RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er vanskelig å forsvare seg når NRK velger å manipulere virkeligheten

Sist oppdatert:
Rema 1000 er lettet over at NRK ble felt.

Tirsdag ble NRKs «Matvarekrigen» felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Det er Rema 1000 glade for:

- Det er en god avgjørelse at PFU gjør et klart skille mellom det som er kritisk journalistikk og det som er manipulering av bilder, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer hos Rema 1000 til Nettavisen.

Rett før påske klaget Rema 1000 inn programmet for Pressens Faglige Utvalg.

Les også: Rema 1000 klager inn Brennpunkt-klipp

Dokumentaren fulgte de beinharde forhandlingene mellom kjeder og leverandører som vil sikre seg best mulig plass i butikkhyllene.

Mette Fossum Beyer er lettet.

Klagen dreide seg om «lyttebildet»: Hvor statsråd Sylvi Listhaug (Frp) og Orkla-sjef Petter Ruzicka ble klippet inn under en tale til Rema-sjef Ole Robert Reitan – uten at de var til stede.

- Sylvi satt ikke i salen. Vi handlet i god tro, innrømmet Brennpunkt-redaktør Odd Isungset overfor Nettavisen 18. mars.

Les også: NRK beklager Brennpunkt-klipp

- Vi skal tåle et kritisk søkelys

Fossum Beyer understreker at de selvsagt skal tåle et kritisk søkelys på sin virksomhet:

- Det skal vi, men det er vanskelig å forsvare seg når NRK velger å manipulere virkeligheten og nekter motparten å forsvare seg. Jeg håper NRK nå går i seg selv og stiller spørsmål ved sin metodikk og måte å jobbe på. Ingen er tjent med at tillitsforhold til journalistene svekkes, sier hun – og legger til at:

- Det er deres troverdighet som står på spill. Vi ønsker å være åpne, men krever redelig i retur. Derfor er det veldig bra at PFU tydelig har markert hva som er akseptabelt, sier hun.

- Til etterretning

Hos NorgesGruppen tar de avgjørelsen til etterretning:

- NorgesGruppen tar fellelsen i PFU til etterretning, sier direktør Bård Gultvedt for næringspolitikk og myndighetskontakt hos NorgesGruppen til Nettavisen.

NRK: - Vår troverdighet står ikke på spill

NRK-redaktør Odd Isungset mener det ikke er hold for Fossum Beyers påstand om at motparten ikke fikk forsvare seg.

Isungst tilbakeviser påstandene.

- Vi har beklaget det ene eksempelet - og rettet det opp. Men - vi avviser at vår troverdighet står på spill, sier Isungset – og viser til kjennelsen, som slår fast at:

«Pressens Faglige Utvalg vil innledningsvis påpeke at få næringer i landet har større betydning for folk flest enn dagligvarebransjen, og at kritisk journalistikk på dette området er naturlig og viktig. I denne konteksten mener utvalget at Rema 1000, som en av de største aktørene, må akseptere konkret kritikk. Gitt selskapets størrelse, er det naturlig at Rema 1000 vil mene seg truffet av generelle negative karakteristikker og vurderinger av bransjen. En slik oppfatning utløser likevel ikke automatisk en samtidig imøtegåelsesrett. Etter en vurdering av de innklagede eksemplene, finner utvalget ikke grunnlag for å gi klager medhold i anførslene om manglende kontroll av fakta, plakatens punkt 3.2, og manglende mulighet til samtidig kommentar, punkt 4.14, slik synspunkter, meninger og påstander fremkommer i programmet.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere