*Nettavisen* Nyheter.

- Det er spredt rykter om familien i bygda

Foto: Henrik Arneberg (Mediehuset Nettavisen)

Kjæresten, moren og stefaren til jenta (16) har forklart seg. Les hva de sa nedover i saken.

16.10.12 21:26

LILLEHAMMER (Nettavisen): Tirsdag gikk mesteparten av dagen med til forklaringer fra den 16 år gamle jentas aller nærmeste.

Både kjæresten (18) moren og stefaren forklarte seg i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

- Vi hadde tillit til dem og syntes synd på dem. De har ingen unger selv, sa jentas mor da hun i retten ble spurt ut om datterens forhold til ekteparet Øygard.

Hun fortalte gråtkvalt videre at hun så for seg at også hennes åtte år gamle datter skulle få et like godt forhold til ekteparet Øygard.

Moren var sterkt preget under sin vitneforklaring og brøt til slutt ut i gråt. Det førte til at retten ved en anledning valgte å ta pause.

Vågå-ordfører Rune Øygard (53) er tiltalt for overgrep mot en nå 16 år gammel jente. Retten har tidligere fått høre jentas forklaring, der hun sa at Øygard ikke likte at hun traff den nesten jevngamle kjæresten.

Les flere relaterte saker

- Sviktet Stoltenberg
I retten fortalte moren at hun hadde en del kontakt med Rune Øygard samme dag som jenta fortalte om overgrepene. Dette skyldtes at han skulle overraske henne med en fasjonabel middag på Vianvang sammen med statsminister Jens Stoltenberg.

- Men hun ville ikke. Likevel fikk jeg henne til slutt på bussen mot Vianvang, sa moren.

Hun fortalte at billetten ble betalt, men at Rune Øygard sendte henne melding om at hun ikke hadde gått av og møtt ham på avtalt sted.

- Jeg betalte billetten til Vågå og sendte melding til Rune om at hun nå satt på bussen. Jeg fikk til svar at hun ikke hadde gått av bussen, sa moren og fortsatte:

- Han fortalte meg at hun nå satt på bussen med det han hadde hørt var en psykopat. Jeg husker jeg tenkte: Hun har sviktet Stoltenberg og reist hjem til en psykopat. Jeg ble livredd, sa moren.

Det hele endte med at hun fikk jentas far til å hente datteren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Roald, Berit

- Jeg spurte om det var sex
Jenta satte seg sammenkrøpet på en stol, fortalte moren om situasjonen da hun satte seg ned med datteren og eksmannen samme kveld.

- Jeg spurte om det var sex. Hun sa ja. Jeg spurte om det var mange ganger. Hun sa ja, og så sa hun ikke mer, fortalte moren.

- Jeg var faktisk 13 år første gang det skjedde, fortalte moren at jenta sa etter at anmeldelsen var levert. Datteren skal ikke ha sagt noe mer om hva som skjedde.

Ifølge moren ville ikke datteren si noe detaljert om overgrepene.

Underveis i sin vitneforklaring tok hun flere ganger til tårene og fant fram et papirlommetørkle. Det var tydelig vanskelig for henne å forklare.

Ville ikke anmelde
- Jeg tenkte å anmelde forholdet en lørdagskveld, men vi bor ikke i byen. Derfor ringte jeg en krisetelefon for å få vite hva jeg skulle gjøre. Jeg visste rett og slett ikke hva jeg skulle gjøre, fortalte mora til jenta.

Hun sa at datteren i utgangspunktet ikke ønsket å anmelde saken.

- Ingen skal få lov til å vite det, sa hun ifølge moren. Moren skal da ha sagt at politiet måtte få vite om overgrepene.

- Jeg kan huske at jeg fortalte henne at vi måtte anmelde.

Hun fortalte at de dro på lensmannskontoret søndag ettermiddag.

- Det var tre eller fire personer der. Jeg skvatt litt. Men jeg så at de skjønte alvoret, sa moren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bendiksby, Terje

Klaget på flere lærere
Aktor spurte jentas mor om tidligere episoder, der hun tok opp saker i forbindelse med to av jentas tidligere lærere. Ifølge moren opplevde jenta at en lærer kom for nær henne og så på henne. En annen lærer laget en matematikkoppgave med dels kroppsfiksert innhold. Datteren skal ikke ha ønsket at moren tok det opp med skolen.

- Hva var ubehagelig? spurte aktor.

- Han satt seg på pulten hennes og stirret på henne, svarer moren.

Øygards advokat, Mette Yvonne Larsen, spurte moren om episoden med læreren som satt seg på pulten kan ha hatt en naturlig forklaring.

- Nei, det kan det ikke, svarte hun bestemt i retten.

Larsen spurte videre om en av episodene med en lærer og hvilket år det var snakk om. Moren har anslått at det var i 2004, men Larsen spurte om det ikke kan ha vært så seint som i 2008 eller 2009.

Moren svarte at det ikke var så sent, men kunne ikke huske når det skjedde. Hun kikket ved flere anledninger bort til venstre der datteren satt, og de to vekslet noen blikk.

Benektet psykopat-utsagn
Etter moren til den fornærmede jenta hadde forklart seg, benyttet Rune Øygard for første gang retten til å kommentere et vitnemål. Han fortalte blant annet at han reagerte på påstanden om at han skal ha betegnet jentas kjæreste som psykopat.

- Det har jeg aldri sagt, sa Øygard. Han fortalte videre at han ville presisere at bankkortet det har vært snakk om, ikke er noe kredittkort og at det sjelden var så mye som 30.000 kroner på kontoen.

