RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det kan bety økonomisk ruin

Foto: Thinkstock (Thinkstock)
Sist oppdatert:
Reiseforsikringen din kan dekke mindre enn du tror.

(SIDE2): Fredag skrev Side2 om Turid Gjelde Spilling som i 2005 ble hardt skadet i en trafikkulykke i Vietnam.

Trafikkråd til nordmenn i utlandet

Europeiske Reiseforsikring og Trygg Trafikk har sammen utarbeidet 10 trafikkråd til nordmenn som er på ferie eller reise i utlandet.

1. Kjør rusfritt
Promillegrensen varierer, og i noen land kan du ta et glass vin, og være på riktig side av loven. Men det er lett å drikke mer enn planlagt, og risikoen øker dramatisk allerede mellom 0,5 og 0,8 i promille.

2. Bruk bilbelte
Bruk alltid bilbeltet, både som bilfører og passasjerer. Ulykkesrisikoen er høyere enn hjemme i de fleste land utenfor Skandinavia, og bilbelte mer enn halverer risikoen for alvorlige skader.

3. Sørg for at barna er sikret i bil
Reglene for sikring av barn i bil er i store trekk de samme i Europa og USA som her. Ta med barnesete eller forhåndsbestill leiebil med slikt utstyr. Må dere kjøre bil uten barnestol sørg for å sikre barna best mulig med bilbeltet. Sitt aldri med barnet på fanget.

4. Pass på barna i trafikken
Barn som er vant til å være fotgjengere i Norge må passes på i utlandet. Trafikken kan være tettere, og hensynet til fotgjengere mindre. Hold barnet i hånda når veien skal krysses.

5. Bruk alltid hjelm!
Skrubbsår og brudd er vanlige skader ved mindre alvorlige sykkel- eller mopedulykker på ferie. Langt verre er hodeskader, som gir varige skader og ødelegger mer enn ferien.

6. Bruk fornuftige klær på moped og sykkel
Badetøy er ikke egnet som kjøreklær på tohjulinger. Ubeskyttet hud får skrubbskader tilsvarende tredjegradsforbrenning i møtet med ru asfalt, og selv tynne, luftige klær beskytter noe.

7. Observer trafikkulturen før du kaster deg ut i den
De formelle trafikkreglene er ganske like verden over, men mange land har uformelle trafikkregler eller praksis du bør kjenne.

8. Vær uthvilt
Ikke kjør for lange etapper av gangen, og legg om nødvendig om planene hvis støyen på nattas hotell ødela nattesøvnen. Å være uten søvn i 24 timer tilsvarer én i promille.

9. Husk forsikring ved leie av motorkjøretøy
Ansvarsforsikringen på reiseforsikringen gjelder ikke ved leie av motorkjøretøy, og den obligatoriske forsikringen er ofte begrenset til ansvarsforsikring. Da trenger du en forsikring for ulykke for fører og passasjerer i tillegg.

10. Lær deg nødnummeret i det landet du besøker
Flere og flere land går over til et felles nummer for nød - 112. Men i mange land er det fortsatt egne nummer til redning (brann og ambulanse) og til politi.

- Jeg husker det fremdeles. Det kommer en blå lastebil med åpent lasteplan mot oss. Bak den er det en moped. Den gjør et forsøk på å kjøre forbi lastebilen. Men den legger seg aldri inn. Jeg glemmer aldri synet av den mannen, sa Turid, til Side2.

Les hele saken:- Det siste jeg tenkte var om jeg ville våkne opp med eller uten venstre bein

- Mange blir skadet i Thailand
Det er ikke uvanlig at nordmenn blir skadet i utlandet, og spesielt i Asia er det mange som blir utsatt for ulykker. Tall fra Europeiske Reiseforsikring og Trygg Trafikk viser at trafikkulykkene i nordmenns feriefavoritt, Thailand, økte i 2012 sammenlignet med 2011.

- Ifølge Europeiske er det mange nordmenn som blir skadet i Thailand, og i andre store ferieland for nordmenn som Hellas og Spania, sier Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, til Side2.

Europeiske reiseforsikring anslår at det vil blir innrapportert 175 trafikkulykker fra utlandet i 2012. Foreløpig føres det ikke noe statistikk over hvor mange nordmenn som omkommer i utenlandstrafikken, så hvor mange som må bøte med livet i trafikkulykker utenlands vites ikke.

- Det skjer en del ulykker når nordmenn leier tohjulinger i utlandet, mange er uvant med å kjøre moped eller motorsykkel, trafikkulturen kan være annerledes, og en del kjører uten hjelm og i lett sommertøy som beskytter lite mot skader. Det er også en del påkjørsler av fotgjengere, sier Øyen.

