RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er totalt kaos

Foto: AP/Scanpix
Sist oppdatert:
Tusen mennesker skal ha slåss om varer fra et supermarked på Haiti.

Plyndringen og lovløsheten blir stadig verre på Haiti, og i hovedstaden Port-au-Prince er det nå totalt kaos som en følge av det kraftige jordskjelvet som rammet landet tirsdag.

Desperasjonen etter livsnødvendige varer er stor, og ved et tilfelle skal flere tusen mennesker ha slåss om stjålne varer fra et supermarked. Menn væpnet med kniver, isøkser og hammere begynte å slåss om klær, vesker og andre gjenstander som de fant i den ødelagte butikken.

- Det er anarki her nå, totalt kaos. Politiet er helt usynlige. Folk sloss, slår hverandre og kaster steiner på hverandre, sier fotografen Carlos Barria til Reuters.

Frykten øker
I tillegg til desperasjon er nok det at byens fengsel kollapset under jordskjelvet også en av hovedgrunnene til den økende lovløsheten og kriminaliteten. Et stort antall fanger går nå frie rundt i byen. Dette skaper naturlig nok også økt frykt blant folk flest i det katastroferammede området.

- Det er tyverier over alt. Folk har skytevåpen og kniver, og de plyndrer butikkene, sier den 23 år gamle universitetsstudenten Joel Querette ifølge New York Times.

Det har også kommet rapporter om at folk som mottar nødhjelp blir angrepet av bander.

Fred Lauvaud, som er en del av sikkerhetsstaben til Haitis president, Rene Preval, forteller at han hadde vært vitne til at en kvinne ble angrepet mens hun fikk mat fra hjelpemannskaper.

. Problemet er at det ikke er noen form for kontroll her. Og folk er desperate, sier han.

Lynsjet tyv
New York Times skriver også om grusomme voldsepisoder. Lørdag ettermiddag skal politiet ha kommet inn til Petionville - en forstad til Port-au-Prince - med en mann på lasteplanen.

Ifølge vitner skal folk ha blitt informert om at mannen hadde blitt tatt for plyndring i et annet nabolag.

Mens politiet så på dro den rasende folkemengden mannen ned fra bilen, rev av han klærne og gikk til angrep på ham. Mannen ble bundet i hendene og slept gjennom gatene.

Deretter tømte de søppel på ham, og satte fyr på det. Så samlet folkemengden seg rundt mannen for å se på at han brant i hjel.

Tusener rømmer
Som en følge av krisesituasjonen i Port-au-Prince strømmer nå tusener av mennesker ut av byen.

De legger veien til provinsene nord i landet for å slå seg ned hos slektninger og venner, eller mot grensa der de vil forsøke å ta seg over til nabolandet Den dominikanske republikk.

Mange går til fots med vesker på hodet, mens andre kjører i fullpakkede biler og lastebiler etter å ha ventet i timevis på å få fylt tanken på en bensinstasjon.

- Gatene lukter død, sier Talulum Saint Fils ifølge Reuters.

Landsbygda er mye mindre berørt av skjelvet fordi husene er mye enklere, ikke bygg av betong som i Port-au-Prince.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere