*Nettavisen* Nyheter.

- Det får være grenser for å gå på autopilot

Foto: Høyre (Flickr)

Henrik Asheim (H) mener AUF-lederens kritikk av Erna Solberg er urimelig.

09.01.14 15:09

Onsdag gikk AUF-leder Eskil Pedersen ut i Nettavisen og kritiserte statsminister Erna Solberg (H) for et manglende engasjement når det gjelder menneskerettighetssituasjonen i Russland i forbindelse med OL i Sotsji.

Høyres stortingsrepresentant Henrik Asheim mener imidlertid at kritikken er urimelig.

- Jeg synes det er en helt urimelig kritikk, og jeg mener det er en kritikk som baserer seg på at han ikke har fulgt med, sier Asheim til Nettavisen.

Les saken: - Hvis Erna er tyst, så bør hun holde seg hjemme

- Var det første Brende gjorde
Pedersen sa blant annet at det har vært «oppsiktsvekkende lite tydelighet» fra statsministeren og andre statsråder i regjeringen etter at Russland nylig vedtok en lov som innebærer at homofile ikke kan vise sin legning offentlig.

- Jeg forstår at enkelte ber om boikott, og hvis alternativet er at Erna Solberg er tyst mens hun er i Russland, så bør hun holde seg hjemme, sa han.

Asheim mener det absolutt ikke har vært stille fra Solberg.

- Når han sier at det er tyst fra denne regjeringen, så må han faktisk følge med. Hvis det er noe denne regjeringe har gjort overfor Russland, så er det å ta opp disse sakene, sier han, og viser blant annet til at utenriksminister Børge Brende (H) tidlig tok saken opp med russiske myndigheter.

- På det første møtet Børge Brende hadde med den russiske utenriksministeren på Barentsrådet sammen med Carl Bildt, så tok han opp homolovgivningen i Russland. Det var det første han gjorde som utenriksminister, sier Asheim.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

- Blir litt politikk på tomgang
Også stortingspresident og Høyre-politiker Olemic Thommessen tok den betente saken opp da han i desember møtte formannen for Russlands føderasjonsråd.

- Jeg skjønner at AUF-lederen er i opposisjon, men det får være grenser for å gå på autopilot. Når han ikke har fått med seg hva Børge Brende har gjort, eller hva Erna Solberg har sagt, så blir det litt politikk på tomgang, sier Asheim.

Han mener det er viktig at Solberg drar til OL.

- At Erna velger å reise til OL i Sotsji er blant annet fordi homobevegelsen selv mener det er viktig at statsledere møter. Veldig mange åpne homofile idrettsutøvere reiser til Russland for å delta, de skal oppføre seg normalt og vise at det er greit å delta. Da er det viktig at statsledere som Erna Solberg er der og støtter opp om dem, sier han.

Asheim tror det verste for et land som Russland, nettopp er at mange statsledere møter opp.

- Så har jo Erna selv sagt at når hun er i Russland, hvis hun havner i en situasjon der hun møter myndighetspersoner, så vil hun ta opp den lovgivningen. Sjansen for å få medlemmer av den russiske regjeringen på tomannshånd er jo mye større også om du er i Sotsji enn om du boikotter arrangementet, påpeker han.

- Verste er om man blir hjemme
Men det som er sikkert er at flere statsledere velger å bli hjemme under vinter-OL, blant annet USAs president Barack Obama.

I helgen gikk også Arbeiderpartiets homonettverk ut og ba statsminister Erna Solberg om å boikotte OL.

- OL er et politisk arrangement selv om IOC sier noe annet. Bak den sminkede fasaden som Russland nå skaper, skjuler det seg et land som ikke anerkjenner menneskerettighetene og ytringsfrihet, sa Gard Realf Sandaker-Nielsen i Arbeiderpartiets Homonettverk til NRK.

Asheim mener altså at en boikott er en helt feil måte å løse problemet på.

- At Erna Solberg blir hjemme vil ikke forandre noen ting med homolovgivningen i Russland. At homonettverket til Arbeiderpartiet mener dette, får de selv stå for, men homoorganisasjonene mener det motsatte. De mener det verste er om man ikke møter opp, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag