*Nettavisen* Nyheter.

- Det har vært bare ett overtramp

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

KrFs Knut Arild Hareide mener Frp må tåle angrepet fra Arbeiderpartiet.

24.11.11 22:54

Reaksjonene har vært mange etter at Frps nestleder Per Sandberg i spontanspørretimen i Stortinget onsdag sa at Arbeiderpartiet «spiller offer» etter 22. juli.

Flere Ap-politikere brøt ut i gråt, og Sandberg la seg etterpå helt flat og beklaget.

Siv raser mot AUF-leder
Men det hele startet dagen før, da AUF-leder Eskil Pedersen gikk til frontalangrep på Fremskrittspartiet i en tale om 22. juli på LO Stats kartellkonferanse på Gol.

Der sa han at Frp har bidratt til en hatsk innvandringsdebatt i Norge. Pedersen advarte forsamlingen mot å tro at terroristen er alene om sine holdninger.

Frp-leder Siv Jensen har reagert kraftig på uttalelsene, og har karakterisert det som ufint av Ap.

- Nå har alle partiene stått skulder om skulder etter 22. juli, og det har vært borgfred. Den borgfreden ble brutt i går, ikke av oss, men av Arbeiderpartiet. Både Martin Kolberg og Eskil Pedersen var ute med ganske kraftige påstander mot Fremskrittspartiet, sa Jensen til Nettavisen onsdag.

- Ikke enig i Sivs analyse
Nå sier KrF-leder Knut Arild Hareide, som onsdag ble valgt til leder for 22. juli-komiteen på Stortinget, at Frp må tåle Aps utspill.

- Jeg opplever at den typen debatt må vi akseptere, sier Hareide til Nettavisen.

Hareide er uenig med Siv Jensen om at borgfreden nå er brutt.

- Jeg er ikke enig i den analysen til Siv Jensen, at Ap har brutt borgfreden. Det at de tar opp en politisk debatt, må de få lov til, sier han, som mener det bare har vært ett overtramp de siste dagene, og at det er det Frp selv som har stått for.

- Det har bare vært ett overtramp, og det sto Per Sandberg for i går, og det har han beklaget. Det var uverdig, men desto bedre synes jeg det var at beklagelsen var så tydelig, sier han.

- Må få lov til å motsi, men ...
- Mener du Frp overreagerer?

- De må få lov til å motsi Eskil Pedersen, men det må skje på en måte som oppleves som verdig, og det var det de bommet på i går, sier Hareide.

Han påpeker samtidig at det bare er en person som har ansvar for det som skjedde 22. juli, Anders Behring Breivik.

- I integreringsdebatten er det ulike syn, og det må vi tåle. Men det er bare en person som har ansvar for det som skjedde, og det synes jeg det politiske Norge har vært veldig flinke til å si det, sier KrF-lederen.

Hareide synes den politiske debatten etter 22. juli har vært verdig, med unntak av Sandbergs uttalelse. Han vektlegger også at vi må tåle at alle mulige temaer debatteres.

- Vi skal ha en åpen og god debatt om politiske uenigheter, sier han.

- Det er mer følelsesmessig
Hareide sier han også forstår at enkelte brast ut i gråt i stortingssalen.

- Gårsdagen viste at debatten også i etterkant er mer følelsesmessig enn andre temaer, og det krever at vi opptrer med verdighet, sier han.

Nå ser Hareide fram til å lede 22. juli-komiteen, som skal se på alt fra politiberedskap til oppfølging av pårørende etter terrorangrepene.

- Jeg tenker at gårsdagen viste hvor viktig vårt arbeid blir, å få debatten på et riktig spor og at vi ikke får den avsporingen som vi fikk i går. Vi skal tilrettelegge for en debatt og en innstilling i Stortinget, sier han.

Det er foreløpig ikke bestemt når komiteen skal legge fram sin innstilling.

Se hvem som sitter i 22. juli-komiteen (ekstern lenke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag