RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det har vært en lang natt

Foto: CARY HOROWITZ (Reuters)
Sist oppdatert:
Midt i stormens øye møtte Nettavisen evakuerte newyorkere.

NEW YORK (Nettavisen): Det har vært en natt preget av svært sterk vind og kraftig regn i New York før Irene traff i morgentimene. Orkanen hadde da blitt nedgradert til en tropisk storm, men med sterk økning av vannstand og strømbrudd kjente storbymetropolen på den voldsomme kraften av stormen.

Høy vannstand
Ved East River på vestsiden av Brooklyn har vannstanden økt betraktelig siden gårsdagen. Ved 09.15-tiden lokal tid befinner newyorkere seg midt i stormens øye. Regnet hadde da avtatt, men vinden var fortsatt kraftig.

Flere skuelystne fra de trygge områdene tatt turen ned til East River – som har steget med godt over en meter i løpet av natten.

- Vannstanden i East River har aldri vært så høy, så dette er veldig spesielt, sier Erick Blasco (24). Han bor i en sone hvor man slapp evakuering, men han har ikke fått sove i hele natt på grunn av stormen.

Les også: Dette er egentlig en strand

- Jeg bor fem kvartaler opp, lite problemer med vannet skal komme opp dit. Men det har vært veldig mye regn og mye vind. Jeg har ikke sovet, det har vært en lang natt. Men jeg ville være oppe for å få med meg orkanen, sier Erick.

Venninne Kseniya Bondarenko (25) måtte evakurere fra sin leilighet bare kvartaler unna stranden. Hun tok ikke sjansen på å bli hjemme i natt og gruer seg til å reise hjem.

- Jeg evakuerte faktisk hit. Vi ble fortalt at det var obligatorisk evakuering så jeg måtte forlate leiligheten min. Jeg er veldig redd for å reise tilbake for jeg vet ikke hva som venter meg hjemme. Jeg får ikke reist hjem før i kveld eller i morgen, sier Kseniya som bor i en såkalt sone A øst i Brooklyn.

Hun bor i et område som er preget av mye flom når det er uvær, men hun har aldri tidligere måttet evakuere.

- Vi hadde en voldsom snøstorm i vinter og da ble det ikke tatt forholdsregler. Det var kaos i flere dager. Jeg tror ordfører Bloomberg ville unngå det for enhver pris. Men stormen har ikke vært så ille som fryktet heldigvis.

- USA er veldig sårbare på grunn av orkanen Katrina og ingen ville se en gjentagelse av den tragedien, legger Erick til.

Flere omkomne
Amerikanske medier meldte tidlig søndag at orkanen Irene ble nedgradert til en tropisk storm før den nådde New York. Men i de lavereliggende områdene i Brooklyn, Queens, New Jersey og på Manhattan er det kraftige oversvømmelser, og vannet fortsetter å øke selv om Irene har rast forbi. Hudson River gikk langt over sine bredder tidlig søndag morgen og førte til kraftige oversvømmelser i nedre del av Manhattan.

Strømbrudd har skapt store problemer, og ifølge nyhetsbyrået AP skal 3,3 millioner mennesker være rammet av strømbrudd som følge av Irene.

Offentlig transport, tunneler og bruer er stengt i New York, og gatene er folketomme.

Siden orkanen feide innover North Carolina lørdag morgen har minst 13 personer mistet livet fordelt over fem delstater. Irene hadde da en vindhastighet på opptil 140 kilometer i timen i kastene.

Ifølge CNN beveger stormen seg nå nordøst mot New England. Selv om stormen har avtatt i stryke, advarer det amerikanske orkansenteret mot ekstremt farlig stormflo.

Her kan du se video fra Brooklyn etter orkanen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere