RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det kan bli innmari glatt

UNDERKJØLT REGN: Veiene Østafjells og i Trøndelag kan bli glatte natt til mandag og mandag morgen, på grunn av underkjølt regn.
UNDERKJØLT REGN: Veiene Østafjells og i Trøndelag kan bli glatte natt til mandag og mandag morgen, på grunn av underkjølt regn. Foto: Alexander Dahlstrøm Winger (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Meteorologene advarer mot regn som kan fryse til is på bakken.

- Frysende nedbør observert på Kristiansand lufthavn i kveld. Dette brer seg videre østover, advarer Meteorologisk Institutt (MET).

MET har søndag kveld sendt ut et OBS-varsel for både Trøndelag og flere fylker Østafjells, der det fra søndag kveld til mandag morgen er fare for regn som fryser på bakken.

- Hvis det er bar asfalt og du får det lille islaget på toppen, så blir det innmari glatt, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til Nettavisen.

Men de fleste steder ligger det nå litt is og snø på veiene, noe som ifølge Løvdal betyr at det ikke vil bli like glatt som ved bar vei.

- De aller fleste er jo også forberedt på at det er vinterføre, påpeker han.

- Det er en varm front
Årsaken til det såkalte underkjølte regnet er en varm front som kommer inn fra vest.

- Den varme luften kommer først i de høyere luftlagene, så denne nedbøren i de øvre lagene er våt når den treffer den kalde luften som er lenger ned, og da fryser det på bakken, sier Løvdahl.

Et værfenomen som er ganske normalt, ifølge ham.

- I løpet av mandag morgen og formiddag går nedbøren over til sludd - og snø når du kommer lenger opp i høyden, sier han.

- Det starter med ekkelt føre
Han oppsummerer derfor mandagens vær Østafjells slik:

- Det kan starte med ekkelt føre, med regn som fryser på bakken. I løpet av ettermiddagen blir det oppklaring, første i de vestlige områdene, sier Løvdahl.

Ellers i landet blir det vinterlig vær, og lite nedbør på ukas første dag.

- Men det blir en god del vind fra Stadt til Nordland, sier meteorologen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere