*Nettavisen* Nyheter.

- Det er veldig liten sannsynlighet for at smitten skal spre seg i Norge

Anne-Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser, og helsedirektør Bjørn Guldvog, var begge til stede på en pressekonferanse i forbindelse med at en norsk helsearbeider er blitt smittet med ebola i Sierra Leone. Foto: Cornelius Poppe (NTB Scanpix)

22 nordmenn har vært på jobb i de ebola-rammede områdene i Vest-Afrika. Èn er smittet.

06.10.14 19:11

En norsk kvinne som arbeidet for Leger uten grenser i Sierra Leone er smittet med ebola.

Leger Uten Grenser bekrefter at en av organisasjonens norske feltarbeidere i Sierra Leone har testet positivt og er diagnostisert med blødningsfeberen ebola.

LES OGSÅ:- Vi er forberedt på å ta imot ebolasmittede

- Alle våre tanker går til vår medarbeider, sa Anne-Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser, på pressekonferansen i organisasjonens lokaler i Hausmanns gate i Oslo mandag kveld.

- Våre folk i Sierra Leone er nå i full gang med å sjekke hvordan kvinnen ble smittet, sa Kaltenborn, som omtaler mandag som en tung dag.

- Alltid en risiko
Også helseminister Bent Høie (H) er berørt av saken. På en pressekonferanse mandag kveld sa han følgende:

- Alle våre tanker går til den smittede kvinnen og hennes pårørende. Det er viktig at vi gir god behandling når hun ankommer. Hun vil få den beste hjelpen som er å få.

- Så snart hun lander i Norge begynner behandlingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helseminister bent Høie (H) på pressekonferansen mandag kveld. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Han sier at de vil starte med å rekruttere norske helsearbeidere for å gå inn i de rammede landene i Vest-Afrika. Leger Uten Grenser har lenge bedt Norge om å gå aktivt inn med helsepersonell.

- Det er alltid en risiko å melde seg til slikt arbeid. Men vi vil gå inn med god utdanning og skolering for de som velger å reise for å yte en innsats. Det vil selvsagt være snakk om frivillighet, sa Høie på pressekonferansen.

- Det vil bli risikabelt om ikke flere bidrar i kampen mot ebola, sa Høie.

Også helseministeren poengterer at det er umulig å eliminere all smitterisiko ved arbeid i høyriskosoner.

- Men vi har en like fullt plikt til å hjelpe, sier han.

- De siste månedene har vi forberedt oss på at norske statsborgere kan bli smittet. Vi har derfor lagt planer for evakuering og behandling av smittede. Det er planer vi nå dessverre har behov for å iverksette, sa Høie.

Høies uttalelser ble tatt godt i mot av Leger Uten Grenser. Denne Twitter-meldingen ble sendt ut av organisasjonen mandag kveld.

HTML EMBED


Totalt 18 smittetilfeller hos Leger Uten Grenser

18 ansatte hos Leger Uten Grenser blitt smittet i kampen mot ebola i flere vest-afrikanske land. 16 av disse er nasjonalt ansatte. 10 av disse er døde. Kaltenborn sier at de trolig ikke er blitt smittet på jobb, men i sine hjemmemiljøer. To internasjonalt ansatte, deriblant den norske kvinnen, er blitt smittet i Vest-Afrika.

Totalt er det 22 nordmenn som har reist til de ebola-rammede områdene i Vest-Afrika, opplyser Leger Uten Grenser. 14 av dem har dratt til Sierra Leone, der den norske kvinnen nå er blitt smitet. For øyeblikket har organisasjonen tre norske feltarbeidere i landet.

Hun legger til at de ikke har planer om å trappe ned arbeidet, som de har holdt på med siden mars i år.

- Alle er godt skolert før de settes inn i denne typen arbeid. Vi har klare føringer på at våre ansatte skal si fra så fort man føler seg uvel, uttalte Kaltenborn.

Hun ønsker ikke å kommentere hvor lenge den smittede kvinnen har vært i arbeid i ebola-rammede områder.

Identiteten til den norske kvinnen vil ikke bli offentliggjort under kveldens pressekonferanse.

LES OGSÅ:Norsk kvinne smittet av ebola

- Liten smittefare
Helsedirektoratet er også på plass på pressekonferansen.

- Alt fokus er på å gi kvinnen den best mulige behandlingen, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på den samme pressekonferansen.

- Vi har en løpende dialog med mange aktører for å løse dette på best mulig måte.

Guldvog sier at det ikke er stor grunn til bekymring med tanke på smittefare.

– Det er veldig liten sannsynlighet for at smitten skal spre seg her i Norge. Men det krever stor oppmerksomhet og hardt arbeid for å unngå det.

LES OGSÅ: Slik smitter ebola

Behandles i Oslo
Oslo universitetssykehus er veldig godt forberedt til å ta i mot og behandle personer som er smittet av ebola, ifølge viseadministrerende direktør Cathrine Marie Lofthus ved sykehuset.

Kommunikasjonsrådgiver ved Oslo universitetssykehus, Hedda Holth, skriver følgende i en e-post til Nettavisen:

«Oslo universitetssykehus er forberedt på både prehospital håndtering, transport og sykehusinnleggelse av ebolaviruspasienter dersom det skulle bli nødvendig. Sykehuset har fra tidligere hatt prosedyrer for høyrisikosmitte og har nå utarbeidet egne prosedyrer for håndtering av ebolavirussykdom.»

«Oslo universitetssykehus ved CBRNe-senteret har vært sentrale i utarbeidelsen av de nasjonale "Faglige råd for prehospital håndtering, transport og sykehusinnleggelse ved mistenkt eller bekreftet ebolavirussykdom (EVD - Ebola Virus Disease) og andre typer viral hemoragisk feber (VHF) som smitter mellom mennesker". Oslo universitetssykehus er forberedt på å følge disse.»

Her får du direkteoppdateringer om den ebola-smittede kvinnen:

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.