*Nettavisen* Nyheter.

- Det finnes ingen dødsliste

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Morgan Tsvangirai avviser at Robert Mugabes folk har laget en dødsliste.

17.06.09 14:17

NOBELINSTITUTTET (Nettavisen): Zimbabwes statsminister Morgan Tsvangirai besøker Norge under sin Europa-turne onsdag. Hovedformålet med reisen er å samle inn penger til det kriserammede Zimbabwe, som har opplevd en økonomisk kollaps under Robert Mugabes vanstyre. Men ifølge ham selv er hensikten å bygge nye relasjoner med Vesten. Han påpeker at landet har vært isolert fra resten av verden under Mugabe, og understreker at det er på høy tid at Zimbabwe innlemmes i det internasjonale samfunnet.

- Penger er essensielt, men fundamentet er relasjoner og global solidaritet, sier Tsvangira.

Tsvangirai ble arrestert, torturert, banket opp og utsatt for drapstrusler da han stilte som opposisjonskandidat i presidentvalget i fjor. Dette var Mugabe-tilhengernes forsøk på å skremme folk fra å stemme på opposisjonspartiet Movement for Democratic Change.

Liten fremgang
Tidligere i år ble Tsvangirai tatt i ed som statsminister i en samlingsregjering med den omstridte erkemotstanderen Mugabe. Mange politiske analytikere hevder det ikke har vært fremgang i Zimbabwe etter at Tsvangira ble statsminister for drøye fire måneder siden.

- Det har vært fremskritt i Zimbabwe. Kanskje ikke hundre prosent fremskritt, men ikke desto mindre fremskritt, sier han.

Tsvangira mener tvert imot at det har vært fremgang i Zimbabwe. Han påpeker at folket har fått håp og fred.

- Hvis folk skal avgjøre fremgangen ut fra Mugabes avgang, så er det noe jeg ikke kan analysere, sier han.

- Jeg trenger ikke å elske Mugabe, men jeg må jobbe med ham for landets beste interesse, sier Tsvangirai.

Finnes ingen dødsliste
Ifølge en rekke ubekreftede meldinger har Mugabes tilhengere laget en liste over motstandere som ønskes drept.

En bekymret zimbabwer reiser seg opp i salen og lurer på om det er noe sannhet i disse ryktene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Philimon Bulawayo

- Ja, det har vært indikasjoner på at det har eksistert en attentatsliste. Men det jeg vet er at det ikke finnes noen attentatsliste. Er det noen som burde være redd for et attentat, så er det meg. Men det finnes ingen attentatsliste, understreker Tsvangirai.

Videre sier Tsvangirai at onder som mistenksomhet og frykt er erstattet med håp og optimisme i Zimbabwe.

Statsministeren har også avvist alle anklager om at Mugabe-tilhengere hadde en finger med i spillet da han og kona ble utsatt for en bilulykke tidligere i år. Kona mistet livet i ulykken, mens Tsvangirai endte på sykehus.

Rammet av korrupsjonen
Zimbabwe nærmet seg en økonomisk tilstand som var i ferd med å ende opp i hyperinflasjon. Landet trenger sårt penger for å komme seg på økonomisk fote igjen. Så langt har Norge lovet 58 millioner kroner i bistand, USA har gitt 465 millioner og Tyskland har bidratt med 220 millioner. Men ingen av landene ønsker at pengene skal pumpes rett inn i regjeringen i frykt for at det skal ende opp hos Mugabe. Dermed blir pengestøtten kanalisert gjennom en rekke organisasjoner for å forsikre om at det faktisk ender hos befolkningen. Tsvangira innrømmer at Zimbabwe er plaget av korrupsjon.

- Det stemmer at Zimbabwe var omtrent fri for korrupsjon. Men korrupsjonen har vokst fram som en følge av den økonomiske situasjonen. Ting var svært vanskelig og man trengte å finne veier for å overleve. Nå har vi tilrettelagt for en antikorrupsjonskommisjon. Korrupsjon er en kreftsvulst som må behandles fordi det undergraver helle samfunnet, sier han.

USAs president Barack Obama har ikke ofret mye oppmerksomhet til det afrikanske kontinentet etter at han ble president i januar. Obama har nok å stri med på hjemmebane og i verden for øvrig; finanskrise; Midtøsten; Nord-Korea og Iran for å nevne noen utfordringer.

Finnes håp for Afrika
Men Tsvangira tror ikke det betyr at USA på noen som helst måte har gitt opp Afrika.

- For meg er Afrika mulighetenes kontinent. Obamas holdning er at afrikanske ledere må styre unna negative aktiviteter og jeg er enig med ham. Det er opp til afrikanske ledere å tre fram og gripe muligheten, sier Tsvangira.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.