*Nettavisen* Nyheter.

- Det er skremmende

Foto: (Privat/ Åsa Bergem)

- Jeg ble også lurt. Hvorfor stopper ikke politiet henne? spør Sanna Enoksson (29).

22.01.13 21:48

(Nettavisen): I forrige uke skrev Nettavisen om 24 år gamle Omid Alexander Tabari som fortalte at han i fjor ble svindlet for 24.000 kroner av en 27 år gammel kvinne.

Les: - Hun svindlet meg for 24.000 kroner

Nå står også Sanna Enoksson (29) frem og forteller at hun har blitt lurt av samme kvinne, da 27-åringen var hennes leieboer.

- Hun betalte ikke leie til faste tider, men kun små summer når det passet henne. Etter mye fram og tilbake fikk jeg henne til slutt ut av leiligheten. Hun skyldte da tre måneders husleie, sier Enoksson. Hun reagerer på at politiet ikke tar grep for å stoppe 27-åringen.

Dømt for svindel
Lokalavisen TA har tidligere omtalt samme kvinne, og intervjuet Bjørn Lecomte, som uttalte at hun lurte ham trill rundt på tilsvarende måte.

Kvinnen ble i desember 2010 dømt for svindel av 16 personer på Finn.no, og for å ha lurt kommunen til å betale over 30.000 kroner for en tannbehandling som aldri hadde funnet sted.

Nettavisens første sak førte til en mengde konkrete tips, blant annet fra fotograf Åsa Bergem som opplevde at samme person ikke gjorde opp for seg etter en kostbar photoshoot. Hun valgte derfor å la Nettavisen få tilgang til bildene hun rettmessig fortsatt eier.

Les saken her: - Hun skylder meg tusenvis av kroner for disse bildene

Klikk på bildet for å forstørre.

- Svindlet cateringfirma
Etter at siste sak ble publisert, har flere tatt kontakt med Nettavisen og fortalt hvordan de har blitt lurt av vedkommende.

Flere har levert inn anmeldelser. En av dem er Tommy Østhagen, daglig leder i Kreativ Catering AS.

- Hun lurte oss for til sammen 12.000 kroner, sier Østhagen.

- Vi ble oppringt 7. mai 2012 av NN som fremla en historie om at hun skulle ha selskap neste dag, og at den leverandøren av catering som hun hadde valgt ikke lenger kunne levere, og at hun hadde innbetalt depositum til de som hun nå hadde tapt. Hun ønsket derfor å få levert tapas og kake til 10 personer til dagen etter. Vi har normalt tre dagers frist for bestillinger, men for å være greie i en vanskelig situasjon leverte vi mat til henne, og alt virket å være i orden, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hun sluttet å svare
Han fortalte at de skjønte hva som hadde skjedd dagen etterpå.

- Da vi skulle hente porselenet dagen etter åpnet hun ikke, og etter flere forsøk på å nå henne på telefon og e-post, sluttet hun å svare. Saken ble politianmeldt, for så å bli henlagt etter en ukes tid uten at noe hadde skjedd. Ved politistasjonen kunne de fortelle at hun hadde cirka 25 siktelser mot seg for svindel på det tidspunkt vi anmeldte, sier han.

Østhagen forteller at de klaget saken inn til forliksrådet, der det er avsagt fraværsdom, men at pengene så langt ikke har dukket opp. Ifølge den daglige lederen er det første gang siden firmaet startet opp at de opplever å bli svindlet.

- Saken går videre til namsmannen for innkreving, men jeg regner med at det er flere kreditorer med krav på henne før oss der, sier han, og legger til:

- Jeg synes politiet skal ta tak i slike saker hvor det er kjent gjerningsmann på kjent adresse. Spesielt når det foreligger flere anmeldelser på samme person. For oss er det mer irriterende at denne kvinnen går fri enn at vi tapte penger.

TIPS til denne saken? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no eller ring 986 52 678

Klikk på bildet for å forstørre.

- Skjønner ikke at hun kan holde på så lenge
Sanna Enoksson (29) sier til Nettavisen at hun og samboeren ble lurt på nesten tilsvarende måte som flere av personene som har anmeldt kvinnen. Forskjellen er at de leide ut sin leilighet i Oslo til 27-åringen da de flyttet til Spania.

- Vi kjente henne gjennom jobb og følte oss trygge på å leie ut til henne. Det ble starten på et helvete, sier Enoksson på telefon fra Spania.

Det hele skal ha startet da den tidligere svindeldømte kvinnen ikke gjorde opp for seg økonomisk etter å ha flyttet inn i parets leilighet. Ifølge Enoksson endte det hele med at hun lurte en ukjent person til å tro at hun eide parets leilighet. På samme måte som Alexander Omid Tabari og Bjørn Lecomte ble vedkommende forledet til å innbetale tre måneders forskuddsleie.

- Hun betalte ikke leie til faste tider, men kun små summer når det passet henne. Etter mye fram og tilbake fikk jeg henne til slutt ut av leiligheten. Hun skyldte da tre måneders husleie, sier Enoksson.

Hun forklarer at det likevel plutselig tikket inn husleie for tre måneder på kontoen hennes, men da fra en ukjent mannsperson.

- Det viste seg da at hun hadde fremleid leiligheten uten vår viten og vilje. Personen som ble svindlet for husleia fikk aldri nøklene og flyttet naturlig nok heller aldri inn i leiligheten, sier Enoksson.

TIPS til denne saken? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

- Lånt av en kompis
Da hun tok kontakt og spurte hvem pengene var fra, fortalte kvinnen at de var lånt av en kompis.

- Det stemte ikke. Jeg ble jo senere kontaktet av «den nye leietakeren». Vi skjønte begge raskt hva som hadde skjedd.

Enoksson, som er selvstendig næringsdrivende, forteller at 27-åringen tok kontakt med leverandørene hennes og spredte rykter.

- Hun tok kontakt med masse leverandører av meg og fortalte ulike negative rykter. Vi skulle politianmelde henne, men da vi tok kontakt med politiet fikk vi beskjed om at anmeldelsen måtte leveres i Norge. Vi var i Spania og dro ikke tilbake for å anmelde, sier hun.

Enoksson synes det er skremmende at politiet ikke gjør mer for å stoppe kvinnen.

- Det er skremmende. Jeg var venn med henne og vi jobbet sammen ved flere anledninger. Hun lurte oss alle. Jeg synes det er helt galt alt hun får holde på slik og kan ikke skjønne at politiet lar henne fortsette. Det er skremmende at hun får holde på slik over en lengre periode, sier hun.

Både Tommy Østhagen, Bjørn Lecomte, Omid Alexander Tabari og en rekke andre privatpersoner har politianmeldt kvinnen i 2012. Samtlige saker er blitt henlagt.

Kvinnen har ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag