RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
POLITIMANN SKUTT: Ambulanser og ambulansepersonell ved stedet der politiet holder oppsikt med et hus vest for Vinstra sentrum, etter at en mann skjøt og skadet et politimann onsdag kveld.
POLITIMANN SKUTT: Ambulanser og ambulansepersonell ved stedet der politiet holder oppsikt med et hus vest for Vinstra sentrum, etter at en mann skjøt og skadet et politimann onsdag kveld. Foto: Bjørn Sletten / Dølen (NTB scanpix)

- Det hjalp ikke at han var bevæpnet

Sist oppdatert:
69-åring siktet for drapsforsøk på politimann.

Torsdag blir den 69 år gamle mannen fra Vinstra fremstilt for varetektsfengsling. Politiinspektør Olav Sørby ved Gudbrandsdal politidistrikt sier til Nettavisen at mannen er siktet for drapsforsøk etter at han skjøt en politimann i ryggen med hagle onsdag kveld.

Politimannen hadde skuddsikker vest, og ble ikke alvorlig skadd av skuddet. Torsdag morgen ble han behandlet ved Ullevål sykehus.

69-åringen er ennå ikke avhørt.

- Hans helsetilstand er foreløpig slik at han ikke kan avhøres, sier politiinspektør Olav Sørby ved Gudbrandsdal politidistrikt til Nettavisen.

Hendelsen på Vinstra skjedde to dager etter at norsk politi hadde fått ordre om generell bevæpning på grunn av terrorfare, og samtidig med at debatten om generell bevæpning går i Norge.


Tror ikke han merket pistolene
- Det hjalp ikke at politiet var bevæpnet. Jeg tror ikke mannen engang merket at tjenestemennene hadde pistol på hofta, sier politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdal politidistrikt til Nettavisen.

– De to rekker ikke annet enn å prøve å komme seg vekk. I det de løper fra stedet, blir det avfyrt to skudd, og det ene treffer ham lavt i ryggen. De kommer seg i sikkerhet og får bistand fra sin kollega, som får varslet om hendelsen, sa politistasjonssjef Bjørn E. Bergundhaugen i Lillehammer til NTB om hendelsen torsdag morgen.

Les egen sak med mer detaljer om hendelsen her: Politimann skutt - antatt gjerningsmann pågrepet

VIL BLI GJENNOMGÅTT: Politimester Bjørn Hammersmark sier at skyteepisoden på Vinstra vil bli gjennomgått for å se om politiet har noe å lære av hendelsen.

- Må ha stått klar
Hammersmark tror ikke det hadde noen betydning for utfallet at politiet var bevæpnet.

- Dette gikk så fort at jeg vil anta at hagla må ha stått klar og var ladd da politiet kom.

Hammersmark vet ikke om tjenestemennene vurderte å benytte sine våpen da 69-åringen kom med hagla.

- Det gikk så fort. Hva tjenestemennene tenkte på tør jeg ikke svare på. Om de hadde tid til å få fram sin egen pistol vet jeg ikke, sier han.

- Hjalp ikke med våpen
Politimesteren sier at hendelsen på Vinstra vil bli gjennomgått for å se om det finnes forbedringspotensialer i håndtering av slike hendelser, og at den kan bli brukt i vurderingen om norsk politi bør ha generell bevæpning.

- Denne saken vil kunne ha argumenter i debatten om generell bevæpning. Her er det momenter som taler for begge deler. Når man møter ustabile personer på denne måten så taler det for bevæpning. På den andre siden ble politiet skutt på selv om de var bevæpnet. Det hjalp altså ikke med våpen, sier Hammersmark.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere