*Nettavisen* Nyheter.

- Det er uverdig å bo i en pappkasse

Foto: Henrik Arneberg (Mediehuset Nettavisen)

Hver natt sover norske menn i pappkasser utenfor Frelsesarmeens hovedkvarter. De fleste har rus- eller psykiatriske lidelser.

06.02.13 08:13

OSLO SENTRUM (Nettavisen): I dag, i flere minusgrader, innkalte Frelsesarmeen til en høyst utradisjonell «boligvisning» i Oslo sentrum.

- Sentrumsnær og sammenleggbar bolig med kort vei sentrum. Uten kjøkken og med stort moderniseringsbehov, åpnet kaptein Knut Haugsvær og pekte på en brun pappkasse utenfor Frelsesarmeens hovedkvarter. Ved siden av ham sto Egil Thorleif. Tidligere bostedsløs, men nå sikret tak over hodet. Han har god kjennskap til livet på gata.

- Personlig klarte jeg som oftest å komme meg inn hos venner eller bekjente, men jeg kjenner flere som har frosset i hjel. Livet på gata er hardt, og er du ikke tøff nok så dør du, sier Egil Thorleif til Nettavisen, og skuer bort på den brunkledde «boligen».

Tips? Kontakt: Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Ifølge Frelsesarmeen sover 10-15 personer, de fleste med dobbeltdiagnoser, utendørs i kulda hver natt.

Vil ikke ha overnattingsforbud i sentrum
Bakgrunnen for Frelsesarmeens boligstunt er todelt.

De er uenige i politiets forslag der man ønsker et totalforbud mot overnatting ute i tettbebygde strøk, samtidig som Frelsesarmeen mener at organisasjonen kan tilby disse menneskene et verdig sted å bo. Det forutsetter imidlertid at kommunen bevilger midler.

Regionsleder for Frelsesarmeens rusomsorg, Frode Woldslund, opplyser at en del velger å sove utendørs, fremfor undersøkelser og samtaler som følger med en tilpasset bolig. De fleste av disse personene har, ifølge Frelsesarmeen, rus- eller psykiatriske lidelser - eller begge deler.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Nettavisen)

Kommunen må sette av ressurser
- Vi har kompetanse og kan tilby nødvendig behandling og oppfølging, men det forutsetter at kommunen setter av ressurser og tør å satse på Frelsesarmeen som en ideell aktør på boligmarkedet, sier Woldslund.

Både han og Knut Haugsvær mener politiets forslag om totalforbud mot utendørs overnatting i sentrum, er en dårlig løsning. De mener veien å gå er dialog for å finne tilpassede boligløsninger for den enkelte.

- Da vil det ikke være behov for et forbud, sier Woldsund.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Samarbeid mellom stat og kommune
Ifølge Frelsesarmeens ukesmagasin Krigsropet måtte organisasjonen i fjor kutte to årsverk på booppfølging fordi kostnadene ved å drive tjenesten ikke blir dekket.

Sosialbyråd Anniken Hauglie, som møtte opp på Frelsesarmeens «boligvisning», sier til Nettavisen at det er satt av 1,1 milliarder kroner til bygging av sosiale boliger de neste fire årene. Hun ønsker at mer penger skal brukes på blant annet mennesker med dobbeltdiagnoser, som mange av uteliggerne sliter med.

- Jeg har vært med Frelsesarmeen på kjøreturer rundt i byen på vinterstid og sett folk som bor ute. Det er både et tankekors og et paradoks. Nå trenger vi et godt samarbeid mellom stat og kommune, sier hun.

- Og kommunen tør å satse på Frelsesarmeen som en ideell aktør på boligmarkedet?

- Uten private og ideelle aktører vil det være vanskelig for kommunen å nå sine mål. Vi har satt av penger, og håper vi kan begynne å bruke dem snart, sier hun.

Knut Haugsvær sierat Frelsesarmeen kun venter på et klarsignal.

- Vi møter de som trenger disse boligene og kan tilby tilpassede boliger, der både rus- og psykiatribehandling inngår. Vi mener det er uverdig at disse menneskene sover utendørs i pappkasser om vinteren, og at politiet i tillegg vurderer å forby overnattingen, sier han.

Egil Thorleif er glad for at Frelsesarmeen fokuserer på Oslos uteliggere.

- De peker på et behov i samfunnet der det er rom for forbedringer. Alle trenger et sted å bo, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.