RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
DET VAR EN GANG: Det ser ikke spesielt lovende ut for den norske badesesongen. Dette bildet er tatt i begynnelsen av juli 2014, da hetebølge nummer to slo innover Norge.
DET VAR EN GANG: Det ser ikke spesielt lovende ut for den norske badesesongen. Dette bildet er tatt i begynnelsen av juli 2014, da hetebølge nummer to slo innover Norge. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)

- Det ser ikke spesielt lovende ut

Det ser mørkt ut for en norsk badesommer. Vannet er iskaldt og godværet lar vente på seg.

Etter den kaldeste mai-måneden i Sør-Norge på 19 år, fortsetter det kjølige sommerværet utover juni. Selv om det stort sett blir sol Østafjells, vil temperaturene så vidt krype opp mot 20 grader de kommende ukene.

Les: Solen kommer, men ikke sommeren

Samtidig viser målingene til Yr.no at badetemperaturene nå (mandag 8. juni) ligger på 12 til 14 grader i Oslofjorden.

Tar noen uker
- Det tar 2,5 uker med varmt vær for at badetemperaturen skal komme opp mot 20 grader. Hvis det nå blir vær med lufttemperaturer opp mot 20 grader de kommende ukene, så ser det ikke særlig lovende ut for de som skal ha det varmt i vannet i sommer, sier fysisk oseanograf, André Staalstrøm ved NIVA (Norsk Institutt for Vannforskning) til Nettavisen, og legger til:

- Hvis vi får en periode med skikkelig varme, så går oppvarmingen forholdsvis fort.

2014-dippen
Staalstrøm viser til svingningene i badetemperaturene i Oslofjorden i 2014. Du kan se dem nedenfor. I fjor på denne tiden, lå vanntemperaturene på rundt 20 grader.

2014: Vanntemperaturer for Oslofjorden sommeren 2014.

2014: Grafen fra måling ved Blindern, viser store endringer i lufttemperatur og nedbør i juni og juli 2014. Det påvirket også badetemperaturen. Den svarte streken viser normalen (både nedbør og temperatur). Den røde streken viser middeltemperatur over døgnet.


Mot slutten av juni kom det imidlertid mye nedbør, samtidig som lufttemperaturene gikk kraftig ned. Da raste også vanntemperaturen.

Det snudde i juli. Juli 2014 ble rekordvarm, med en gjennomsnittstemperatur 4,3 grader over normalen. På 2,5 uke klatret temperaturen åtte grader til opp mot 25 grader.

Spørsmålet er altså om vi ennå kan få et værskifte til det varmere utover sommeren.

- Vi kan ikke si noe om hvordan været vil bli utover sommeren, sier klimameteorolog Tore Vassbø ved Meteorologisk Institutt til Nettavisen.

Han sier at ulike værtyper har en tendens til å legge seg, og gi samme sirkulasjonsmønster over lengre tid. Dermed får vi gjerne lengre perioder med godt eller dårlig vær.

- Hvor lenge disse periodene vil vare, er vanskelig å si. Det varierer, sier Vassbø. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere