- Det kom som et sjokk

Foto: (Privat)

Marit Andreassen (20) ble drept av ekskjæresten (23) lørdag morgen.

21.02.10 22:34

ASKER (Nettavisen): Lørdag formiddag ble Marit Andreassen (20) funnet død i en leilighet i området ved Sem i Asker. Hennes 23-årige ekskjæreste hadde da varslet politiet om at han trodde han hadde tatt livet av henne.

Les også: Kvinne (20) funnet død i leilighet i Asker

- Jeg var en av de siste som så Marit i live, sier en av Marits nære venner.

Han ønsker å være anonym, og i reportasjen kaller vi ham Tommy. «Tommy» har kjent Marit i over ti år, og beskriver henne som en rolig og snill jente, som tok livet med ro etter at hun ble mor.

- Det kom som et sjokk for alle vennene til Marit, men vi har ofte sagt oss i mellom, at én dag så skjer dette. En dag blir hun utsatt for noe forferdelig. Alle som kjenner ekssamboeren visste at denne dagen måtte komme, en eller annen gang, sier «Tommy» trist til Nettavisen.

Les også: Mann (23) siktet for overlagt drap

Kvinnen etterlater seg en ni måneder gammel datter som hun hadde sammen med den drapssiktede 23-åringen. Barnet har hittil ikke fått oppnevnt bistandsadvokat, men politiet ved Asker og Bærum politidistrikt oppgir at dette vil skje fortløpende.

Under avhør ved Bærum politistasjon lørdag ettermiddag, tilsto mannen å ha drept den 20 år gamle eks-samboeren sin, opplyser politiet i en pressemelding.

Han er siktet for overlagt drap, og vil bli fremstilt for fengsling mandag.

- Alle visste hun var i fare
- Fredag kveld, kvelden før Marit ble drept, var vi hos en felles kamerat. Marit virket glad, og sa hun gledet seg til å se datteren dagen etter. Vi var fire personer der. En av barndomskompisene mine skulle bort til en annen kamerat av oss, som bor kun noen få meter fra leiligheten vi befant oss i. Han gikk ut i forveien, og Marit gikk etter.

Dette var siste gangen «Tommy» så Marit.

- Vi visste alle at hun var i fare. Vi prøvde å få henne til bli inne hos oss. Hun har fått trusler av ekssamboeren flere ganger. Jeg tenkte at det kom til å gå bra denne kvelden ettersom hun ble med bort til våre felles venner.

Dagen etter våknet barndomskompisen opp i leiligheten. Marit var borte.

- Hun hadde dratt før de andre hadde våknet. Hun dro da tydeligvis til ekssamboeren.

- Kontroll over henne
«Tommy» er tydelig preget av hendelsen.

- Tidligere på fredagen spiste jeg middag sammen med Marit. Vi hadde det hyggelig, og i etterkant tenker jeg at jeg kunne stoppet det. Jeg ville ikke at hun skulle gå alene noe sted. Men jeg tenkte at det skulle bra så lenge hun var sammen med vennene våre.

«Tommy» sier at det var alltid slik at dersom ekssamboeren tok kontakt med Marit og ba henne komme, så gikk hun.

- Han hadde stor kontroll over henne. Han tok ofte kontakt dersom hun var ute, for å sjekke hvor hun var og hva hun drev med. Ofte tok han mobilen hennes, for å se hvem hun hadde kontakt med og hva hun hadde gjort.

Foto: Lis M. Homdal

- Turbulent forhold
«Tommy» forteller at forholdet mellom Marit og ekssamboeren har vært av og på seks-sju ganger i løpet av to år.

- Forrige søndag var forholdet ferdig nok en gang. Det var han som gjorde det slutt, jeg vet ikke hvorfor, sier «Tommy».

Ifølge «Tommy» bodde ikke Marit og ekssamboeren sammen de siste par månedene.

- Jeg gikk en tur med Marit på onsdag. Da ga hun uttrykk for at hun nå endelig skulle komme seg bort fra ham og starte på nytt.

- Var ekstremt sjalu
«Tommy» forteller at Marit var redd for å gå ut alene etter at det ble slutt.

- Ekssamboeren holdt Marit igjen i leiligheten. Gikk hun ut, ble han stort sett alltid med.

Han påstår at ekssamboeren isolerte Marit.

- Han var ekstremt sjalu. Han tenkte kun på seg selv. Marit var redd for hva han kunne gjøre mot henne og familien. Hun var redd for å ta kontakt med vennene sine, meg inkludert. Hun tok kontakt med meg i skjul.

«Tommy» forteller også at Marit skal ha opplevd at ekssamboeren fikk andre til å ringe for seg, for å sjekke hvor hun var og hva hun gjorde. Ekssamboeren skal også ha hatt full kontroll over Marits brukernavn og passord. Dette gjaldt blant annet MSN og Facebook.

- Han la ut dritt om Marit på Facebook på hennes egne sider kvelden før hun døde, men hun klarte å slette det. Som hevn slettet han hele Yahoo-kontoen hennes. Der lå alle hennes private dokumenter som var meget viktige, sier «Tommy».

- Håper på lang straff
«Tommy» sier at han ikke kjente Marits ekskjæreste spesielt godt, men nå håper han mannen får sin straff.

- Jeg håper Marits eks får den straffen som han skal ha. Alle håper han får en ordentlig straff, og at han ikke slipper ut med det første, sier han.

Flere av Marits venner synes det er uforståelig at hun er borte.

- Du er dypt savnet, du kommer aldri til å bli glemt, skriver vennene på en minneside på nettstedet Facebook.

- Ønsker ikke å kommentere
Nettavisen har vært i kontakt med den siktedes forsvarer, Kjell Dagestad.

- Jeg ønsker ikke å komme med noen kommentarer nå. Vi får vente til fengslingsmøtet i morgen mandag, sa Dagstad.

- Ingen nye opplysninger
Politiet opplyser søndag at de har fått en del opplysninger angående siktede via vitneavhør.

- Men jeg ønsker ikke å gå ut med drapsårsak eller omstendighetene rundt drapet på nåværende tidspunkt, sier politiinspektør Kjersti Lauvsnes til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.