- Det er totalt lavmål

Foto: Privat/Facebook

- Jeg arvet en død kvinne, ikke en mann, sier kjendisadvokat Mona Høiness om bildet som spres i rekordfart på nettet.

30.08.12 11:13

TINGHUSET (Nettavisen): Onsdag smalt startskuddet for dag tre i rettssaken mellom kjendisadvokat Mona Høiness og åtte av slektningene til det avdøde ekteparet Synnøve Alver Urdahl og Per Urdahl.

I 2007 ble ekteparets daværende testament endret av Synnøve Urdahl, slik at Høiness ble enearving. Arven er verdt om lag 100 millioner kroner.

Rettsthrilleren er viet stor oppmerksomhet i pressen og diskuteres hyppig i ulike sosiale medier. Det sirkulerer blant annet en fotomontasje av Høiness, der hun sammenlignes med Anna Nicole Smith, som var gift med oljemagnaten og milliardær J. Howard Marshall. Nicole arvet over 500 millioner kroner, og havnet i strid med Marshalls familie før hun døde.

Foto: (Nettavisen)

- Klarer ikke å ta det seriøst
Nettavisen har fulgt Høiness-rettssaken tett og fikk følgende svar fra Høiness da vi i dag presenterte bildemontasjen som sirkulerer på internett for henne:

- For det første arvet jeg en død kvinne, ikke en mann. Og jeg var heller ikke gift med noen av dem, sa Høiness.

- Det er jo totalt lavmål, skjøt Høiness sin advokat Mette Yvonne Larsen inn.

- Jeg klarer ikke å ta dette seriøst. Jeg syns det er langt verre å bli misbrukt i pornografiske annonser enn i en slik montasje, sa Høiness og så ned på bildet der hun sammenlignes med Anna Nicole Smith.

Bildet er delt hundrevis av ganger, blant annet på Facebook.

Svak, syk og surrete
For øvrig ble dag tre i rettssal 616 ble brukt på innkalte vitner fra begge parter.

Flere av de første vitnene som avga forklaring fortalte at de opplevde den gamle enken som svak, syk og til dels surrete på sine siste år.

Saksøkernes advokat, Fred A. Gade, ønsker gjennom sine innkalte vitner å bevise at den avdøde enkefrua var dement da hun skrev testamentet som gjorde Høiness til enearving.

Første vitne ut, Synnøves fetter Ivar Alver (81), er mest kjent som realitydeltaker fra TV-programmet Eldrebølgen og tidligere redaktør i lokalavisa Budstikka.

Alver fortalte at han oppfattet at ekteparet Per Urdahl og Synnøve Urdahl likte Mona som person, men mente at de på ingen måte så på henne som en datter, slik Høiness tidligere har fortalt.

Videre fortalte Ivar Alver at hans kusine Synnøve Alver Urdahl forandret seg betraktelig i 2007.

- Hun ble stadig dårligere og klarte ikke å huske sine egne venner. I 2006 var hun helt utenfor. Hun klarte ikke engang å huske navnet på sin ungdomskjæreste, noe jeg ble svært overrasket over, sa Alver.

Andre vitner som var innkalt for Urdahl-slektningene fortalte at de ikke opplevde Mona som noen datter i huset.

- Jeg traff Mona første gang på kontoret til Per Urdahl i 1985 etter at hun hadde begynt å jobbe der. Jeg har aldri hørt Per eller Synnøve betrakte Mona som en datter i huset, fortalte Nils Anseth, på nåværende tidspunkt rådgiver i Husbanken, men har tidligere bodd flere år gratis i sidebygningen i Eckerbergs gate, mot at han hjalp ekteparet Urdahl med praktisk arbeid i huset.

Foto: Henrik Arneberg

- Hun var den de hadde
Etter pausen inntok blant annet advokat Ellen Holager Andenæs i vitneboksen. Hun fortalte at hun hadde arbeidet med Høiness i to store straffesaker, men at de bortsett fra dette møttes mest i gangene i Oslo tingrett.

- Jeg er vant til at folk snakker mye om ungene sine. Det som var spesielt var at Mona alltid snakket så mye om disse gamle menneskene, sa hun og siktet til det avdøde ekteparet.

- Mitt hovedinntrykk er at hun brukte mye tid med de gamle, forbløffende mye tid sammen dem. Mona snakket om at hun var der nesten daglig i periodene etter Per døde, og når Synnøves helse ble dårligere, fortalte Andenæs.

- Hva tenker du om karakteristikken av Mona Høiness som eldreraner? ville Mette Yvonne Larsen vite.

- For meg er det en total absurd karakteristikk. Jeg fikk mer inntrykk av at Mona var den eneste de hadde, svarte Andenæs.

Foto: Henrik Arneberg

- Fru Urdahl var klinkende klar
Mot slutten av dagen skulle testamentvitne Stein Bendixen forklare seg om omstendighetene rundt det omstridte testamentet som ble skrevet 20. januar 2007 i Eckersbergs gate.

Bendixen er jurist og var i en årrekke direktør i Norges Kommunalbank. Han kjente ekteparet Per Urdahl og Synnøve Alver Urdahl i mer enn 40 år.

- Synnøve og Per hadde lite kontakt med andre mennesker. De var en toerenhet som jobbet tett sammen og hadde lite kontakt andre. Jeg hørte svært lite om familiene deres, sa Bendixen.

Videre fortalte han at han oppfattet det slik at Mona tok seg mye av Synnøve etter ektemannen døde.

- Synnøve snakket en del om Mona. De siste årene før Per døde og i årene fram til Synnøves død var Mona mye innom. Synnøve sa alltid at hun var så god. Mitt inntrykk er at de hadde et nært og godt forhold, fortalte den pensjonerte juristen.

På spørsmål fra Urdahl-slektas advokat om Synnøves helse på tidspunktet testamentet ble forandret og underskrevet, svarte Bendixen kontant:

- Hun var klinkende klar mentalt. Selv om hun ble eldre og mer fysisk svekket noterte jeg meg aldri en mental personlighetsforvandling.

- Mona skal arve
Ifølge Bendiksen hadde Synnøve klar beskjed da det nye testamentet ble skrevet:

Hvem er det som skal arve deg, da, Synnøve? spurte Bendixen.

- Det er ho Mona, svarte Synnøve.

- Er du helt sikker? spurte Bendixen.

- Ja, helt sikker, svarte Synnøve.

- Så ble vi enige om et beløp på 50 000 kroner til et rehabiliteringssenter for hunder. Resten skulle gå til Mona. Jeg formulerte og Mona skrev ned som jeg sa. Først papir og så fant hun en pc, forklarte Bendixen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.