*Nettavisen* Nyheter.

- Det er tøft å se dette igjen. Nå begynner jeg nesten å gråte

Foto: RUNE JOHANSEN (Bergensavisen AS)

Mor som var på Barneklinikken sammen med sønnen i 1995 er sjokkert etter å ha lest BA denne uken. - Jeg blir rasende, sier hun.

Denne uken skrev BA om to familier med syke barn som måtte dele ett rom på 13 kvadratmeter på Barneklinikken på Haukeland sykehus.

På grunn av at de har færre pasienter om sommeren, stenger sykehuset en etasje på klinikken og flytter pasientene.

– Helt likt for 18 år siden
– Jeg kjenner meg godt igjen i deres historier, og ble rett og slett dårlig når jeg så bildet i BA, sier Linda Rydland til BA.

I februar 1995 ble hennes fire måneder gamle sønn akuttinnlagt på Barneklinikken på Haukeland sykehus.

Linda forteller at det var en vanskelig tid. Legene visste ikke hva som feilte den lille gutten, og på toppen av det hele måtte de i helgen dele rom med flere andre syke barn.

– Da vi fikk beskjed om at vi måtte flytte ned en etasje, skjønte vi ingenting, men vi gjorde som de sa. Jeg husker at det så ut akkurat sånn ut den gangen også, med madrasser på gulvet og alt, forteller hun.

Bildene som BA tok på avdelingen den gangen viser at kreftsyke barn på cellegift stuet sammen på rom sammen med andre svært syke barn.

Elleve småbarn måtte dele to rom, og barna ble sykere av kaoset. Samtidig sparte Haukeland noen hundretusener på den nye ordningen med å stenge ned en avdeling i helgene.

Klikk på bildet for å forstørre.

På gråten
BA tar med avisutklippene fra 1995 og besøker Linda Rydland. Hun får tårer i øynene når hun blar i dem.

– Det er tøft å se dette igjen. Nå begynner jeg nesten å gråte, sier hun.

Sammen med noen andre sinte mødre tok Linda Rydland affære i 1995. Da helgen igjen kom, nektet mødrene å flytte inn på rommene til barna og foreldrene som var innlagt i etasjen under.

– Vi skulle lenke oss fast i rommet. Det er ingen som kan bli så rasende som en mor med et sykt barn. Vi bestemte oss for at verken våre barn, eller de andre barna på klinikken, skulle måtte tåle slike forhold, sier hun.

Nektet å flytte
Saken fikk stor oppmerksomhet i mediene i 1995, og andre pasienter ved Haukeland tilbød seg å dra hjem på permisjon for at barna skulle få bedre plass.

Til slutt sa den daværende avdelingsdirektøren nei til helgestenging av småbarnsavdelingen.

«Barna vant,» skrev BA på førstesiden 8. februar samme år. På bildet var en smilende Linda Rydland og tre andre mødre som kunne puste lettet ut.

– Det var tøft å si ifra den gangen, men det var helt nødvendig. Vi gjorde det for at forholdene skulle bli bedre i fremtiden, men nå gjør de fortsatt akkurat det samme og sier at det er på grunn av ferieavvikling. Dette går ut over de aller svakeste i samfunnet vårt, og foreldrene deres som har det veldig vanskelig. Det eneste en mor vil er å ha et sted for seg selv hvor hun kan ta vare på barnet sitt, og jeg blir rasende når jeg ser at de fortsatt gjør dette, sier hun.

– Det er noe forbasket tull å slå sammen avdelinger for å spare penger. Syke barn trenger ro, og min sønn fikk en kraftig infeksjon av stresset da vi var innlagt under slike forhold.

3646873

– Ikke lett
Lindas sønn ble diagnostisert med kronisk nyresvikt, og er nå snart 19 år. Hun er sjokkert over å se at syke barn og deres foreldre er på Barneklinikken under de samme forholdene som de var i 1995.

Hun ønsker å si i fra fordi hun husker hvor vanskelig det var å være i den situasjonen selv.

– Det var flere foreldre enn bare oss som ble sinte den gangen, men det er ikke så lett å stå frem i pressen når barnet ditt er sykt, sier hun.

– Det er ikke greit å måtte tåle slike forhold når man har syke barn. Samtidig er det ingenting å utsette på de som jobber der. De gjorde så godt de kunne, og det gjør de nå også. Dette er flaut for Bergen, og de som bestemmer dette burde skamme seg. De sier at det skal bli bedre i 2016, men det tror jeg ingenting på. De har holdt på sånn som dette siden 1995, avslutter hun.

– Ikke det samme
Klinikkoverlege Karin Tylleskär ved Barneklinikken på Haukeland sykehus sier at de er kjent med at mange foreldre opplever plassmangelen som vanskelig.

– Vi beklager selvsagt at vi ikke har så gode arealmessige forhold som både de pårørende og vi hadde ønsket oss, sier hun til BA.

– Foreldre hevder at plassproblemer har vært et forhold ved Barneklinikken i årevis, hvorfor har det ikke blitt gjort noe med dette før?

– Det har blitt jobbet med dette i lang tid. Allerede på 90-tallet ble det jobbet med planer om ny Barneklinikk. Dette har av ulike årsaker tatt lenger tid enn ønskelig, men nå er byggingen i gang, og Barneklinikken kommer inn i nye, midlertidige lokaler i 2016. I påvente av ny Barneklinikk, er det gjort flere utbedringer i den gamle klinikken. Blant annet ble det på slutten av 90-tallet bygd på for å få bedre forhold for de aller sykeste. Det er her kreftpasientene våre er. Vi forsøker også å tilpasse og bruke de lokalene vi har på best mulig måte, men det er helt klart ikke de forholdene for pasienter og pårørende som vi gjerne skulle kunne tilby.

– I 1995 skrev BA at sykehuset sparte noen hundretusener på å stenge en avdeling i helgene. Hva sparer dere på å stenge ned en avdeling i sommer?

– At vi samler barna på en avdeling om sommeren, har ingen ting med sparing å gjøre. Dette er noe helt annet enn problemstillingen i 1995. Det handler om at Barneklinikken, som alle andre avdelinger, har redusert aktivitet om sommeren. Pasienter og pårørende er på ferie, vi reduserer planlagt behandling, men øyeblikkelig hjelp går selvsagt som før. Våre flinke fagfolk må også få sommerferie, og vi samler den kompetansen vi har på en avdeling for å sikre best mulig behandling for de barna som må være på sykehus om sommeren. Det handler altså ikke om økonomi, men om å sikre behandlingen til våre små pasienter, sier hun.

Denne saken er levert av Bergensavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.