*Nettavisen* Nyheter.

- Det må bli enklere å melde seg ut

TUNGVINT: Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) mener det er alt for tungvint å melde seg ut av Den norske kirke.

TUNGVINT: Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) mener det er alt for tungvint å melde seg ut av Den norske kirke. Foto: (Mediehuset Nettavisen)

Sveinung Rotevatn mener Den norske kirke må rydde opp.

Etter Kirkemøtets nei til homofile ekteskap i kirken, har rekordmange besøkt nettsiden med utmeldingsskjemaet til Den norske kirke.

Men det å melde seg ut er tungvint, og må skje skriftlig per brev.

- Veldig gammeldags, mener Venstres stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn.

Les også: Homo-nei får kirkens nettsider til å koke

- Vet ikke om andre som gjør det
Rotevatn sier det nå er på høy tid å åpne for elektronisk utmelding.

- Jeg har et inntrykk av at slik Den norske kirke opererer, så er det veldig enkelt å bli medlem, kanskje for enkelt, og ganske vanskelig å melde seg ut, sier Rotevatn til Nettavisen.

Han synes det er spesielt at kirken fortsatt henger etter på dette området.

- Jeg kommer ikke på noen andre organisasjoner hvor man ikke kan melde seg ut elektronisk, sier Rotevatn, og legger til:

- Jeg har ikke følelsen av at kirken anstrenger seg for å gjøre det enklere å melde seg ut, og dette kan ikke være vanskelig å få til.

I dag må man skrive ut utmeldingsskjemaet på nettsidene til Den norske kirke, og sende skjemaet i posten eller levere det på et menighetskontor.

Fabian Stang: - Må være grenser for hvor mye vi skal sjikanere homofile

- Nyfødte automatisk medlem
Rotevatn mener Den norske kirke selv burde ha interesse av «å rydde opp i medlemssystemet.»

- Nå blir det jo aktualisert ved at veldig mange går inn på hjemmesiden deres og ønsker å melde seg ut, også er det en veldig tungrodd affære, sier han.

I forrige uke sendte han et spørsmål til kulturminister Thorhild Widvey (H), der han spør om hun vil legge til rette for en elektronisk utmelding.

Han spør samtidig om statsråden er enig i at nyfødte barn automatisk blir medlem i Den norske kirke dersom en av foreldrene er medlem.

- Jeg tror kirken har interesse av å rydde opp slik at man ikke blir automatisk innmeldt om foreldrene er innmeldt, mener Rotevatn.

Les også: Kirken sier nei til homofile par

- Må ta hensyn til folkemeningen
Venstre-politikeren påpeker at det i dag er mange passive kirke-medlemmer.

- Vi har mange som ikke vet at de er medlemmer engang. Hvert eneste kirkevalg får vi informasjon om at det er folk som får stemmekort i posten, og som ikke visste at de var medlem, sier han.

Selv meldte han seg ut av Den norske kirke som 19-åring.

- Jeg meldte meg ut rett og slett foridi jeg ikke anså meg selv som kristen, sier Rotevatn.

Han forstår godt at folk reagerer på Kirkemøtets nei til likekjønnede vigsler.

- Et trossamfunn må få mene det de vil, men det som gjør det ekstra spesielt er at det er snakk om en statskirke med statsansatte prester. Det setter ekstra krav til at kirken følger med i tiden og tar innover seg folkemeningen, sier Rotevatn.

Han mener mye av problemet ville vært løst dersom båndet mellom stat og kirke ble kuttet helt, og at man innførte borgerlige vigsler for alle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.