- Det handler ikke om fjortiser

Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)

Fjortiser. Brannfakler. Useriøsitet. Tonen var spesiell da ulovlig fildeling ble diskutert på Stortinget.

15.04.09 15:27

STORTINGET (Nettavisen): De to norske studentene Simon Valvik og Asbjørn Engedal hadde for et år siden satt seg som mål å sette fenomenet ulovlig fildeling på agendaen i Norge. Urospredere hadde sin endelige premiere på The Gathering i påsken – og filmen ligger ute for nedlasting her.

På den politiske agendaen
Og selv om filmen kanskje ikke har nådd de første uttalte målene om å finne løsninger på problemet, så er det liten tvil om at temaet ulovlig fildeling har blitt satt på dagsorden. Onsdag inviterte Høyre, IKT-Norge og IFPI til seminar om ulovlig fildeling på Stortinget, ledet av Høyres kulturpolitiske talsmann Olemic Thommessen.

- Dette er en viktig sak, og det er viktig å få debatten lenger enn der den er i dag, åpnet Olemic å si.

Ifølge Olemic var ikke dette dagen for de store ordene, men et forsøk på å finne praktiske løsninger. Så åpnet det med en rekke innlegg fra vidt forskjellige ståsteder.

Digital distribusjon = flere mellomledd
Det hele begynte med Jarle Savio fra musikkgiganten EMI som nærmest oppsummerte status quo for hvordan musikkdistribusjon i dag.

Han påpekte at det var umulig for en artist å komme rett til iTunes for å få solgt musikken sin, og at digital distribusjon av musikk faktisk har ført til mer administrasjon og flere mellomledd.

Tordentale fra sint artist
Så dukket en svært engasjert Arne Hurlen opp, best kjent fra Postgirobygget, og ga klar beskjed om at han mente det bare fantes én endelig sannhet i debatten, nemlig at nettleverandørene skulle begynne å bli aktivt politi for å stoppe ulovlig fildeling.

- Problemet med ulovlig fildeling må stoppes aktivt. Det vi burde diskutere her i dag er hvordan vi kan sette en stopper for det, tordnet han.

Dette var etter at han luftet frustrasjon for at vi i det hele tatt hadde en slik debatt.

- I hvilke andre sammenhenger lar vi 14-åringers vaner sette agenda?

- Må få skyte seg i beinet
Han mente også at alle artister sto samlet om dette, med noen få unntak.

- De er få, de er unge, og de må få muligheten til å skyte seg i beinet noen ganger før de tar til vettet – eller så har de ikke noe ønske om å leve av det, var hans beskrivelse av artister som ikke var imot fildeling.

Innlegget ble etterfulgt av stor jubel i salen, før Olemic Thommessen understrekte at dette var tanker Høyre gjerne ønsket å bygge videre på.

Juridiske betraktninger
Så var det duket for to «til informasjon»-innlegg fra Terje Gaustad fra BI og Rune Ljostad fra advokatfirmaet Simonsen. Gaustad trakk stort sett opp de praktiske linjene av forskjellige måter å bekjempe ulovlig fildeling på, mens Ljostad stort sett understreket at så lenge ikke kopisperrer fungerte så var en nødt til å gjøre risikoen ved ulovlig fildeling så stor at folk ikke ønsket å gjøre det.

Han mente for øvrig at forbrukerne var de som tjente på at rettighetshaverne fikk en enklere jobb med å sende trusselbrev til fildelere.

- Ikke mulig å tjene på å selge musikk
Så var det duket for at Norges største nettbutikk skulle få tale, og det var Klas Sørland i Telenor som fortalte at de har hatt enormt med suksess i form av salg, samtidig som at marginene er for små og at de har tapt store penger på sin satsing.

- Nesten alle aktørene på markedet i dag bruker musikksalg som et middel til å selge noe annet. iTunes skal selge iPod-er, vi og NetCom skal selge mobilabonnement, Sony Ericsson og Nokia skal selge mobiltelefoner, TDC i Danmark skal selge mobilabonnement. Det er i grunn bare Spotify som skal tjene penger på musikksalg, og det får de ikke til, slo han fast.

Ville legge ned nettet
Alle seminar av denne typen skal åpenbart ha en useriøs aktør, og på dette seminaret var det Dagfinn Bach, en pioneer innenfor mp3-standarden.

Han mente enkelt og greit at ulovlig fildeling handlet om miljøet, og benyttet seg av tallene som viste at et Google-søk konsumerte enorme mengder strøm for å underbygge at fildeling var skadelig for miljøet. Tallene han benyttet var fra en mye omtalt studie som viste seg å ikke ha noe rot i virkeligheten overhode.

Han påpekte at etter at Sverige 1. april innførte den såkalte IPRED-lovgivningen så falt den ulovlige fildelingen med 40 prosent over natten. Samtidig mente han at om hele Europa minket fildelingen med 40 prosent ville en spare energi tilsvarende forbruket til 2 millioner husstander.

Han trodde dette ville være veien diskusjonen ville gå fremover rundt dette temaet, mens de fleste i salen lo.

Så var det duket for litt selvreklame fra den relativt ukjente artisten Per Martinsen fra Mental Overdrive, som i det store og hele var for opphavsrett, men samtidig stor tilhenger av frihet til å bruke kultur uten å betale all verden for det.

Brannfakkelinnlegget
Til slutt var det teknologiprofessor Arne Krokan fra NTNU sin tur, og han hadde en helt annen innstilling til problematikken.

- Er det et samfunnsproblem at musikkbransjen må tilpasse og endre seg, spurte han.

- Jeg var nylig på besøk på en kristen skole der jeg spurte alle lærerne som hadde lastet ned fra nettet om å reise seg. Rundt tre fjerdedeler gjorde det. Så ba jeg alle som hadde betalt for musikken sette seg. Under halvparten gjorde det, fortalte han.

- Fildeling er ikke noe som handler om fjortiser, men det er et fenomen som gjelder majoriteten av befolkningen. Er det lovene som er i strid med rettsoppfattelsen? Jeg tror vi må begynne å våge å stille denne typen spørsmål.

Han påpekte så den grunnleggende forskjellen mellom å stjele og å kopiere, der du ved en kopi ikke fjerner originalen, og mente at folk flest anså dette som å kjøre i 55 i 50-sonen.

- Gjennomsnittsfarten ut til Gardermoen er 111 kilometer i timen. I 100-sonen, påpekte han.

Avsluttet med meningsløs paneldebatt
Det fire timer lange møtet ble så avsluttet med en paneldebatt med en rekke personer som visste hva de snakket om, og som var høyst uenige med hverandre om hvordan problematikken skulle bekjempes – og der musikkbransjen igjen klaget over at salgstallene i Norge stadig gikk nedover, og IFPI-sjef Marte Thorsby fortsatt var åpne for at de ville gå til sak mot Telenor for å få stengt The Pirate Bay, mens der Torgeir Waterhouse i IKT-Norge ikke unaturlig mente at vi aldri ville akseptert noe lignende fra andre bransjer.

Foto: Magnus Blaker

Rettighetsadvokat Halvor Manshaus fra advokatfirmaet Schjødt hadde kanskje dagens mest fornuftige uttalelse:

- Det å klarere rettigheter internasjonalt er en så tungrodd affære at det er helt hårreisende at det ikke har skjedd noe.

Enige om å være uenige
Det eneste alle var enige i var at de foregående timene ikke hadde frembrakt noe nytt, men at kvaliteten på innleggene kanskje hadde vært av høyere kvalitet enn ved tidligere diskusjoner.

PS! Denne artikkelen ble skrevet med streamet musikk fra den betalte premiumtjenesten til Sky.fm på øret, som ikke dukker opp på de norske regnskapene til musikkbransjen, men som trekkes fra undertegnedes konto hvert år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.