Har du blitt skadet på reise og fått problemer med forsikringen? Kontakt meg på elin.reitan@nettavisen.no (du kan være anonym)

- Det er ille
Foruten store skader, kan de som rammes av ulykker i utlandet også få økonomiske problemer etter endt ferie, og hvert år klager flere hundre nordmenn på det de mener urimelig behandling fra sitt forsikringsselskap

I saken om Turid Gjerde Spilling kom det frem at, foruten senvirkninger som en følge av den traumatiske opplevelsen, slet Turid med krav fra forsikringsselskapet etter at hun kom seg hjem til Norge.

- Etter omtrent ett års brevskriving mellom selskapet og advokaten, ble de fleste krav innfridd. Men advokaten sendte saken videre til Forsikringsklagekontoret, fordi selskapet blant annet nektet å dekke utgifter for avbrutte studiepoeng. De sa at vilkårene til forsikringsselskapet var veldig vage, men innenfor, da forsikringspapirene hadde en formulering i vilkårene som sa at selskapet fravek fra forsikringsavtaleloven, sa Turid, til Side2.

I 2012 fikk Forbrukerrådet inn 1526 henvendelser om forsikring, og av disse var 137 spesifisert som reiseforsikringer. Det kan imidlertid være flere saker som omhandler klager vedrørende reiseforsikring blant de generelle henvendelsene.

- Det er ille å bli utsatt for uhell i ferieparadiset - og enda verre hvis du ikke får den hjelpen du har behov for. Så gjør det gode forarbeidet som en del av reiseforberedelsene, sier Ann Hege Skogly, fungerende kommunikasjonssjef i Forbrukerrådet, til Side2.

Hun påpeker at det er viktig at man tenker nøye gjennom egne behov når man skal velge forsikringstype- og agent. En avtale som er god for en, kan være dårlig for en annen, og det er derfor viktig å finne en forsikring som gir den tryggheten man trenger.

- Har du behov for hjelp på feriestedet eller en døgnåpen nødtelefon hvis noe skulle skje? Kan du måtte reise hjem til noen du har omsorg for? Da trenger du kanskje en omfattende forsikring. Reiser du på en kort tur i et europeisk land, der du får gratis helsehjelp, har du kanskje ikke det store behovet for egen reiseforsikring, sier Skogly.

Forbrukerrådet anbefaler

- Når du har funnet ut hva du trenger, bør du sjekke om du allerede er dekket. Betaler du reisen med kredittkort, fikk du nemlig kanskje en forsikring på kjøpet. Mange har også obligatorisk reiseforsikring gjennom fagforeninger eller andre medlemskap.

- Det beste og raskeste stedet å undersøke markedet er finansportalen.no. Det er et verktøy Forbrukerrådet har utviklet for å gjøre det lettere å sammenligne prisen, og se hva slags produkt du egentlig kjøper.

- Gjør den lille jobben før du reiser, så kan du både reise trygt – og kanskje ha spart inn noen kroner også.

Bagasjen er som oftest sikret gjennom internasjonale avtaler, men har du med deg noe av særskilt verdi må man ta spesielle hensyn.

- Men hvis du er på ferie i for eksempel USA, og du trenger behandling på sykehus, så får du det. Men det kan bety økonomisk ruin hvis du ikke har en forsikring som dekker det, sier Skogly, som påpeker viktigheten av å nøye gå gjennom forsikringsvilkårene før man tegner en avtale.

- Bortkastet penger
Også Jo Gjedrem, Fagdirektør i Forbrukerombudet, anbefaler forbrukere å sjekke vilkårene i forsikringsavtalen.

- Generelt er det slik at en helårsforsikring gir best dekning. Det er derimot ikke alltid det dekkes for spesielle aktiviteter, som for eksempel fjellklatring, og det er viktig at du som forbruker sjekker dette, sier Gjedrem, til Side2.

Forsikringer som utløses om man kjøper hele eller deler av reisen med kredittkort er den forsikringen som Gjedrem trekker fram som den neste beste blant de tre kategoriene av reiseforsikringer.

- Den tredje er avbestillingsforsikringer som dukker opp når man kjøper reisen. Den gjelder for den ene reisen og har som oftest dårligere dekningsgrad. Om man reiser uhyre sjelden så kan det kanskje lønne seg å kjøpe denne, men dem som har normal reiseaktivitet har bedre nytte av en helårsforsikring, sier Gjedrem.

Han understreker at det sjelden lønner seg å kjøpe både helårsforsikring og engangsforsikringer.

- Det som er sikkert er at man ikke må betale dobbelt opp. Det er bortkastet penger.

Har du blitt skadet på reise og fått problemer med forsikringen? Kontakt meg på elin.reitan@nettavisen.no (du kan være anonym)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere