RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Flyktninghjelpen/Scanpix (fotomontasje)

- Det er tøft å reise til verdens tryggeste sted

Sist oppdatert:
Nordmannen etterlot seg gode venner og kolleger, som står overfor en farlig og usikker framtid.

(Nettavisen): Norske Annelies Ollieuz har tilbrakt et halvt år i den syriske hovedstaden Damaskus. Hun jobber for Flyktninghjelpens beredskapsstyrke Norcap, som bidrar med ekspertpersonell til FN. Siden mai måned har hun vært på utlån til FNs barnefond (Unicef).

Denne uken kom hun tilbake til Norge. Ollieuz sier situasjonen i Damaskus har forverret seg betraktelig i løpet av hennes opphold.

- Vi har hatt en økning i antall angrep med bombekastere. I november var det nesten 300 angrep med bombekastere, sier Annelies Ollieuz til Nettavisen.

- Det er klart mer utrygt å bevege seg rundt i byen, og bevegelsesfriheten har begrenset seg ganske drastisk for oss som jobber i FN. Og selvfølgelig er det blitt farligere for våre syriske kolleger å bevege seg ute og pendle fram og tilbake på jobb, forteller hun.

- Det er tøft
- Hvordan var det å forlate Syria, og dra hjem på juleferie til Norge?

- Det er tøft. Det er tøft å vite at man selv kan reise derfra til et av de tryggeste stedene i verden, og etterlate mange gode venner og kollegaer i en situasjon man ikke vet hvordan vil utfolde seg, sier hun.

Over 100.000 mennesker har blitt drept i borgerkrigen som snart har vart i tre år. Opprørerne har så langt ikke maktet å innta hovedstaden Damaskus, men det pågår likevel noen angrep inn mot bykjernen.

- I store deler av Damaskus fortsetter livet. Det er ikke så mye man ser til borgerkrigen, men selvfølgelig hører du eksplosjonene. Hele sentrum av Damaskus er fremdeles kontrollert av regjeringsstyrkene. Så der fortsetter livet. Men vi har opplevd at antall eksplosjoner har økt drastisk, sier Ollieuz.

Våkner til eksplosjoner
Det første Ollieuz hører når hun legger seg om kvelden og når hun står opp om morgningen, er bombekasterne fra opposisjonsstyrkene som forsøker å trenge gjennom forstedene og inn i bysentrum.

- Det skjer eksplosjoner når som helst på dagen. I flere måneder har det vært lyden jeg har hørt når jeg har lagt meg om kvelden, og lyden jeg hørte når jeg våkner. Som FN-ansatt får vi beskjed om en eksplosjon har skjedd. Så det sjekkes med en gang om kolleger som har vært i området, har det bra. Når vi ser eksplosjoner, er det ofte steder jeg har vært, sier hun.

Alle eksplosjonene gjør det farlig for folk å ferdes ute i gatene. Hun forteller at krigsherjingene har hatt enorme konsekvenser for skolegangen til utallige barn i Syria.

- Det er mange familier som holder barna hjemme fra skolen fordi det er for farlig å bevege seg ute, sier hun.

2,3 mill. barn ikke på skole
Internasjonale hjelpeorganisasjoner forsøker nå å avverge at en hel generasjon i Syria blir stående uten utdannelse.

- Vi har omkring 2,3 millioner barn som ikke går på skolen i dag som fremdeles er i Syria. De er i aldersgruppen seks til 18 år, sier Ollieuz.

- Vi prøver virkelig å investere mye i utdanning, slik at barna kan fortsette sin utdanning selv om de ikke har muligheten til å fortsette på skolen. Vi jobber med å utarbeide et program som heter «Self-learning» (selvlæring red.anm.), slik at det er mulig å lære hjemmefra med hjelp fra enten foreldre, eldre søsken eller naboer. Dette er skolebøker som er spesielt laget for barn som ikke har en lærer, og som skal hjelpe dem med læring, sier hun.

- Hva er ditt sterkeste inntrykk fra ditt opphold i Damaskus?

- Jeg tror personlig sett, så er mitt sterkeste inntrykk å jobbe sammen med syriske kolleger, som alle sammen er direkte rammet av krigen på ulike vis, og som likevel fortsetter livet, holder familien samlet, kommer på arbeidet og gjør en jobb der de virkelig prøver å hjelpe andre syrere. Det er ganske imponerende at de klarer å gjøre dette under så vanskelige leveforhold. Det gir et veldig sterkt inntrykk, sier hun.

- Vanskelig å være optimist
Hun forteller at flere av hennes syriske kolleger må jobbe hjemmefra fordi det er for risikabelt å reise gjennom byen.

- Er du optimist når det gjelder situasjonen i Syria?

- Det er vanskelig å være optimist. Situasjonen har forverret seg. Det er mange flere syrere som trenger hjelp og humanitær bistand. Det er veldig vanskelig å få de nødvendige pengene til å gi den assistansen.

- Har du vært mye redd under oppholdet i Damaskus?

- Nei, med ett par unntak. Du hører for eksempel en eksplosjon ganske nær, og vet ikke hva som skal skje. Men FN har et sterkt sikkerhetssystem, så det er bare å stole på systemet.

- Jeg blir veldig bevisst på risikoen. Jeg valgte selv å begrense tiden utenfor hotellet der jeg bodde og jobbet.

Ollieuz sitt oppdrag i Damaskus er for denne gang avsluttet.

NORCAP drives av Flyktninghjelpen og er verdens mest brukte beredskapsstyrke.
* Styrken består av rundt 650 eksperter – kvinner og menn – som står klare til å reise ut for å bistå FN, regionale organisasjoner og nasjonale myndigheter på kort varsel.
* Ekspertene kommer fra Norge, Asia, Afrika og Midtøsten. De har kompetanse innen blant annet ernæring, utdanning, ingeniørfag, jus, prosjektledelse, kommunikasjon, husly, logistikk og beskyttelse av barn.
* Til enhver tid er rundt 150 av ekspertene på oppdrag i ca. 40 land, som for eksempel Afghanistan, Sudan, Etiopia og Filippinene.
* Siden oppstarten i 1991 har NORCAPs eksperter vært ute på mer enn 7500 oppdrag. Dette gjør NORCAP til den mest brukte beredskapsstyrken i verden.

Kilde: Nordcap

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere