*Nettavisen* Nyheter.

- Det koster minst 150 millioner i døgnet

Foto: Hommedal, Marit (NTB scanpix)

Drøyt 700 ansatte i Nordsjøen går ut i streik.

24.06.12 16:26

Forhandlingene hos Riksmeklingsmannen i Oslo brøt sammen lørdag, og det innebærer streik på norsk sokkel.

Til sammen er 708 ansatte i Statoil ASA, BP Norge og ESS Support Services tatt ut. Oseberg og Heidrun stenger ned produksjonen.

I tillegg blir Skarv og Floatel Superior berørt.

- Koster 150 millioner i døgnet
Striden står på spørsmålet om pensjonsordning. Tidligere fikk de ansatte tilleggspensjon når de gikk av som 62-åringer. Denne mener OLF at ikke hører hjemme i tariffoppgjøret.

- Streiken koster minst 150 millioner kroner per døgn, og det er penger en hadde regnet med å tjene i dag. Det går ut over bedriftenes økonomi og den norske velferden, sier informasjonssjef i OLF, Eli Ane Nedreskår, til Nettavisen.

Fagforbundene vurderer fortløpende om de skal ta ut flere i streik. Det vil i størst grad gå ut over Statoil og BP.

- 150 millioner er ekstremt mye penger og vi kommer fort opp i milliardklassen. Vi syns det er fullstendig urimelig å streike på dette grunnlaget, sier Nedreskår.

Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, mener de økonomiske konsekvensene ikke er så dramatiske.

- Du kan si det slik at hvis du har gjester en lørdag og serverer konjakk til kaffen, setter på korken og setter flasken inn i skapet igjen så har du ikke tapt resten av konjakken. Oljen er der den, det er ikke tapt inntekt, sier han.

- Det kan til og med hende de tjener på det!

- Sniker seg til bedre vilkår
Partene har nå vært til mekling i to dager uten å komme til enighet. Tilbudet om 30.000 kroner i generelt tillegg, samt andre økninger, ble ikke godkjent.

- Vi har en ganske mye bedre avtale med Norsk Rederiforbund enn OLF, og vi mener de sniker seg til bedre konkurransevilkår. De må innrette seg etter den historiske avtalen, de kan ikke tro at de får spesialordninger, sier Sande til Nettavisen.

- Vi har ikke noe annet krav enn å få det slik det var. Når de sier at vi ikke vil tilpasse oss til pensjonsdugnaden er dette bare tull. Arbeidsgiver har ensidig fjernet avtalen, og det er veldig spesielt.

OLF mener det er urimelig å kreve tillegg utover pensjonsreformen som ble vedtatt i Stortinget i 2011.

- De har prøvd å få pensjon inn i tariffavtalene siden 1980, og de får det ikke inn. De har AFP og må forholde seg til det. Arbeiderne har kjempegod lønn i forhold til mange andre, og tjener i snitt 1 million i året. De får mye høyere pensjon enn alle andre i Norge uansett.

- Det er ingen grunn til at de skal få fullt opptjent pensjon fra 62 år. De har full rett til å gå av da, men hvis de jobber til de er 65 så må det lønne seg. Vi lever lengre og da må vi også jobbe lengre. Det er grunntanken bak pensjonsreformen.

- Aldri sett maken
Hun understreket at tilleggene bestemmes av hver enkelt bedrift og at OLF ikke vil pålegge dette på sine medlemmer.

I meklingen foreslo de å sette i gang prosjektet «Aldring og helse», for å se på hvordan man kunne tilrettelegge for de eldste arbeidstakerne offshore.

- De tar altså vekk pensjonsavtalen, men sier seg villige til å sette ned et utvalg som skal se om det er manglende vilje til å jobbe når folk fyller 62. Jeg har aldri i mitt liv sett en arbeidsgiverforening bruke slikt språk. Jeg forstår at de skjeller oss ut, som fagforening. Men at de skjeller ut sine egne arbeidstakere? Det er arbeiderne på Nordsjøen som står for velstanden vi har. Vi opplever det forferdelig negativt at de ordlegger seg slikt.

OLF står fast på at arbeiderne ikke skal få tilleggene.

- Hovedbudskapet er at det ikke er noen grunn til at denne gruppen ikke skal være med på pensjonsdugnaden, sier Nedreskår om dette.

Sande forteller at tilbakemeldingene fra de ansatte etter streiken har vært svært positive, og at mange irriterer seg over arbeidsgiveren. Han regner med å bli invitert til nye forhandlinger.

- Vi har vært åpne for mye, men det de ser ut til å ha bestemt seg for kan vi ikke gå med på, sier han.

Forhandlingene brøt sammen klokken 04 i natt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.