- Jeg har aldri sagt at kjæresten hennes var psykopat. Jeg har aldri sagt at læreren ble sagt opp på det grunnlaget moren hevder og jeg har aldri gitt jenta et kredittkort, sa Øygard.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stefar: «Du våger å ikke røre jenta»
Jentas stefar, som også er Rune Øygards fetter og som Øygard har vært forlover for, forklarte seg også for retten idag.

Han fortalte at hans kone, jentas mor, kom hjem og fortalte at «det verste har skjedd».

I retten sa stefaren at han aldri tvilte et sekund på det jenta fortalte.

- Jeg ringte opp Rune og sa: «du våger ikke å røre jenta». Rune svarte med å spørre: «hva er det nå da»? forklarte fetteren.

Samme ettermiddag ble han oppringt av Rune Øygard.

- Jeg opplevde det mildt sagt litt frekt og spurte om de hadde delt seng, noe han delvis bekreftet at hadde skjedd, sa fetteren.

Ifølge vitnet sa Øygard - kanskje med et forbehold om en gang det var mangel på plass - at han og jenta ikke hadde delt seng.

- Har hun antydet hun noe slikt, så forstår jeg at dere reagerer, sa Rune, ifølge stefaren.

- Rune betydde alt for henne
Stefaren fortalte at han var en slags «brannmann» når jentas mor var bekymret for turene hennes med Rune Øygard.

- Selv om mor var urolig, ble jeg beroliget av Rune, sa jentas stefar og la til at det ble for mye kontakt mellom jenta og Øygard.

Stefaren fortalte at han ofte advarte jenta mot å tro på alt Rune Øygard sa.

- Rune betydde alt for henne. Hun oppfattet han som en slags gud. Jeg husker at jeg sa til henne at hun ikke måtte tro på alt han fortalte. At han var en politiker, sa stefaren.

Han fortalte videre at familien har slitt med ryktespredning etter politianmeldelsen og frem til rettsaken startet, blant annet knyttet til evnen til å ta vare på barna.

- Særlig det siste året har vært forferdelig tungt, sa Øygards fetter.

Jentas kjæreste vitnet
Jentas 18 år gamle kjæreste, som vitnet først tirsdag morgen, fortalte at han første gang møtte jenta 18. juni 2011 på en lokal markedstilstelning.

- Etter dette var vi mye på kafé og hang sammen, sa han.

Fra 2. juli var de kjærester.

18-åringen fortalte at da han første gang fikk høre om Rune Øygard måtte han spørre jenta hvem det var.

- Jeg er ikke så interessert i politikk, sa han.

- For alvorlig til å ta over telefon
Han sa at første gang han fikk høre navnet til ordføreren var da kjæresten fortalte om overgrepene.

- Jeg fikk en telefon fra henne der hun fortalte om noe som var for alvorlig å ta over telefon. Vi måtte ta det ansikt til ansikt, forklarte han.

I retten sier kjæresten at datoen da han hørte om overgrepene var 17. september 2011.

- Vi satte oss ned på sofaen, og hun fortalte om forholdet og det som hadde skjedd. Jeg fikk høre at hun og Rune hadde hatt et seksuelt forhold. Jeg skjønte ikke hvem Rune var, så jeg tenkte «OK». Da jeg skjønte at han var over 50 år, ble jeg sjokkert, fortalte kjæresten.

- Var det andre som visste at dette hadde skjedd før du fikk vite det? spurte aktor.

- Nei, hun sa det var så alvorlig at hun ikke ville at andre skulle få vite det, svarte vitnet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Kjæresten forklarte seg videre om lørdagen da jenta etter planen skulle i middag med blant andre Jens Stoltenberg på Vianvang.

Stakk fra Stoltenberg-middag
18-åringen sa i retten at Rune Øygard ringte henne 17 ganger før hun tok telefonen. Da hørte han ordføreren insistere på at hun måtte være med på middagen, sa han. Da jenta skulle gå av bussen i Vågå, ble hun i stedet sittende på. 18-åringen sa det var han som ba henne om det.

- Da vi gikk ut av bussen, så vi Rune kjøre forbi og sende oss et stygt blikk, fortalte han i retten.

- Dette må ta slutt, sa 18-åringen da kjæresten hans betrodde seg til hans mor.

I retten sa han at jenta først ikke ønsket å anmelde saken, «fordi hun ikke ville være slem mot folk».

- Men vi fikk henne til å gjøre det, fortalte han.

- Vi sa hun måtte fortelle foreldrene sine om saken for å få slutt på det som skjedde, la han til.

Spurt ut om bygderykter
Forsvarer Mette Yvonne Larsen spurte kjæresten ut om flere rykter som skal ha oppstått i bygda. Rykter av seksuell art som 16-åringen skal ha fortalt til kjæresten at var spredd om henne.

Hun skal blant annet ha fortalt til sin kjæreste at Rune Øygard har hatt minst to forhold til minst en andre mindreårige jenter.

- Husker du at jenta fortalte at Rune hadde kontakt med andre personer? spurte Larsen.

Dette bekreftet 18-åringen. Han forklarte at kjæresten fortalte han at Øygard hadde et upassende forhold til to andre unge jenter, blant annet ei jente i Vågå. Han sier han spurte hvem det var, men at han ikke ønsket å søke opp disse personene.

- Har du hørt noe mer om disse påståtte forholdene i etterkant? Etter 16-åringen fortalte deg om det første gang? spurte Larsen.

- Nei, svarte 18-åringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.