*Nettavisen* Nyheter.

- Det har vært uvanlig mildt

De to mennene tok seg ned i havet fra moloen i Bodø sentrum 21. februar. Foto: AN-Tipser (Avisa Nordland)

Dette er Bodø i januar. Sjekk hvordan været blir fremover.

28.02.14 22:31

I januar ble det satt en uslåelig rekord i Bodø. I hele januar 2014 ble det målt 0,0 mm nedbør.

Noe slikt har ikke skjedd siden målingene startet i 1953.

- Varmt for årstiden
Februar hadde ikke lyst til å være noe dårligere. Nedbøren kom, riktig nok kun halvparten så mye som normalt for måneden. Men det spesielle er den varme temperaturen i februar, skriver Avisa Nordland.

- Det er ganske varmt for årstiden, sier vakthavende meteorolog Ine-Therese Pedersen, ved Vervarslinga for Nord-Norge til an.no.

Ikke ny rekord
Gjennomsnittstemperaturene i Salten har ligget på mellom fire til seks grader over normalen for februar.

- Bodø ligger på 4,6 grader over normalen, med en gjennomsnittstemperatur på 2,4 grader. Det er ikke snakk om noen rekord, men det er en del varmere enn normalt for denne tiden på året, forklarer hun.

For to bodøværinger ble temperaturen så heftig at de valgte å ta seg et nakenbad fra moloen i Bodø sentrum.

Mest oppsiktsvekkende er temperaturene målt på Nordnes i Saltdalen. Der har gjennomsnittstemperaturen for februar vært 6,6 grader over normalen.

Tallene er kun foreløpige. Helt korrekte tall vil komme over helgen.

Slik blir været i vinterferiehelgen
Fredag kveld ble det mål tre plussgrader ved Bodø Lufthavn.

- Temperaturene vil holde seg jevne på plussiden i stort sett hele Salten, med sør-østlig frisk bris. Det vil bli lite endringer i været den nærmeste tiden, sier Pedersen.

Hvis du holder deg i området rundt Bodø vil du også se solen, både lørdag og søndag.

- Været vil holde seg stabilt hele helgen. Litt sør for Bodø kan vinden øke til frisk bris. Temperaturene vil stort sett holde seg over null i hele Salten. Nå begynner solen å kjennes litt også, det vil si at det kan bli fire til fem grader på dagen. Om nettene vil nok gradestokken vise blått, forteller hun.

Langtidsvarselet for Bodø viser at man trygt kan la paraplyen bli igjen hjemme den neste uken. Frem til neste lørdag er det ikke meldt noe nedbør.

Fortsatt varmt i hele landet
Vakthavende meteorolog Arild Mentzoni sier det er små utsikter til store endringer i uka som kommer.

- Vi venter fortsatt en mild værtype over hele landet i uka som kommer. Det vil fortsette med nedbør østafjells gjennom helgen og ut i uka. Det betyr sludd eller regn i lavlandet og snø i høyden. Det kan komme litt regn på Vestlandet, mens det videre nordover vil være tørt med noen få unntak. Det blir rett og slett mildt, men stort sett tørt nord for Dovre gjennom hele uka, sier Mentzoni.

Sjekk været i ditt område her!

Han sier vi kan vente oss svært høye snittmålinger i februar over store deler av Fastlands-Norge.

- Det har vært uvanlig mildt for årstiden. Mange steder ligger temperaturen 5-10 grader over det som er normalt. Det har vært ekstremt mildt på Svalbard og det begynner å nærme seg ekstremt også mange steder i resten av landet, konkluderer Mentzoni.

Advares før ferien
Mens Buskerud, Hedmark, Nordland, Rogaland, Hordaland og Oppland går inn i sin siste helg av ferien, har elevene i Aust- og Vest-Agder og Troms en hel, blank friuke foran seg. Mange av dem tar en tur til fjells for å gå eller stå på ski. Da gjelder det å være forsiktig.

Over ca. 600 meter over havet i Nord-Norge og ca. 800-1000 meter over havet i Sør-Norge advarer varsom.no mot svake lag i snøen som gir stor fare for snøskred. De fleste steder meldes det om faregrad to av fire.

Det har kommet mye snø i fjellene i Agder, og kraftig sønnavind har fraktet mye snø inn i le-områder. Folk bør være forsiktige i bratt terreng (helning med mer enn 30 grader), særlig i renner, søkk og bak rygger.

- Lokale myndigheter har kontaktet oss og er bekymret for skredfaren. Derfor velger vi å sende ut en melding basert på den informasjonen vi har for området, sier varslingsleder i NVE, Emma Barfod, som har noen gode råd å gi på veien.

- Små skavler eller snø som har lagt seg i dyner på snøoverflaten, er tegn på at vinden har herjet med snøen. Innblåst snø danner flak som kan løsne ved belastning. Sprekker snøoverflaten opp rundt skia, er det et tydelig tegn på spenninger i snødekket og fare for snøskred, sier Barfod. (©NTB)

Les flere saker fra Avisa Nordland!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.