RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix/Senterpartiet)

- Det norske folk ønsker ikke vin i butikken

Sist oppdatert:
- Det er ikke noe folkekrav, påpeker Sp-topp.

Mandag tok Frp-rådgiver og bystyrerepresentant i Oslo, Aina Stenersen, til orde for en frislipp av alkohol i Norge, ved å la ølsalget følge butikkenes åpningstider, legge ned Vinmonopolet og flytte vin og sprit til butikkene, samt åpne for døgnåpen skjenking på utestedene.

Nå slår Senterpartiet tilbake. De mener forslagene er useriøse.

- Det er nesten så jeg ikke klarer å ta det på alvor, så galt er det, sier Sps helsepolitiske talsmann, Kjersti Toppe, til Nettavisen.

AINA STENERSEN (Frp): - Ølsalg til butikken stenger

- Folk vil ikke ha det
Toppe mener det mest alvorlige er at Frp vil legge ned Vinmonopolet.

- Det mest alvorlige er at de vil kvitte seg med vinmonopolordningen. Det står de helt alene om, og jeg tror ikke det norske folk ønsker å se vinflasker i butikken der de går med ungene og skal kjøpe melk og brød, hevder hun.

Sp-politikeren tror folk rett og slett ikke ønsker et frislipp av vin og sprit.

- Vinmonopolet står sterkt, og det er ikke noe folkekrav om å få vin og sprit i butikkene. Jeg tror ikke Frp-velgerne ønsker det heller, sier Toppe.

KNUT ARILD HAREIDE (KRF): - Vi må ta upopulære avgjørelser

- Ikke som å selge ost
Hun ønsker heller ikke å utvide salgstidene for øl i butikkene.

- Det er kanskje det minst ekstreme forslaget de har, men man må ha respekt for at selv om alkohol er en lovlig vare, er det ikke en vanlig vare. Det er ikke det samme som å selge brunost, sier Toppe.

Hun presiserer at det er snakk om et rusmiddel, som kan føre til store helseskader.

- Det er en spesiell vare som en kan ha salgsrestriksjoner på, og det er jo for å forebygge og hindre at forbruket blir større enn det vi ønsker. Det er et forebyggingstiltak, og det virker, sier hun.

Toppe påpeker at det som virker når det gjelder forebygging av helseskader knyttet til alkohol, er nettopp det å begrense tilgjengelighet, samt pris.

- Det er jo derfor vi har et mye lavere alkoholforbruk i Norge i forhold til resten av Europa, sier hun.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

- Frp ignorerer skadene
Toppe mener Frp ignorerer helseskadene som er knyttet til alkohol.

- De skal selvsagt få mene det de vil, men da må de aldri komme og si at de er opptatt av forebygging. De vil ha fri fly på alle områder, og det når vi vet at alkohol er det rusmiddelet som skaper mest sykdommer, skader og ulykker, og det ignorerer de, hevder hun.

Hun synes det er et paradoks at Frp samtidig kritiserer regjeringen for å ha en dårlig ruspolitikk når det gjelder narkomane.

- Det er et paradoks at samtidig som de forslagene kommer, fremstår Frp i Stortinget som om de er så veldig opptatt av ruspolitikken i forhold til narkomane. Men det er jo få eller ingen som går rett i et narkotikamisbruk uten veien via alkohol. Så hvis de vil forebygge narkotikamisbruk, må de også være med på å forebygge alkoholmisbruk, sier Toppe.

Stortingsrepresentanten mener Frp må stå fram med sitt sanne jeg.

- De må stå fram og si at de ikke ønsker å forebygge rusmisbruk. Det er det de sier med alle disse forslagene. De går vekk fra alle tiltak og ordninger som vi vet virker, og står helt alene mot alle fagmiljøer og alle de andre partiene. Til og med Høyre er jo enig i at det er sammenheng mellom tilgjengelighet og forbruk, sier hun.

- Blir ikke folk forsynt?
Senterpartiets helsepolitiske talsmann ser heller ingen grunn til å åpne for døgnåpen skjenking på utestedene.

- Jeg kan ikke fatte at folk ikke er forsynt når vi kan servere 21 timer i døgnet, sier Toppe. Hun mener dagens skjenkeregler er veldig liberale.

- Forslaget er ikke langt fra det vi har i dag, og jeg mener det er voldsomt liberalt. I dag er det tre timer det ikke er lov å selge alkohol i Norge. Så dette er bare en gimmick fra Frp. Jeg forstår ikke forslaget engang, sier hun.

Toppe ønsker i stedet å redusere skjenketiden fra klokken 03 til 02, for å redusere vold og skader på byen.

- Det er jo også et paradoks at Frp fremstiler seg som politiets fremste venn, men politiet er jo krystallklare på at de mener skjenketiden har mye å si, og de ønsker en reduksjon til klokken 02. Det ser de helt vekk fra, sier hun.

- En kjempeutfordring
- Men vet du at det er mer helseskader i land som har en mer liberal alkoholpolitikk?

- Ja, det er veldig dokumentert. Alkoholforbruket er mye større, og de ligger også høyere i forhold til helseskader. Det hjelper ikke å si at det er det samme hvor mye vi drikker, bare det er kontinentale drikkevaner, sier Toppe.

Hun sier hun er bekymret for utviklingen fremover, for alkoholforbruket i Norge er økende.

- Vi er på vei mot kontinentale drikkevaner, i alle fall når det gjelder det totale forbruket. Det er en kjempeutfordring for Helse-Norge, og en side som ikke så mange snakker om. Hvor mye skattepenger skal vi bruke til helseskader som alkoholbruk fører til? under hun.

Hva mener du? Bør ølsalget følge åpningstidene?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere