer senere.

- Han sier gruvearbeiderne ikke har noe annet valg enn å dra tilbake. De trenger pengene. Mehmet har to år igjen til pensjonsalder, sier Ashers svoger.

Mange av de overlevende gruvearbeiderne ble vitner til at kolleger ble kvalt av røyken som fylte gruva etter eksplosjonen.

- Det er ikke andre jobber her, sier Cenar Karamfil, en pensjonert gruvearbeider som besøkte gruva da han hørte om ulykken.

- Det er så varmt og klamt der nede at du knapt kan puste. Men folk vil dra tilbake. De trenger jobben, sier han.

Når ikke bunn
Ulykken skjedde da en eksplosjon ble utløst og det brøt ut brann i gruva tirsdag. Årsaken er blitt antatt å være en transformator som eksploderte.

Den ødelagte transformatoren er blitt funnet, ifølge legen Erdem Bakin, som har deltatt i redningsarbeidet. Han forteller at nærmere 80 arbeidere som befant seg mellom transformatoren og utgangen av gruva, overlevde.

– Men de som befant seg lenger inn, ble tatt av brannen og er alle døde, sier Bakin til nyhetsbyrået AFP.

Han forteller at redningsmannskapene har vært nødt til å stanse om lag hundre meter fra bunnen av gruvesjakten.

- Det her umulig å gå helt ned på grunn av risikoen for å bli kvalt av gass.

- Trenger et mirakel
Flertallet av de omkomne døde som følge av kullosforgiftning. En alternativ teori om årsaken til ulykken går ut på at det oppsto varmeutvikling i et kullag som ikke var i bruk. Dette førte til at kullos ble spredt gjennom gruvegangene.

- Det er ventilasjon i sjaktene, men kullos dreper i løpet av tre til fem minutter, sier Mehmet Torun, som sitter i styret i en tyrkisk organisasjon for gruveingeniører.

Fortsatt er det mulig at det kan finnes luftlommer i gruva hvor noen har overlevd. Men dette regnes ikke lenger som særlig sannsynlig.

- Så sant vi ikke opplever et mirakel, kan vi ikke lenger regne med at noen blir hentet ut i live, sa Torun onsdag.

Nesten et døgn etter ulykken brant det fortsatt nede i gruva.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Pårørende til arbeiderne i den ulykkesrammede gruva i Tyrkia utenfor et sykehus i gruvebyen Soma.


Demonstrasjon
Både tyrkiske myndigheter og selskapet som eier gruva, kritiseres for ikke å ha gjort nok for å ivareta arbeidernes sikkerhet.

Onsdag var det demonstrasjoner flere steder i Tyrkia. Og landets største fagorganisasjon varsler streik torsdag i protest mot ulykken.

- De som fremmer en politikk basert på privatiseringer og som truer arbeidernes liv for å redusere kostnader, har skylden for massakren i Soma. De må stilles til ansvar, heter det i en uttalelse fra fagorganisasjonen KESK, som har om lag 240.000 medlemmer.

Gruveselskapet Soma Komur avviser anklagene om sviktende sikkerhetsrutiner og peker på at gruva ble inspisert så sent som i midten av mars. (©NTB)

En av arbeiderne som døde i gruveulykken i Tyrkia, ble gravlagt i byen Soma onsdag.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere