*Nettavisen* Nyheter.

- Det har aldri vært verre

Foto: Nettavisen (Henrik Arneberg)

Fattighuset får mindre mat, samtidig blir det stadig flere munner å mette.

20.02.12 15:54

GRØNLAND (Nettavisen): Klokken er snart 12 på formiddagen og 150 mennesker står samlet utenfor Grønland kirke. Felles for de oppmøtte er at de er sultne og utålmodige.

Enkelte har ventet på at matutleveringen skal starte i mer enn seks timer. Dessverre blir det stadig mindre mat å ta med seg. Butikkene kaster nemlig mer, istedenfor å gi til Fattighuset.

Les mer: Astrid finner middagen i søpla

Matmangelen førte til at selvhjelpsorganisasjonen la ut følgende melding på Facebook: "Vi har for tiden lite mat, så hvis noen har tips om nye leverandører, tas det imot med takk".

En telefon til presseansvarlig Liv Wenche Madsen bekrefter situasjonen.

- Det stemmer at vi har fått mindre mat. Vi vet ikke hvorfor det er blitt slik, men butikkene kaster stadig mer av maten vi tidligere har fått lov til å hente. Det har vært spesielt ille de siste tre ukene. Ifølge sjåførene våre ligger det mye mat i konteinerne utenfor butikkene. Det er synd, for det fins mange fattige som trenger maten, sier Madsen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Fattigst i landet
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 1 av 10 som bor i Oslo telles som fattig. Kommunen har størst andel fattige i hele landet.

Ifølge Liv Wenche Madsen kommer det opp mot 500 - 600 personer innom på de mest besøkte fredagene. Fattighuset regner med at det vil komme dobbelt så mange i vår- og sommermånedene. Hovedsakelig på grunn av tilreisende utenlandske tiggere.

- De siste ukene har vi vært nødt til å rasjonere ut mindre mat og klær til de oppmøtte. Tidligere fikk de fleste med seg noen middager hjem, men utviklingen i år viser at vi får flere besøkende og mindre mat å dele ut. Det kommer stadig flere pensjonister, alenemødre og utenlandske mødre, sier Madsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nettavisen

Ernæringsfattig mat
På Fattighuset har klokken passert 12. På grunn av den massive pågangen har de ansatte vært nødt til å innføre et eget kølappsystem, der grupper på fem personer slippes inn av gangen.

- Jeg kommer på jobb rundt syv om morgenen. Da sitter det folk utenfor og venter. De 250 første får som regel middag med seg hjem, men så er det tomt, sier tidligere sykepleier Anna Genfeldt som har arbeidet for Fattighuset siden 2008.

Siden hun startet opp som frivillig har antall besøkende økt jevnt. Samtidig har kvaliteten på maten sunket.

- De som kommer hit er glade bare de får mat. Som tidligere sykepleier bekymrer det meg likevel at stadig mer av maten vi deler ut er ernæringsfattig. Av ferskvarer som deles ut har det gått mye i pølser. I tillegg har vi nesten ikke frukt eller grønnsaker, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Avhengig av støtten
Utenfor Fattighuset møter Nettavisen Vigdis. Hun er handikappet og avhengig av rullestol.

- Jeg er glad for dette tilbudet og har vært her flere ganger. De tre første tre månedene i året har jeg ekstra dårlig råd og er helt avhengig av maten fra Fattighuset. Nesten all trygd jeg får går til regninger. I dag håpet jeg på noen middager og litt frukt eller grønnsaker, men det var det lite av, sier hun.

- Hva tenker du om at Fattighuset får mindre mat som kan deles ut?

- Det er synd. Mange er avhengig av tilbudet og køene blir ikke akkurat mindre. Det er trist at så mange må gå sultne et av verdens rikeste land, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Sosialbyråd: - Stor utfordring
Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) forteller at den voldsomme økningen av blant annet Østeuropeere og andre utenlandske statsborgere uten - eller med få - rettigheter i Norge som benytter seg av tilbudet er en utfordring for Oslo.

- For en tid tilbake inviterte jeg Fattighuset til et møte, nettopp for å diskutere dette. De bekreftet det vi ser. Når vi ser den bekymringsfulle situasjonen i Europa, vil dette bli en utfordring som kommunene ikke klarer å løse alene - her må staten på banen, sier hun.

Tilbake på Fattighuset har klokken passert 14.00. Hittil har 250 mennesker vært innom. Køen utenfor lokalene er fortsatt lang og den småtrippende menneskemengden må belage seg på mange timer i kulda. Slik de gjør hver fredag.

Har du tips eller innspill til denne saken? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.